donderdag 28 januari 2021

Leer van Jezus!

Een kijkje in de Bijbel

Leg op een groen kleed een opengeslagen Bijbel. Geen kinderbijbel.
bijbel boek met lintLaat de Bijbel aan de kinderen zien.
Vertel over de Bijbel, dat hij lang geleden geschreven is, dat er allemaal verschillende soorten teksten in staan, teksten uit wetboeken, gedichten, sprookjes, profetische teksten en teksten in codetaal. En vraag of je dat allemaal zomaar begrijpen kan.
Niet dus, je hebt er uitleg bij nodig. Die uitleg kan je op verschillende manieren krijgen, van je ouders, op school van een juf of meester, in de kerk bij de kinderwoorddienst of door een boek, zoals een kinderbijbel of achtergrondboek. Als u zulke boeken heeft laat ze dan vooral aan de kinderen zien.

In de tijd van Jezus legden de mensen in de synagoge aan elkaar uit wat ze van de bijbel begrepen hadden. Vandaag geeft Jezus uitleg. Wat denken de kinderen, had Jezus veel van de Bijbel begrepen? Waarom denken ze dat, waaraan konden ze dat merken?
Lees dan het bijbelverhaal of de navertelling voor.


De evangelielezing van vandaag is Marcus 1,21-28. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Een bijzondere leraar

Jezus en zijn leerlingen kwamen in het stadje Kafarnaüm. Op de sabbat gingen ze naar de synagoge. In de synagoge gaf Jezus les aan de mensen die er waren. De mensen waren heel verbaasd. Jezus gaf heel anders les dan de Schriftgeleerden. Die hadden hard gestudeerd en vertelden aan de mensen wat ze in de boeken gelezen hadden. Jezus leek het allemaal uit zichzelf te weten.

uitdrijving kwade geest2In de synagoge was een man die in de war was. Er woonde een slechte geest in hem. Deze geest liet hem schreeuwen: ”Jezus uit Nazareth, wat heb Jij met ons te maken? Je bent gekomen om ons kapot te maken. Ik weet wieJij bent. Jij bent de Zoon van God.” Jezus zei tegen de geest: “Wees stil en laat deze man met rust. Ga weg uit hem.” De geest liet de man nog één keer flink schudden. Toen schreeuwde de geest en ging weg uit de man.

Iedereen stond verbaasd. Ze zeiden tegen elkaar: “We begrijpen er niets van. Wat betekent dat allemaal? Jezus zegt hele nieuwe dingen over God. Hij is duidelijk tegen slechte geesten. En die geesten doen wat Hij zegt.”
En al heel snel werd Jezus beroemd in de hele omgeving.

Gebed om net als Jezus te zijn

Goede God,
Jezus was een heel bijzondere leraar.
Hij kon de mensen veel over U vertellen.
Dan luisterden ze allemaal ademloos.
Je kon merken dat Hij iedere dag contact met U had.
Dat kunnen wij ook, als wij bidden.
Daarom vragen we U,
laat Jezus ons grote voorbeeld zijn
van wie we kunnen leren
dat U een God van liefde en trouw bent.
Amen

Gesprek met de kinderen

Teken op een flap een mensenfiguur en zet er boven: leraar. Laat de kinderen dan eigenschappen bedenken die iemand tot een goede leraar maakt. Probeer ze te verleiden om ook buiten schoolsferen te denken, oma kan ook een goede lerares zijn, de buurman kan ook veel te onderwijzen hebben. Zet al die eigenschappen rond de figuur.

jezus leraar2Schrijf dan Jezus in de figuur en vraag je samen af of Jezus nog iets extra’s zou kunnen hebben (een bepaalde rust, een soort zekerheid, overtuigingskracht, zelfbewustzijn, in contact met zijn bron/met God enzovoort). Schrijf die eigenschappen er met een andere kleur stift bij.
Wat zou Jezus als leraar ons eigenlijk kunnen leren? Vraag de kinderen of ze iets kunnen bedenken dat ze zelf van Jezus geleerd hebben.
De slechte geest is heel brutaal tegen Jezus. Hij schreeuwt en hij zegt dat Jezus gekomen is om de slechte geesten kapot te maken. Waar zou die slechte geest nu eigenlijk bang voor zijn? Denk daar samen met de kinderen over na.

Geef de kinderen dan een blad met tekstballonnetjes. Geef ze daarnaast de tekening van Jezus in de synagoge. Beide vindt u bij de Extra’s.



Spelletje: Wie is de sterkste?

armpje drukkenJezus drijft de slechte geest uit, Hij doet een soort van krachtmeting. Kunnen wij onze krachten ook meten?
Jazeker! Laat de kinderen armpje drukken, of touwtrekken.

Maar hoe zit het met onze innerlijke kracht?
Laat de kinderen twee aan twee een staar-wedstrijd doen. Je moet elkaar aan blijven kijken, wie het eerste weg kijkt heeft verloren.

Spelletje: Hints

Jezus was heel duidelijk tegen de geest. Het is niet altijd gemakkelijk om heel duidelijk te zijn. Maar het wordt nog moeilijker als je niet alle woorden mag gebruiken. Laat de kinderen de volgende woorden uitbeelden zonder dat ze het woord zelf mogen gebruiken:

• Geest
• Jezus
• Leraar
• Verbaasd
• Luisteren

Het kind dat het als eerste raadt mag als volgende uitbeelden.

Werkblad: het verhaal zelf vertellen

Druk de beide werkbladen af. Laat de kinderen bedenken wat ze in de tekstballonnen gaan zetten. Dit kunnen zowel dingen zijn die gezegd als die gedacht worden. Daarna worden de tekstballonnen uitgeknipt en op de (ingekleurde) tekening geplakt.

tekening voor tekstballonnetjestekstballonnetjes

Tip! Neem een kijkje in een synagoge

De kinderen horen heel vaak over synagoge, maar misschien hebben ze helemaal geen beeld over wat dat nu is en hoe het er uit ziet. Op de website van de synagoge van Enschede kunt u met de 360 graden-camera samen met de kinderen eens rond kijken in een synagoge.















Jezus drijft demonen uit in de synagoge

Synagoge

De synagoge was de plek in het dorp waar de mensen bij elkaar kwamen om in de Schriften te studeren en er over te spreken met elkaar. Men bad ook in de synagoge, besprak er de politiek en deed vanuit de synagoge aan liefdadigheid. Het was een multifunctioneel gebouw dat de kern van het dorp vormde. In de synagoge waren geen priesters, deze deden alleen dienst in de tempel.

Demonen

uitdrijving demonDemonen zijn in de visie van de schrijvers van de Evangeliën dienaren van de satan, van het kwaad. Jezus drijft veel demonen uit. Daarmee wordt ons verteld dat Jezus de macht heeft het kwaad te verslaan. De demonen weten vaak wie Jezus is, voordat de mensen het weten. Ze zijn bang voor zijn macht. Jezus legt ze echter zo veel mogelijk het zwijgen op. Hij wil graag dat de mensen zelf ontdekken wie Hij is. Dit is een typisch thema voor de evangelist Marcus.

Weinig mensen geloven in onze tijd nog in demonen. Dat maakt dit verhaal niet eenvoudiger om aan de kinderen te vertellen. Men zou kunnen denken dat een demon in onze tijd de stem van ons onderbewuste is, of een andere psychologische verklaring kunnen aanhalen. Dat maakt het verhaal voor de kinderen echter niet eenvoudiger. Als het mogelijk is, kunt u bij vragen van de kinderen het eenvoudigste antwoorden dat er iets helemaal verkeerd zit bij de man die een slechte geest in zich heeft wonen. Het belangrijkste is dat Jezus dat weer goed kan maken.

Doolhof: Help de man de weg te vinden

Leg aan de kinderen uit dat de man in het verhaal door een slechte geest in de war was. Hij wist niet goed meer wat hij deed en waar hij was. Deze man was goed de weg kwijt, help hem om de weg weer terug te vinden.

Print voor elk kind de onderstaande doolhof uit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten