vrijdag 12 februari 2021

Een geheime genezing

 

genezing leproze2Jezus trekt genezend rond. Hij dreef kwade geesten uit en genas de schoonmoeder van Simon. Daarna wisten heel veel mensen Hem te vinden. Door rond te trekken wil Jezus het Goede Nieuws van God zo veel mogelijk verspreiden.
Wanneer Jezus een melaatse man geneest krijgt deze de opdracht dit niet verder te vertellen, maar het geheim te houden. Jezus wil niet bekend staan om zijn wonderen, maar Hij wil dat de mensen naar Hem komen luisteren. Zoals dat met veel geheimen gaat, lukt het de man uit blijdschap niet over zijn genezing te zwijgen.

Met de kinderen gaat het vandaag over geheimen. Geheimpjes kun je per ongeluk verklappen, of raden, of juist heel goed.

Ik weet een geheim!

emoticon geheimAls de kinderen zitten, steekt u de kaars aan. Daarbij vertelt u op geheimzinnige toon aan de kinderen dat u een groot geheim hebt.
Maak de kinderen nieuwsgierig door een paar keer te herhalen dat u het echt niet mag vertellen. Dat niemand het mag weten.
En zeg uiteindelijk dat wie het weet het absoluut niet door mag vertellen. Dat is lastig.

Daarom moet er eerst gebeden worden. Daarna zal in het verhaal van vandaag uw geheim duidelijk worden.

Navertelling Marcus 1,40-45

De evangelielezing van vandaag is Marcus 1,40-45. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Genezen!
genezing melaatse2Een man met een vreselijke huidziekte kwam bij Jezus. Hij smeekte Jezus om hulp. Hij viel op zijn knieën en zei “Als U wilt, kunt U mijn huid weer schoon maken, dat weet ik zeker!” Jezus kreeg medelijden met de man. Hij stak zijn hand uit, raakte hem even aan en zei: “Ik wil het, word schoon!” En meteen werd de man ook schoon. Er was geen vlekje meer op zijn huid te zien.

genezing melaatse

Jezus stuurde de man weg, en zei streng tegen hem: “Vertel dit aan niemand. Ga direct naar de priester en laat zien dat je schoon bent. En vergeet niet het offer dat Mozes heeft voorgeschreven te brengen!”
Maar de man vertelde het toch aan iedereen die hij maar tegen kwam. Hij was ook zo blij!

Jezus kon daardoor niet meer over straat. Iedereen wilde naar Hem toe. Hij moest zich buiten de stad op eenzame plekken verstoppen om nog even alleen te kunnen zijn. En steeds bleven de mensen overal vandaan naar Hem toe komen.

Gebed om te luisteren

Goede God,
Soms willen wij heel graag praten.
We willen alle mooie dingen die we zien vertellen.
We willen dan niet op onze beurt wachten
en dan vergeten we soms te luisteren.
Wij bidden U: help ons om te luisteren
en om niet alleen maar te vertellen.
En als we soms eens een geheim moeten bewaren,
help ons dan om onze lippen stijf op elkaar te houden.
Dat is niet altijd gemakkelijk,
daarom vragen wij U, help ons om het goede te doen.
Amen

Gesprek met de kinderen

Bespreek met de kinderen het verhaal aan de hand van een voorbeeld.
geheim doorvertellenEerst vraagt u of de kinderen wel eens gehoord hebben van een leugentje om bestwil? Soms lieg je dan echt, maar soms kan verzwijgen ook al voelen als liegen.

Bij oudere kinderen is Sinterklaas een mooi voorbeeld. Je moet het geheim houden, want anders verpest je het voor andere kinderen.
Bij jongere kinderen kunt u het hier onder gegeven voorbeeld aanhouden.
Je wil eigenlijk heel graag vertellen aan je zusje of broertje wat ze krijgen voor hun verjaardag maar dat mag niet. Want dan is het geen verrassing meer, en dan is de lol eraf.
Zijn er kinderen die wel eens hun mond voorbij gepraat hebben?

Ga dan terug naar het verhaal van de man die genezen werd door Jezus. Deze man wou zo graag dat iedereen wist wat er met hem gebeurd was en hoe geweldig Jezus was. Hij vertelde het overal. Hij verklapte eigenlijk het geheim. Terwijl Jezus hem nog zo gevraagd had om dat niet te doen. 
Want Jezus wilde helemaal niet dat iedereen hoorde wat Hij had gedaan. Jezus wilde dat de mensen zouden luisteren naar wat Hij te zeggen had. Niet dat ze alleen maar naar de wonderen keken.

Het is een beetje als het geheim van het cadeautje. Als je het vertelt, dan is je zusje of broertje wel echt blij. Maar het verpest de verrassing wanneer ze het cadeautje echt mag open maken. Dan is het minder leuk.
Zo is het ook met Jezus: de verhalen over de wonderen zijn heel mooi. Het is prachtig wat er daar gebeurt. Maar het gaat uiteindelijk om de geweldige boodschap die Jezus wil brengen. Dat God van alle mensen houdt en naar ons omziet. En dat God hoopt dat de mensen goed leven en mee willen doen met zijn Goede Nieuws. Jezus hoopt dat de mensen Hem zullen volgen, niet omdat Hij wonderen doet, maar omdat ze bij God willen horen.

Kom nog even terug op de opening. U had een geheim dat u niet door wilde vertellen. Maar natuurlijk was dat geen echt geheim. Nu mag iedereen weten van Jezus en hoe Hij probeert om de mensen bij God te brengen.

Spelletje: verstop je, net als Jezus

Jezus verstopte zich, omdat Hij niet steeds als wonderdoener de mensen wilde genezen.

De kinderen spelen verstoppertje. Hiervoor is wel een fijne mooie ruimte nodig, of het kan buiten als het lekker weer is.
Laat een kind tot 20 tellen terwijl de rest zich verstopt. Buutvrij bestaat niet, want dat kon Jezus ook niet roepen.
Wanneer de zoeker iemand vindt dan roept hij de naam van het kind dat hij gevonden heeft met daar achter aan: '….. genees mij!'

zoeken

Als alle kinderen gevonden zijn, is het spel afgelopen. 

Jezus werd ook altijd gevonden, daarom staan er zulke mooie genezingsverhalen in de Bijbel.

Aan de schoonmaak

Als je iets aanraakt dat vies is, word je zelf ook vies. We proberen het uit!

modderNodig:
• een bak modder (schep buiten aarde/zand en doe er net voldoende water bij)
• een bak schoon water

Zet de bakken modder en water op tafel.
Vertel aan de kinderen dat het heel bijzonder is dat Jezus iemand wou aanraken die vies is. (vertel dat de ziekte die deze man had heel besmettelijk was, en dat de mensen daarom als onrein gezien werden; als niet schoon)
Normaal als je iets aanraakt dat vies is, dan word je zelf ook vies. Laat ze de modder aanraken en hun handen mogen goed vies worden. Vraag nu aan ze of de modder nu schoon is. Nee die is nog net zo vies. Dus nu zijn ze beiden vies.
Hoe zouden ze weer schoon kunnen worden? Door het water. Laat ze hun handen wassen en vraag ze vervolgens of het water nu ook schoon is. Nee dat is vies.

Praat even na: Kunnen de kinderen iets bedenken dat schoon maakt zonder zelf vies te worden? Bestaat dat wel echt?

Wat Jezus doet is dus wel heel bijzonder, Hij maakt schoon, zonder iets anders of Zichzelf vies te maken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten