donderdag 14 januari 2021

Zondag 17 januari 2021

De evangelielezing van vandaag is Johannes 1,35-42. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Johannes wijst de weg naar Jezus
Terwijl Johannes mensen doopte aan de oever van de Jordaan vertelde hij verhalen over God aan de mensen die bij hem kwamen. Zo vertelde hij ook over Jezus en dat die heel bijzonder was. “Ik doop jullie met water”, zei Johannes, “maar Jezus zal de mensen dopen met de heilige Geest. Want Hij is de Zoon van God!”.
De leerlingen van Johannes snapten het niet helemaal maar ze werden wel nieuwsgierig.
zie het lam godsDe volgende dag stond Johannes met twee leerlingen te praten, toen Jezus voorbij kwam. Johannes wees naar Jezus en zei: “Kijk, het Lam van God”. Toen die leerlingen dat hoorden gingen zij achter Jezus aan. Jezus draaide zich om toen hij zag dat de leerlingen met Hem meeliepen en zei: “Wat willen jullie?” “Wij willen weten waar U logeert, Rabbi” (dat betekent Meester), antwoordden ze. “Kom dan maar mee”, zei Jezus.
De ene leerling was Andreas, de broer van Simon Petrus. Later kwam Andreas zijn broer tegen en vertelde hem enthousiast: “Wij hebben de Messias, de Zoon van God, gezien. Kom maar mee, dan kan jij Hem ook zien.” En zo kwam ook Petrus bij Jezus. Het leek net of Jezus Simon Petrus al kende. “Dag Petrus”, zei Jezus, ‘”Jij bent de zoon van Johannes. Maar ik geef je een andere naam. Ik zal je Kefas noemen. Dat betekent rots.” Vanaf toen bleven Andreas en Petrus bij Jezus.

Gebed om Jezus te leren kennen

Goede God,
vandaag zijn wij weer bij elkaar voor de kinderwoorddienst.
Wij horen over twee broers, Andreas en Petrus,
die graag willen weten wie Jezus is.
Zij lopen achter Jezus aan.
Zij mogen met Hem meekomen en zullen bij Hem blijven.
God, wij willen ook weten wie Jezus voor ons is.
Helpt U ons om Jezus te leren kennen?
Daarom luisteren wij naar de verhalen uit de Bijbel over Hem.
Het zijn echt mooie en spannende verhalen!
En, heel gek, het lijkt wel of zij ook iets over ons vertellen!!
Dank U daarvoor, God.
Amen

Een lammetje als afbeelding van Jezus

In deze kinderwoorddienst wordt gesproken over beelden van Jezus en hoe Hij een wegwijzer voor ons kan zijn, zoals Johannes, die de weg naar Jezus wees. 

agnus deiDaarnaast wordt aan één van die beelden wat meer aandacht gegeven: Jezus als het Lam van God.
Leg hiervoor de afbeelding van het Agnus Dei, het Lam van God, in het midden bij de kaars. U kunt deze afbeelding ook op een wegwijzer plakken. Zie hiervoor bij de Extra's.
Er staat een lammetje op zoals de kinderen het kennen, maar ook een lam met een bijzondere naam bij de poten: het Lam van God.

Neem met de kinderen plaats en steek de kaars aan bij de opening van de kinderwoorddienst. Vraag of de kinderen weten wie ze hier zien? Vertel wat over de afbeelding (zie hiervoor de achtergrondinformatie) zodat zij al enigszins weten dat dit beeld terugkomt in het verhaal uit de Bijbel dat zij gaan horen.

Vraag hen daarna stil te worden. Zeg hen dat die stilte eigenlijk al een gebed is, waarin je met God kunt praten. Wanneer de kinderen onrustig worden, beëindigt u dit moment met het gebed.
Hierna leest u het bijbelverhaal.

Gesprek met de kinderen

Maak van tevoren een wegwijzer waarop staat: Jezus. Zet op de andere kant: Lam van God, of plak er de afbeelding die bij de Opening gebruikt wordt op de wegwijzer.

johannes grünewaldVraag aan de kinderen wie Jezus voor Johannes is. Johannes geeft Jezus een bepaalde naam. (Lam van God)
Leg de link met de afbeelding van de wegwijzer. Johannes wijst naar Jezus. Johannes is daarmee een wegwijzer naar Jezus, maar ook naar een bepaalde rol van Jezus, namelijk Jezus als de Messias, als de redder van de mensen, als het Lam van God.

Vraag daarna aan de kinderen; wie is Jezus voor jou?
Laat hen dit zelf in hun eigen woorden vertellen.
Eventueel kunt u van tevoren zelf vertellen wie Jezus voor u is, of een aantal voorbeelden noemen. Denk aan Jezus als redder, als kracht, als vriend, als Lam van God, als voorbeeld, oneindig en toch dichtbij; mens en ook God; vertrouwenspersoon, altijd dicht bij je, maatje, enzovoort.

Laat de kinderen vrijuit vertellen. Vertel hen dan dat Johannes de weg wees naar Jezus, maar dat Jezus voor de mensen van nu ook een wegwijzer is.
Laat de kinderen de woorden en beelden die ze zelf verteld hebben op hun eigen wegwijzer zetten. Ze kunnen dat schrijven, of misschien ook wel een tekening hiervan maken. Hiermee ontdekken zij welke rol Jezus in het leven kan spelen. (Zie voor de wegwijzers bij Extra's)

Extra's:
Memoryspel: Wie is Jezus voor mij

Maak een memory-spel van namen en eigenschappen voor Jezus. Speel daarna het spel.

- Print het werkblad dat hieronder staat twee maal. Het werkblad bevat woorden (of afbeeldingen op het tweede blad) maar ook lege kaartjes zodat de kinderen ook hun eigen woorden of tekeningen kunnen toevoegen.

- Laat de kaartjes aanvullen en uitknippen. U kunt ook twee aan twee laten werken, zodat de woorden of tekeningen niet precies identiek zijn. Dat nodigt uit om er over in gesprek te gaan.

- Speel wanneer alle kaartjes klaar zijn met elkaar het memoryspel.

Wanneer er twee goede kaartjes zijn geplakt, mag dat kind iets vertellen over dat beeld van Jezus.
Het is bij memory de bedoeling dat je zoveel mogelijk paren van kaartjes maakt door de kaartjes met dezelfde afbeelding/hetzelfde woord om te draaien.
Vertel aan de kinderen dat de verschillende beelden van Jezus allemaal gelijkwaardig zijn. Het ene beeld is niet beter dan het andere. Ieder woord/beeld zegt iets belangrijks over wat Jezus voor iemand betekent. Belangrijk is dat we met elkaar in gesprek komen en elkaar uitleggen wat we bedoelen zoals dat gebeurt in de kerk.




Wegwijzers maken

Maak wegwijzers waarop staat wie Jezus voor de kinderen is.

Nodig:
• Stevig (wit of lichtgekleurd) papier (A4 of A3)wegwijzer voorbeeld
• Scharen
• Stiften of pennen

Knip van de stroken de laatste 10 cm tot een pijlpunt.
Hierdoor ontstaat een wegwijzer.
Laat de kinderen op de wegwijzer met eigen woord(en) schrijven of tekenen wie Jezus voor hen is.

Maak van te voren zelf een wegwijzer met daarop aan de ene kant de naam Jezus, en aan de andere kant de afbeelding van het Lam van God, ev. met de woorden Lam van God erbij.
Deze kan bij de opening op de kijktafel bij de kaars liggen.

kleurplaat agnus dei

agnus dei

Spelletje: Achter iemand aan lopen

jezus volgenJezus wijst ons de weg door het leven.
Maar om te weten te komen wie Hij is lopen de leerlingen Andreas en Petrus eerst zomaar achter Jezus aan.
Letterlijk. Jezus voelt dat en draait Zich om.


We spelen een spelletje: Kun jij het ook merken als iemand achter jou loopt?

Zet de kinderen in een kring en laat ze de ogen sluiten.
Een kind loopt achter de kring langs en gaat dan achter iemand staan.
Geef een teken, en laat de kinderen zich omdraaien als zij denken dat er iemand achter hen staat.
Klopt het? Kunnen ze voelen dat er iemand achter je staat?

Een variant:
Loop met elkaar door de ruimte en twee kinderen krijgen de opdracht om iemand te volgen. Niet heel vlak erachter, maar wat op afstand.
Kunnen de kinderen het merken als er iemand is die hen volgt?

Sta nog even stil bij hoe dat voelt.

Achtergrondinformatie: Lam Gods

lam gods. jan van eyck1532Zie het Lam van God; de heilige Geest die als een duif op Jezus neerdaalt; Petrus is de rots op wie Jezus en Zijn Vader de kerk zullen bouwen. Het zijn moeilijke, aan kinderen bijna niet uit te leggen beelden. Toch moeten zij ook klinken voor kinderen, want deze uitdrukkingen zijn essentieel voor het Christendom. Zij leiden ons binnen in de taal van de Bijbel en daarmee in de taal waarin wij ons geloof voelbaar maken en tot uiting brengen.

De eerste volgelingen
Het is het begin van het jaar en na de geboorte van de Langverwachte, is alles anders. Op deze zondag lezen wij het begin van het Johannesevangelie. Niet helemaal aan het begin. Dat hoorden wij op eerste kerstdag: ‘In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God’. “Een diepgaand gedicht dat je een inkijk geeft in het hart en de ziel van God”, zegt Erik Borgman. Dat gedicht is hoog in de hemel, meteen daarna komen we laag bij de grond uit: ‘Ga mee om te zien waar Ik mij ophoudt’, zegt Jezus het Evangelie van vandaag. Andreas en zijn broer Simon geloofden in Hem en zijn Hem gevolgd nadat ze hadden gezien waar Hij verblijf hield.

Zie het Lam Gods
Johannes noemt Jezus het Lam van God. Het gaat hier om een offerlam: Jezus zal als een lam naar de slachtplaats geleid worden. Met deze uitdrukking verwijst Johannes al meteen naar het einde van de weg van Jezus, wanneer Hij, de Redder van de wereld, als een Lam geofferd zal worden aan het kruis.
Het beeld van het Lam brengt ons terug naar het verhaal van Abraham die bereid is zijn zoon Isaak te offeren omdat God dat van hem vraagt (Genesis 22). Abraham gehoorzaamt God. Hij is niet bereid om God ook maar iets te onthouden, zelfs niet zijn geliefde zoon. Dit was een test voor Abraham en een getuigenis voor de wereld. Op weg naar het altaar vraagt Isaak zijn vader: "We hebben vuur en hout, maar waar is het lam voor het offer?" Abraham antwoordde met een profetische voorspelling: "God zal Zichzelf van een offerlam voorzien, mijn jongen.” Deze uitspraak van Abraham wijst vooruit naar de kruisdood van Jezus, het offer van het Lam Gods.

lammeren offerfeestDe Koran, het heilige boek van de Islam, kent dit verhaal ook. Abraham heet daar Ibrahim en volgens de Koran gaat het om de andere zoon van Abraham, Ismaël. Het is te vinden in de soerah Saffat (37), vers 100-107. Het is het verhaal dat ten oorsprong ligt aan het Offerfeest (Eid al-Adha; ook wel het Schapenfeest of het Feest van Abraham), in 2018 van 21 tot 25 augustus. In de Islam is dit het belangrijkste feest. Daarmee is het offeren van dieren binnen de Islam, meer dan in het Christendom, een levend begrip gebleven.
De verlegenheid die christenen hebben om over ‘het Lam Gods’ te spreken is bij hen niet aanwezig. Toch komt het speken over het Lam Gods wekelijks terug in de Eucharistie: ‘Zie het Lam Gods, dat wegneemt de zonden van de wereld’.

1 opmerking: