vrijdag 13 mei 2022

Houd van elkaar!


 







kring van mensen


Deze week horen de kinderen in het Evangelie van Johannes dat Jezus een oproep doet om van elkaar te houden! Dat klinkt kinderen wellicht heel vanzelfsprekend in de oren. Maar de kinderen zullen ook herkennen dat het best moeilijk is om altijd van elkaar te houden. Door samen met de kinderen een aantal situaties te bedenken waarin ‘houden van’ moeilijk kan zijn (als je boos bent op iemand, of iemand gemeen tegen je heeft gedaan) ontdekken ze dat houden van soms helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Moet je houden van een pestkop of van iemand die andere mensen vervelende dingen aandoet?

De Bijbel laat zien dat Jezus dat wel kan! Judas verraadt Hem en Petrus ontkent dat hij Jezus kent. En toch houdt Jezus van hen. Het is de kern van ons geloof: dat je goed wilt doen, dat je van mensen wilt houden en dat je daar je uiterste best voor doet. Dat mag best moeite kosten en je mag ook fouten maken, als je het maar steeds opnieuw blijft proberen. Dat is de opdracht die Jezus ons nalaat; zijn testament!


Opening

Houden van, heel gemakkelijk?

Print een aantal posters (A 4 formaat) van de bekende Liefde is... plaatjes. Ze zijn te vinden op liefdeplaatjes.nl maar ook bij Extra’s op deze site.
Hang deze in de ruimte van de kinderwoorddienst.

liefde is allesVraag de kinderen bij binnenkomst in een kring te gaan zitten. Kijk dan samen naar de posters.
Stel, als iedereen de posters goed bekeken heeft, de vraag: “Waar zou het vandaag over kunnen gaan?”

Vertel vervolgens dat je het vandaag over ‘houd van elkaar’ gaat hebben. Iets dat gemakkelijk lijkt... maar niet altijd gemakkelijk is. Maar gelukkig kan God je daarbij helpen.

Steek een kaars aan, als teken dat God bij de groep in de samenkomst aanwezig is.
Bid vervolgens bij het aansteken van de kaars bijvoorbeeld de gebedssuggestie, die u vindt bij Gebed.

Bijbel

Navertelling Johannes 13,31-33a+34-35

De bijbelvertelling uit de (Samenlees)Bijbel in Gewone Taal is heel geschikt om te lezen. De passage is kort en de boodschap komt er helder in naar voren: “Houd van elkaar!” Voor de kleinere kinderen kan de navertelling gekozen worden.

Een nieuwe regel

Johannes is een vriend van Jezus. Hij hoort bij de leerlingen van Jezus. Ze leren veel van hem. Johannes vindt het zo geweldig, wat Jezus hen leert, dat hij besluit om het allemaal op te schrijven. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk ontdekt Johannes. Jezus zegt vaak dingen, waar een boodschap in zit. Je moet er over nadenken en over praten met elkaar om die boodschap te ontdekken. Gelukkig kunnen ze Jezus nu nog vragen stellen, als ze het echt niet goed snappen. Dat vindt Jezus helemaal niet erg.
Alles wat Johannes heeft opgeschreven in zijn schrift, noemen we het Evangelie, de Blijde Boodschap, van Johannes.
godliefdeVandaag schrijft Johannes dat Jezus tegen zijn leerlingen zegt: “Ik zal nog maar kort bij jullie zijn. Daarom geef Ik jullie een nieuwe regel. Een erg belangrijke regel. Jullie moeten van elkaar houden! Jullie moeten net zo van elkaar houden als Ik van jullie heb gehouden. Dan zal iedereen die jullie tegenkomt kunnen zien dat jullie Mijn leerlingen zijn.”

Gebed

Gebed om liefde

God van liefde,
steek ons aan.
Maak dat wij in vuur en vlam raken
zodat wij warmte brengen
waar het koud is.
Dat wij licht brengen,
waar duisternis is.
Dan durven wij erop te vertrouwen
dat ons vuur aanstekelijk werkt
naar andere mensen toe.
En dat onze aarde
een lichtende stad wordt,
een wereld vol liefde, vol vrede.
Amen.

Het gebed is overgenomen uit: Prettige zondag, kinderwoorddiensten voor het jaar C, Joke Brugman, Gooi en Sticht, Baarn, 1994, blz. 75

Gesprek met de kinderen

Praat met de kinderen na over het verhaal.
Begrijpen ze waarom Jezus zegt dat mensen van elkaar moeten houden?
Vraag aan de kinderen van wie zij houden? Kunnen zij ook vertellen waarom ze van die persoon die ze noemen houden? Is het moeilijk om van deze mensen te houden?
Stel de vraag of ze ook mensen kennen waarvan ze niet houden? En waarom is dat dan?
Misschien vertellen de kinderen dat ze niet houden van kinderen die pesten, of kinderen die dingen afpakken, of die nare dingen zeggen. Geef aan dat u begrijpt dat 'houden van' dan wel heel erg moeilijk is.
Kijk samen naar wat Jezus zegt, en hoe Hij geleefd heeft. Hij schreef mensen die Hem verraden of verloochend hadden niet af. Hij keek met liefde naar alle mensen.

Vinden ze dat je van iedereen moet houden? Dat is wel wat Jezus van ons vraagt. Hoe zou je dat kunnen proberen te doen?

Zou het helpen als mensen er aan herinnerd worden dat ze van andere mensen moeten proberen te houden, zoals Jezus doet? Daarvoor maken mensen soms een testament (het verhaal van Jezus in de Bijbel heet ook testament: het Nieuwe Testament). Bij de Extra's kunt u een testament van Jezus maken met de kinderen.

Kijk nog even samen naar de liefdesplaatjes die u bij de opening heeft laten zien. Die doen dat eigenlijk ook, ons eraan herinneren dat we van elkaar moeten houden.

Extra's

Testament van Jezus maken

Nodig: 

• Mooi papier, met een afdruk van de pdf erop.
• Pennen en stiften
• Stempels, lakzegels of sluitzegels
• Enveloppen

Vlak voordat Jezus doodging heeft Hij een lange toespraak gehouden tot zijn vrienden. Hij heeft daarin alles gezegd wat Hij echt belangrijk vond. Een stukje uit die toespraak hebben we zojuist gehoord. Maar de kinderen hebben vast wel een idee wat Jezus nog meer gezegd zou kunnen hebben. Inventariseer even met de kinderen wat voor Jezus belangrijk was en schrijf dat op een flap of bord.

Alles wat Jezus belangrijk vond kan je samenvatten in het ene zinnetje: Houd van elkaar. Je zou dit het Testament van Jezus kunnen noemen. Johannes heeft dit testament later opgeschreven.

stempel top secretMaar, vraag de kinderen zich nu eens voor te stellen dat Jezus het zelf opgeschreven zou hebben. Speciaal voor jou. Wat zou Jezus er dan voor jou nog bij geschreven hebben? En zou Jezus je ook nog wat gegeven hebben om je te helpen?
Denk daar samen even over na.

Bij wat Jezus ons gegeven heeft om ons te helpen zou bijvoorbeeld de eucharistie, de Bijbel, mensen die het verhaal door vertellen, de kerk etc. genoemd kunnen worden.

Laat de kinderen het testament, zie hieronder, zo mooi mogelijk invullen en versieren. Geef hen dan een enveloppe en laat ze hun testament in de enveloppe doen en verzegelen.

 

 

 

 



Liedje: Als je geen liefde hebt voor elkaar

Als je geen liefde hebt voor elkaar,muziek als je geen liefde hebt voor elkaar
vallen de dromen in duigen.
Dromen van vrede worden niet waar,
kwaad is niet om te buigen.

refrein: Als je geen liefde hebt voor elkaar
           leef je buiten Gods gloria.(2x)

Als je geen antwoord geeft op verdriet.
zullen de tranen niet drogen.
Als je het leed in de wereld niet ziet,
worden Gods woorden verbogen.  Refrein

Als je geen oog hebt voor het gemis,
als je geen brood weet te delen,
denk dan aan Jezus die brood en die vis,
uit liefde deelde met velen.          Refrein

Als je geen liefde hebt voor elkaar,
is er geen hoop meer op zegen.
Kinderen, maak de liefde toch waar:
schrijf het op alle wegen.            Refrein

 

 

Uit: Hanna Lam /Wim ter Burg, Verzamelbundel Alles Wordt Nieuw, bijbelliederen voor de jeugd, III,19

Liefde is… posters

Hier vindt u wat voorbeelden van posters die gebruikt kunnen worden bij de opening of verwerking. Ze zijn te vergroten of te verkleinen.

Bron: liefdesplaatjes.nl

liefde is blij met elkaar

liefde is delenliefde is gedachten

liefde is gevoelliefde is je hart volgenliefde is niet boos

liefde is onmisbaarliefde is plagenliefde is zoentje

Posters maken

liefde is je hart volgenAls extra verwerking kunt u de kinderen zelf een poster laten maken (oudere kinderen). Neem de Liefde is platen als voorbeeld en laat de kinderen zelf iets bedenken of een poster namaken. De kleintjes kunt u ook een kant en klare poster laten uitzoeken en deze laten inkleuren.

Neem na de kinderwoorddienst de posters mee naar de kerk. Vraag de voorganger of er ruimte is om de posters te laten zien. U kunt ook een lijn meenemen en ze daaraan ophangen.


Achtergrond

Een nieuwe liefde

Johannes geeft aan het begin van het dertiende hoofdstuk zelf de context aan waarin Jezus de woorden “jullie moeten elkaar liefhebben” uitspreekt. Er staat: ‘Het was kort voor het pesachfeest. Jezus wist dat Zijn tijd gekomen was en dat Hij uit de wereld terug zou keren naar de Vader. Hij had de mensen die Hem in de wereld toebehoorden lief, en Zijn liefde voor hen zou tot het uiterste gaan.‘ (Joh. 13,1 Nieuwe Bijbel Vertaling).

voetwassing koderJezus toont deze liefde door als een dienaar de leerlingen hun voeten te wassen, het brood te breken en de wijn te drinken. Judas vertrekt om Jezus te verraden. Daar begint de passage van het Evangelie voor deze zondag.

Ondanks dat Jezus weet dat Judas hem zal verraden, spreekt Hij niet over wraak of haat, maar praat Hij over liefde en geeft Hij de opdracht aan de leerlingen om van elkaar te houden. Dienstbaarheid en vergeving tot het uiterste, die zich uiten in Zijn overgave om te sterven. Zijn dood zal geen einde zijn, maar een begin. Hij zal weer opstaan uit de dood om de woorden ‘houd van elkaar’ kracht bij te zetten. Ondanks verraad, verloochening of wat wij mensen ook uithalen. Haat en wraak is niet het wapen waarmee wij moeten strijden: dat is de liefde!

Liefde als gebod: jullie moeten van elkaar houden. Is dit een nieuw gebod? Ja, want deze liefde draagt het kenmerk van de voetwassing in zich: liefde die voortkomt uit, en zich toont in dienstbaarheid. Deze nieuwe liefde vindt haar oorsprong in de liefde tussen Jezus en Zijn Vader. Deze liefde maakt alles nieuw: mensen veranderen, de loochenaar Petrus wordt de navolger, de verspreide groep van leerlingen wordt een levende gemeenschap. Deze nieuwe liefde is kern van de christelijke leer. ‘Heb elkaar lief’ is een oproep aan ons om zo het verschil te maken in ons leven, en in de wereld. Daar mag je als christen aan herkend worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten