Jezus komt bij de zieke schoonmoeder van Simon op bezoek. Hij geneest haar, en direct komen er mensen op Hem af, die ook genezing zoeken. Ze zijn al langer ziek, of hebben last van een kwade geest. Iedereen die komt vindt genezing. Het lijkt vanzelf te gaan, maar Jezus heeft na al die mensen behoefte aan rust en stilte voor zijn gebed. Hij weet ook dat er nog zoveel te doen is. Maar die rust is Hem nauwelijks gegund.
Met de kinderen denken we na over letterlijk of figuurlijk in de knoop zitten, en over de stilte die je soms nodig hebt om het goede te kunnen blijven doen.
Stil worden
Op de tafel ligt een groen kleed en brandt de kaars. Neem met de kinderen plaats in een kring rondom de kaars en vraag aan de kinderen om stil te worden. We starten met een oefening om eerst even tot rust te komen. De kinderen kunnen daarbij hun ogen sluiten. Neem de tijd om de volgende vragen te stellen; lees ze langzaam voor.
‘Ga eerst allemaal even lekker zitten. Zet je voeten op de grond en voel je billen op je stoel zitten. Voel je rug tegen de rugleuning. Leg je handen maar op je buik, als je wilt. Ga dan met je aandacht naar je adem: adem in en adem uit. Voel maar even dat je buik meegaat bij de ademhaling.
Stel je eens voor dat je op een rustige plek zit of ligt. Hoe ziet deze plek eruit? Wat ben je aan het doen? Wat zie je, wat hoor je, wat denk je? Kijk rustig even rond. Zeg de plek gedag en kom weer terug naar deze ruimte.’
Maak naar deze korte meditatie de overgang naar het gebed en de evangelielezing van deze dag.
Navertelling Marcus 1,29-39
De evangelielezing van vandaag is Marcus 1,29-39. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit bijvoorbeeld het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.
Jezus maakt veel zieke mensen beter
Jezus was naar de synagoge geweest.
Daarna ging Hij samen met zijn leerlingen naar het huis van Simon en Andreas. In dat huis lag de schoonmoeder van Simon ziek in bed. Zij had hoge koorts en was heel ziek. Jezus ging naar de vrouw toe. Hij pakte haar hand vast. Hij zei tegen haar: “Sta maar op!” Toen ze dat deed had zij geen koorts meer. Ze keek eens verwonderd rond, en ging toen eten klaarmaken voor Jezus en zijn leerlingen.
Toen het donker geworden was, kwamen heel veel mensen naar Jezus toe. Deze mensen hadden ziekten. Sommigen hadden kwade geesten bij zich. Jezus maakte daar, in het huis van Simon en Andreas, heel veel mensen beter. Jezus jaagde ook kwade geesten weg uit de mensen. Tegen de kwade geesten zei Hij elke keer weer: “Je mag aan niemand vertellen wie ik ben.”
Heel vroeg in de morgen, het was nog heel erg donker, ging Jezus naar buiten. Hij had zoveel mensen gezien en geholpen. Hij wilde naar een rustige plek om te gaan bidden. Simon en zijn vrienden kwamen achter Jezus aangelopen.
Toen zij Jezus gevonden hadden zeiden zij: “Waar was U nou? Iedereen zoekt U!”
Daarop antwoordde Jezus: “Kom, we gaan weer verder”. Want Ik moet ook op andere plekken het Goede Nieuws gaan vertellen.
Zo trok Jezus door heel Galilea. Overal vertelde Hij in synagogen over de het Goede Nieuws van God, en dreef Hij kwade geesten uit.
Gebed om rust te vinden
Goede God,
Wij komen hier bij elkaar
om even stil te staan en stil te worden.
Soms zijn we zo druk met rennen en spelen
dat we vergeten om stil te zijn en te luisteren.
Jezus geneest zieke mensen, Hij kijkt hen aan.
Laten wij ook naar elkaar omkijken.
Jezus leert ons dat we ook stil mogen worden
om even op adem te komen.
Wij willen leren van Jezus, die stil wordt en rust zoekt.
Wij bidden U, God:
help ons, als we heel druk zijn,
om het stil in ons te laten worden
en help ons zo af en toe even stil te staan.
Amen
Gesprek met de kinderen
Er komen heel veel zieke mensen op Jezus af, ze willen allemaal iets van Hem. En Jezus ziet ook naar hen om. Maar heel vroeg in de ochtend zoekt Hij de rust op. Hij gaat naar een stille plek.
Leg de kinderen de volgende vragen voor: ‘Hoe zou deze rustige plek van Jezus eruit gezien hebben? Beschrijf deze eens met elkaar.
Waarom zou Jezus in het donker naar een rustige plaats gaan? Wat gaat Jezus doen op deze stille plek?’
Vraag daarna aan de kinderen of zij het herkennen; dat je soms zoveel moet, dat het fijn is om even tot rust te komen. Vraag of zij ook weleens een rustige plek opzoeken. Wat doen zij op een rustige of stille plek? Waar gaan zij heen of wat gaan ze doen? En, hoe ziet hun eigen stille of rustige plek eruit? Laat de kinderen over hun eigen ervaringen vertellen.
En, vertel ook hoe u zelf tot rust komt.
Vraag tot slot of bidden voor de kinderen ook een manier is om tot rust te komen.
Waarom bidden kinderen? Hebben zij een eigen plek in huis waar zij tot rust kunnen komen? Waar is deze plek dan?
Maak daarna met de kinderen een ‘Stilte’ deurhanger. Deze vindt u bij de Extra's.
Spelletje: Mensen in de knoop
Menselijke knoop
Er komen allemaal mensen bij Jezus die lichamelijk of geestelijk in de knoop zitten. Jezus bevrijdt ze ervan, Hij maakt ze vrij.
Zet de kinderen in een cirkel staan met het gezicht naar elkaar toe. Nu pakt iedereen met zijn rechterhand de rechterhand van iemand anders in de kring. Vervolgens pakt iedereen met zijn linkerhand de linkerhand van een andere medespeler.
Nu zitten de kinderen met z'n allen in de knoop! Probeer nu uit de knoop te raken, maar zonder de handen los te laten.
Ze zullen over en onder elkaar door moeten klimmen.
Een variatie op deze knoop is:
Menselijke knoop met een touw
Nodig:
• Een groot stuk touw
Tijdens dit spel pakt iedereen het touw met twee handen vast en laat het niet meer los. We gaan nu verschillende knopen leggen zonder over te pakken. Dat betekent dus de mooiste acties om het voor elkaar te krijgen: bukken, stappen, draaien en natuurlijk samen overleggen.
Knutselen: stilte-deurhanger
Nodig:
• Papier met de afbeelding van de deurhangers
• Schaar
• Kleurpotloden en/of stiften
• Lijm
Geef elk kind een blad met twee deurhangers erop. Laat de beide delen uitknippen langs de buitenrand, vouw het midden dubbel en plak de twee helften daarna op elkaar.
Laat de kinderen de deurhanger versieren en hun eigen tekst bedenken voor op de hanger. Ze kunnen ook twee tegengestelde teksten bedenken: bijvoorbeeld 'Kom binnen' en 'Niet storen' of 'Sssst' en 'Kom je met me praten?'
De deurhanger kan aan de klink van de kamerdeur gehangen worden. Bedenk met de kinderen wanneer ze dat zouden kunnen doen.
Messiasgeheim
Genezingen
In de evangelielezing van vandaag lezen we over het genezen van zieken. Als eerste geneest Jezus de schoonmoeder van Simon, een van de eerste leerlingen van Jezus. De vrouw heeft geen nadelige gevolgen van haar ziekte overgehouden, zij is bijvoorbeeld ook niet moe is als gevolg van de hoge koorts. Zij is helemaal genezen.
Als de avond valt worden er meer mensen gebracht die genezen moeten worden. Deze mensen komen waarschijnlijk pas ’s avonds omdat er op de sabbat eigenlijk niet gewerkt mag worden, en genezen wordt beschouwd als werken. Zij gaan er al van uit dat Jezus overdag dit niet zal doen.
Messiasgeheim
Heel opvallend is dat Jezus tegen deze mensen zegt dat ze niets door mogen vertellen, omdat ze nu weten wie Hij is. Dat is opvallend omdat Jezus aan het eind van onze lezing zegt dat Hij het Goede Nieuws wil verspreiden. Dan lijkt het vreemd dat deze mensen niets mogen zeggen over de genezing. Dat zou toch kunnen helpen het Goede Nieuws te verspreiden.
Marcus kiest hier in zijn Evangelie duidelijk voor om het feit dat dit geheim moet blijven steeds te noemen. Het zogenaamde Messiasgeheim moet zoveel mogelijk een geheim blijven tot het einde van het Evangelie.
De mensen die de genezing hebben ervaren, hebben Jezus kracht ervaren en weten dus ook dat Hij de Messias is. Maar dit mag niet te gemakkelijk rondverteld worden. Jezus is bang dat de mensen hele verkeerde verwachtingen van Hem zullen hebben. De joden willen wel een Messias, maar dan een die voor aardse verlossing zorgt! Een Messias die Israël bevrijden zal van de Romeinen. Een soort koning die de strijd aan zal gaan. Maar zo’n Messias wil Jezus niet zijn. Hij is een hele andere Messias. Hij zorgt voor bevrijding, vrede en verlossing – maar heel anders dan mensen zich dat voorstellen.
In het Evangelie van Marcus staat het Messiasgeheim dan ook ten dienst van de Blijde Boodschap die eerst rondverteld moet worden.
Daarom moet Jezus dus ook verder trekken. Wanneer hij alleen maar geneest, zullen mensen niet langer naar zijn boodschap luisteren, maar wordt Hij een soort wonderdoener, die alles in het hier en nu voor de mensen zal regelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten