zaterdag 5 februari 2022

Probeer het nog een keer!

 











Opening

De bottle flip

bottle flipDe kinderen zitten in een kring rondom een tafel. Op de tafel ligt een groen kleed, er staat een kaars en een flesje water.

Steek de kaars aan en geef alle kinderen een flesje water.
En probeer dan zelf eerst de bottle flip.
Laat de kinderen het daarna ook proberen. Sommige zal het lukken, andere niet.
Stel aan de kinderen voor om het straks nog een keer te proberen nadat ze gebeden hebben en de lezing van deze week hebben gehoord.

Bijbel

Navertelling Lucas 5,1-11

De evangelielezing van vandaag is het verhaal van de roeping van de eerste leerlingen, zoals beschreven in Lucas 5,1-11. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden; voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Nog een keer proberen

Op een dag stond Jezus aan de rand van het meer van Gennesaret te preken. De mensen kwamen steeds dichter bij Hem staan, om goed te kunnen horen wat Jezus over God vertelde. Het was zo druk! Daarom keek Jezus om zich heen. Hij zag twee boten liggen. De vissers, van wie de boten waren stonden een stukje verderop hun netten schoon te spoelen. Hij stapte in de boot van Simon. Hij vroeg hem een stukje het meer op te varen. Nu kon iedereen Hem goed zien. Hij ging zitten in de boot en vertelde verder aan de mensen over God.

wonderbare visvangst2Toen Hij klaar was zei Hij tegen Simon: “Vaar nu naar het diepe en gooi de visnetten uit.” Simon protesteerde: “Meester, we hebben al de hele nacht gevist. We hebben helemaal niets gevangen. Maar goed, als U het zegt, proberen we het nog een keer.” Ze gooiden de netten uit en vingen zoveel vissen dat de netten bijna kapot scheurden. Daarom vroegen ze hun vrienden in de andere boot om hulp. Toen die gekomen waren konden ze allebei de boten vullen met vis. Die waren zo vol dat ze bijna zonken. Toen hij dat zag viel Simon

Petrus voor Jezus op de knieën en zei:
“Heer, ga bij mij weg. Ik ben een slecht mens.” Hij was helemaal van slag. Ook de anderen waren in de war. Zoveel vissen hadden ze nog nooit gevangen. Bij hen waren ook Jacobus en Johannes, twee broers die met Simon samenwerkten. Jezus zei: “Niet bang zijn. Voortaan vangen jullie geen vissen meer, maar helpen jullie mij om leerlingen te vinden. Dan zijn jullie vissers van mensen!”
De vissers brachten de boten naar de kant en lieten alles achter om met Jezus mee te gaan.

Gebed

Gebed om te blijven proberen

Lieve God,
ik flip dit flesje
elke keer opnieuw.
Meestal valt het flesje
had het helemaal geen zin.
Maar soms, plotseling staat het flesje recht overeind.
Daarom blijf ik het flesje flippen. 

Zo wil ik het ook doen,
als ik denk aan uw droom van de nieuwe wereld:
elke keer opnieuw proberen.
Want soms ineens is uw Nieuwe Wereld er.
Amen

Verwerking

Gesprek met de kinderen

Vertel aan de kinderen:
Er is een spreekwoord. ‘Een ezel stoot zich in het gemeen nooit twee keer aan dezelfde steen.’ Dat spreekwoord probeert ons te leren dat het dom is om twee keer dezelfde fout te maken. Als iets niet wil lukken dan kunnen we beter direct stoppen met het proberen. Toch? Nee, het spreekwoord gaat niet altijd op. Soms moet je fout op fout durven stapelen om het uiteindelijk goed te kunnen. Zoals een peutertje dat leert lopen steeds opnieuw weer opstaat.

In de lezing horen we dat de vissers de hele nacht hebben gevist. Elke keer opnieuw hebben ze hun netten uitgegooid en toch niets gevangen. Er is geen reden om het nog een keer te doen. Toch gooien ze hun netten weer uit. Alleen omdat Jezus het zegt.
Is het nu een wonder dat de netten nu wel vol komen te zitten? Heeft Jezus dat met een toverstokje zo getoverd?

Kijk even wat de reacties van de kinderen zijn.
Het is voor de kinderen waarschijnlijk een wonder, omdat ze Jezus ook kennen van de wonderen die Hij doet.

Vertel dan dat het ook anders kan zitten. Het is geen kunstje van Jezus.

bottle flipHet is net als met ons flesje dat we aan het begin van de bijeenkomst probeerden te flippen. We hebben nu gebeden, en het verhaal gelezen. Als we nu opnieuw proberen ons flesje te flippen dan zal het bij sommige van jullie goed gaan, en bij andere zal het opnieuw mislukken. Maar als we allemaal maar blijven proberen dan zal het op een zeker moment als vanzelf bij iedereen lukken om het flesje te flippen. Dat heeft niets met bidden te maken, dat komt omdat we oefenen.

Leg uit dat het zo is met veel dingen waarvan Jezus wil dat wij ze doen. Jezus wil dat wij goed zijn voor de wereld. Maar dat kunnen we niet plots omdat jezus het zegt, we moeten dat blijven proberen, keer op keer op keer.
Bijvoorbeeld. Jezus wil dat we in vrede leven met iedereen. Toch maken we wel eens ruzie. In vrede leven gaat niet zomaar goed, omdat Jezus het wil. Wijzelf moeten het blijven proberen omdat Jezus het wil. En op een dag is het vrede, zoals ook op een dag de flesjes overeind staan. Doordat we veel geoefend hebben.

Blijf proberen de flesjes recht te krijgen todat het iedereen gelukt is. Kijk eventueel even bij de Extra's voor wat meer informatie, en een beetje verklaring.

Extra's

Bottle flip, hoe werkt het?

De bottle flip is verre van eenvoudig. Misschien helpt het om te weten hoe het werkt?

De tekst is in het Engels. 
Eenvoudige vertaling: doordat het water vrij door het flesje kan bewegen, vertraagt het het draaien van het flesje. Hierdoor komt het flesje netjes op de onderkant terecht.

bottle flip uitleg



















































































Kleurplaat vissers met volle netten

Wie volhoudt heeft resultaat. 
Praat met de kinderen over wat ze op de tekening zien. Wat denken ze dat de vissers denken? Hoe kijken ze?

kleurplaat vissenlucas 5






















Liedje: Jezus die langs het water liep

Dit liedje brengt wat er ooit in het verleden gebeurde in ons eigen leven. Om samen met de kinderen te zingen of beluisteren, en te kijken wat Jezus hier van ons vraagt. 

Jezus die langs het water liepjezus die langs het water liep
en Simon en Andreas riep,
om zomaar zonder praten
hun netten te verlaten,
Hij komt misschien vandaag voorbij
en roept ook ons, roept u en mij,
om alles op te geven
en trouw Hem na te leven.

Jezus die langs de straten kwam
en tollenaars terzijde nam:
‘k Wil in uw woning wezen
voor nu en voor nadeze',
Hij komt misschien vandaag voorbij
en neemt ook u terzij of mij
en vraagt ons, Hem te geven
de rijkdom van ons leven.

Christus die door de wereld gaat
verheft zijn stem niet op de straat,
Hij spreekt ons hart aan, heden,
en wenkt ons met zich mede.
En lokt ook nog zoveel ons aan
tot wie zouden wij anders gaan?
Hij heeft en zal ons geven
alles, het eeuwig leven.

Tekst: Ad den Besten
Muziek: Frits Mehrtens

Spelletje: Vissertje

Aanvankelijk was Jezus de enige visser. En Hij had al een heleboel mensen gevist. Zo kreeg Hij er langzamerhand een paar vissers bij.

tikkertjeSpeel tikkertje, met als extra regel: iedereen die getikt is die mag de tikker helpen.
Jezus had wel gelijk dat Hij meer mensen wilden hebben of niet? Dit is veel makkelijker dan alleen mensen tikken.
Speelt tot iedereen getikt is, en daarna nog een keer, zolang als leuk is.





Liedje en filmpje: Er loopt een man die helpers zoekt

Jezus riep vissers op om Hem te volgen, maar Hij kijkt ook naar ons!

Tekst: Erik Idema
Muziek: Gerard van Amstel

 

Achtergrond

Roeping van de leerlingen

Roeping van de leerlingen
Dit verhaal gaat over de drie belangrijkste, meest voorkomende, leerlingen van Jezus. Simon Petrus, die we vaker onder de naam ‘Petrus’ tegen komen en de twee broers Johannes en Jacobus. Wat heel opvallend is dat dit de drie belangrijkste leerlingen van Jeuzs zijn geworden, maar zij in dit verhaal niet uitzichzelf op Jezus afkomen. Ze stonden op een afstandje gewoon hun werk te doen terwijl andere mensen zich zo opdrongen aan Jezus dat het Hem wat veel werd.
De drie belangrijkste leerlingen van Jezus zijn dus niet naar Jezus toe gekomen om Hem te volgen, ze hebben zich niet aangeboden. Ze herkende Hem wel als belangrijk, maar zodra ze ontdekken welk een macht Jezus heeft, verzoeken ze Hem weg te gaan. Simon Petrus noemt zichzelf zelfs een zondaar. Toch wil Jezus ook hem hebben om mensen te vangen. Overigens waren tenminste zeven van Jezus leerlingen visser van beroep.

Vissers van mensen
vangnet 2Wilt u het mensen-vangen met de kinderen bespreken, gebruik dan het woord vangnet als iets waarin je opgevangen wordt als je valt. Het is een veiligheidsnet. Geen verstikkend net zoals de kinderen door de associatie met de vis zullen gaan denken.

Het meer van Genesaret
Het meer dat genoemd wordt in de lezing van vandaag is bekend onder vele namen. Hier heet het ‘het meer van Genesaret’, maar het wordt ook vaak ‘het meer van Galilea’ of ‘het meer van Tiberias’ genoemd. Het ligt in het noorden van Israël en is ongeveer 166 km2 in oppervlakte, 13 km breed en 21 km lang.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten