vrijdag 11 november 2022

Alles gaat voorbij

 

Vooruitblik: Advent
Kinderwoorddienst.nl biedt voor de Adventstijd opnieuw het project De Nieuwe Wereld aan. Daarnaast presenteren we op de eerste vier tegels van elke zondag een NIEUW PROJECT op basis van de filmpjes Kleine Uil wordt wijs. Kleine Uil, Joes en Mara leven samen met bekende figuren uit het kerstverhaal toe naar Kerstmis. Bij elk verhaal vindt u een bijpassend gebed, een kort gesprek met de kinderen en een doorlopende verwerking, natuurlijk met alle materialen. Binnenkort online!

In eerste instantie roepen de woorden van Jezus en van de profeet Maleachi op deze zondag een gevoel van ‘bang zijn’ op. Een waarschuwing voor het einde der tijden.
klok praagMaar we kunnen ook anders naar deze lezingen kijken. Alles kent zijn tijd. Alles gaat eens voorbij. Dat is niet eng, maar hoort bij het leven. De dingen in ons leven kennen een einde.

Maar daar waar iets ophoudt, komt ook weer een nieuw begin. Dat is juist een hoopvolle gedachte. Zeker als je durft te leven met vertrouwen in God en zijn liefde voor ons mensen. Dit vertrouwen willen we de kinderen deze zondag meegeven.

Voor wie deze zondag aandacht aan het Sint Maartenfeest (11 november) wil besteden, is het verhaal van Kleine Uil over Sint Maarten nogmaals opgenomen.

Opening

Verbonden blijven

Zet een tafeltje klaar, met een kleedje er op. Zet er een aantal fotolijstjes op (met of zonder foto’s erin).
Plaats een kaars erbij, zodat het geheel het uiterlijk krijgt van een dressoir.

Steek de kaars aan. Heet de kinderen welkom.
wolweb
Dit kan dit keer door een kort naamspelletje te doen door de kinderen een bol wol of touw naar elkaar toe te laten gooien waarbij ze hun naam zeggen.
Laat iedereen door deze draden met elkaar verbonden blijven.

Vraag de kinderen om dan stil te worden. Het openingsgebed wordt gebeden (zie bij Gebed). Hierbij vraagt u van te voren elk kind om opnieuw zijn of haar naam te zeggen.



Bijbel

Navertelling Lucas 21,5-19

De evangelielezing van vandaag is Lucas 21,5-19. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor Kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Weet dat god voor je zal zorgen

lc215-19Jezus was in de buurt van de tempel. De mensen die bij Hem waren, bewonderden het prachtige gebouw, maar Jezus zei: ”Er komt een tijd dat deze tempel helemaal verwoest wordt.”
Ze vroegen Hem: “Meester, wanneer gebeurt dat?”
Maar Jezus zei tegen hen: ”Pas op. Er zullen mensen komen die zeggen dat zij de Messias zijn. Die moet je niet geloven. En als je hoort over oorlogen en rampen, laat de moed niet zakken, want dit moet allemaal gebeuren. Ze zullen jullie in de gevangenis werpen, omdat jullie mijn volgelingen zijn. Wees dan niet bang. Als je moet getuigen, zal Ik je wijze woorden geven. Niemand kan je dan nog veroordelen. Er komen moeilijke tijden. Mensen zullen je haten, omdat je bij Mij hoort. Ook al gebeuren al die akelige dingen, weet dan dat God voor je zal zorgen als je de weg blijft gaan die Ik je gewezen heb.”

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

(overgenomen uit kinderkatern, bijlage bij het Liturgiekatern In Uw Midden, 1e jaargang nr. 1, In Uw midden, Maastricht, 2013, blz.9)

Gebed

Openings- en slotgebed

Openingsgebed

Goede God,
wij ...(laat de kinderen één voor één hun naam noemen), zijn nu heel stil.
Wij kunnen naar U luisteren.
Luistert U ook naar ons?
Verstaat U wat wij zeggen?
Verstaat U wat wij denken?
Dank U dat U bij ons wilt zijn!
In de naam van de Vader,
de Zoon en de heilige Geest.
Amen

Slotgebed

Goede God,
soms is het leven voor ons wel eens moeilijk.
Soms maken wij iets akeligs mee.
Jezus zegt dat we dan niet bang hoeven te zijn,
omdat U voor ons zorgt.
Wij willen het voorbeeld van Jezus volgen
en werken aan uw rijk van vrede.
Help ons goed en betrouwbaar te zijn
en ons in te spannen om de wereld beter te maken,
zodat alle mensen gelukkig kunnen worden.
Dat vragen wij U door Jezus, uw Zoon,
die met ons op weg wil gaan,
vandaag, morgen en alle dagen.
Amen

Verwerking

Gesprek met de kinderen

Jezus zegt in deze lezing: “Vergeet niet dat alles voorbij gaat”. Hij geeft voorbeelden van wat er allemaal zal gebeuren. Gebouwen zullen verwoest worden, oorlogen en rampen zullen gebeuren. Eigenlijk zegt Jezus: zoals jullie nu leven, zal het niet altijd doorgaan. Er komt een tijd dat alles voorbij is.
Vraag aan de kinderen hoe dit bij hen overkomt. Jezus zegt wel: ‘Wees niet bang’, maar lukt dat de kinderen ook? Wat voor een gevoel hebben zij bij deze lezing?
Wat valt hen het meeste op?

Probeer het onheilspellende en dreigende in deze lezing om te buigen naar de gedachte dat alles zijn tijd kent. Er is bij alles wat we doen een tijd dat iets ophoudt en er weer iets anders begint. Dit is iets dat de kinderen uit het dagelijks leven kennen. De dag van gisteren is immers voorbij en komt niet meer terug.

Dit kan voor de kinderen beeldend worden gemaakt:
fotolijstje babyNeem een baby- of kindfoto van uzelf mee. Laat de foto zien. Vraag aan de kinderen of ze zien wie het kindje is. Op deze manier kunnen de kinderen zien dat dingen veranderen en voorbij gaan, maar dat u er nog steeds bent.

Laat de kinderen nog meer voorbeelden bedenken van dingen die veranderd zijn in hun leven (bijvoorbeeld een verhuizing, een oma die overleden is, een andere school, een huisdier dat kwam).
Stel de kinderen de vraag: Als er iets verandert in je leven, verdwijnt het dan helemaal?
Kunnen dingen ook voortleven in jou? Ook als je het niet kan zien?
Hoe kan dat dan? Weten de kinderen voorbeelden? Uiteraard is Jezus het grote voorbeeld hiervan. Als de kinderen hier niet zelf meekomen, kunt u dit nog aandragen.

Stel de kinderen voor om samen foto’s te gaan maken van dingen waarvan zij denken dat die allemaal gaan veranderen (zie Extra’s).

Wat verandert er allemaal? Foto's maken!

Foto’s maken

Benodigdheden:
- mobieltje of iPad
- facebook of website van de parochie

Ga met de kinderen door het gebouw waar u zit met de kinderwoorddienst en ga (als dat mogelijk is) ook met ze naar buiten.
Bespreek met de kinderen welke dingen ze zien. Wat zou bijvoorbeeld over 10 jaar veranderd kunnen zijn? (de mensen, zij zelf, het gebouw, de straat, een bloem, een boom ect.).

Maak van alles wat zij zien en bedenken een foto met mobiel of iPad (of laat dat de kinderen doen. Misschien hebben sommige al een mobiel bij zich).

Bekijk bij terugkomst samen welke foto’s er gemaakt zijn (eventueel bij een grote groep op een laptop).

vind-ik-leukZet de foto’s op facebook of de website van de parochie/kerk en vertel erbij wat u met de kinderen in de kinderwoorddienst hebt gedaan. Vertel bij terugkomst in de kerk over de kinderwoorddienst en vraag de mensen te kijken op facebook of website.

Dat vinden wij leuk!!


Fotolijstjes maken

Fotolijstje idee 1

benodigdheden:
- gekleurd papier A5 (voorkeur wat dikker papier gebruiken)
- witpapier A5

Knip een cirkel, ovaal, vierkant, hartje of een figuur naar keuze uit het gekleurde papier (zie werkbladen voor voorbeelden). Doe dit zodanig dat er een foto van 9x13 cm in past. Knip uit het witte papier de achtergrond van 11 x 15 cm. Plak het gekleurde velletje erop als lijstje. Laat de kinderen het lijstje versieren met stickertjes, kraaltjes, stempeltjes of tekeningen. Als het witte blad alleen aan de zijkanten en de onderkant vastgelijmd wordt, kan er thuis via de bovenkant een foto in het lijstje geschoven worden.

Fotolijstje idee 2

Benodigdheden:
- aluminiumfolie rol
- stevig karton A5
- stanleymesjes of goede scharen
- liniaal
- potlood
- witpapier A5
- stevige lijm
- wol, draadjes

foto fotolijstje eenvoudigGeef elk kind een stevig karton A5 formaat. Laat ze in het midden een rechthoek tekenen van 9x13 cm. Laat ze de rechthoek er uit snijden of knippen.
Geef kleine kinderen al een uitgesneden exemplaar.
Laat ze stroken scheuren van aluminiumfolie. Laat ze de stroken wikkelen om het frame dat uitgesneden is. Naar eigen fantasie en creativiteit kunnen ze het folie om het frame wikkelen (strak of met bobbels). Het aluminiumfolie kan nog versierd worden met wol of andere draadjes. (zie voorbeeld)
Plak als achterkantje een wit velletje A5 er tegenaan. Als het witte blad alleen aan de zijkanten en de onderkant vastgelijmd wordt, kan er thuis via de bovenkant een foto in het lijstje geschoven worden. 

 

Werkbladen

werkblad fotolijstje

werkblad fotolijstje hart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fotolijstje werkblad279 

 

 

 

 

 

 

 

fotolijstjes voorbeeldblad

Print het blad en laat de kinderen een fotolijstje van hun keuze natekenen.

fotolijstjes 2






















Filmpje kijken: Kikker is bang

Kikker is bang.
Op Youtube vindt u het filmpje via deze link Kikker is bang. Dit filmpje duurt 9 minuten.

In dit verhaaltje zit de thematiek dat je angst zelf maakt. Je hebt vertrouwen nodig dat het goed komt. En er is altijd weer een nieuw begin. Je hoeft niet bang te zijn. Je vrienden kunnen je helpen. Bespreek dit met de kinderen na het bekijken van de film.

Verhaallijn:
kikker is bangKikker is bang. Hij gaat naar zijn vriendje eend omdat hij bang is. Hij ziet monsters en spoken. Hij mag blijven slapen bij Eend. Maar dan wordt Eend ook bang. Ze gaan naar Varkentje. Varkentje laat ze slapen bij hem in bed. Varkentje zegt niet te geloven in spoken en monsters. Maar dan wordt toch ook Varkentje bang. Haas gaat naar Kikker, die is niet thuis. Dan gaat hij naar Eend. Die is er ook niet. Dan gaat hij naar Varkentje. Daar vindt Haas alle vriendjes in één bed. Ze schrikken zelfs van Haas. Ze vertellen Haas over de monsters en spoken. Haas vraagt: “Heb je ze ook echt gezien?”. Maar ook Haas is wel eens bang. Bijvoorbeeld toen hij zijn vriendjes niet kon vinden die ochtend. Het was een lange enge nacht. Maar ze ontdekken dat er weer een nieuwe dag komt met volop vrolijkheid. Het eten heeft bijvoorbeeld nog nooit zo lekker gesmaakt.

 


Slotliedje: Ga met God

nu wij uiteengaanNu wij uiteengaan vragen wij God: ga met Uw licht voor ons uit!
Nu wij uiteengaan wens ik jou toe: Ga met God! Vaya con Dios en à Dieu!

Voor wie ons lief zijn, vragen wij God: ga met Uw licht voor ons uit!
Al onze vrienden wensen wij vrede: Ga met God! Vaya con Dios en à Dieu!

Voor alle mensen in deze stad: Vrede en goeds in elk huis!
Voor al wie kwamen onder dit dak: Ga met God! Vaya con Dios en à Dieu!

 

Tekst: Sytze de Vries
Melodie: Christiaan Winter

Overgenomen uit Kom en zing, geloofsliederen voor kinderen, Adveniat 2015, blz. 255
(U vindt deze bundel ook onder de knop Producten op deze website) 

Achtergrond

Een tijd die ophoudt en een tijd die aanbreekt

Het einde van het liturgische jaar en het einde van het kalenderjaar komen in zicht. De lezingen sluiten zich daarbij aan. In het Evangelie van Lucas 21,5-19 wordt ook gesproken over ‘het einde’. Vaak wordt dit ingevuld als de eindtijd, waarin de hemel en de aarde ophouden te bestaan.
Maar het kan ook geïnterpreteerd worden als een spreken over een tijd die ophoudt en over een tijd die aanbreekt.
In de eerste lezing spreekt de profeet Maleachi over de ‘dag van de Heer’ die een breuk veroorzaakt tussen de twee tijden. De macht van het kwaad zal ophouden op die dag. Poëtische woorden klinken daarna: ’.. zal de zon stralend opgaan, de zon die gerechtigheid brengt, en genezing in haar vleugels draagt.’ (Maleachi 3,20)
Het kwaad en het verlangen naar betere tijden is van alle generaties. De vraag die al eeuwen gesteld wordt luidt: hoelang gaat het nog duren?

De tempel van Jeruzalem
klaagmuurIn de evangelielezing staan Jezus en zijn leerlingen voor de tempel in Jeruzalem. Een belangrijk gebouw dat door Herodes de Grote van 19 voor Christus tot 64 na Christus wordt gebouwd. In het jaar 70 (6 jaar later) zal het gebouw worden verwoest door generaal Titus. Dit heeft vergaande gevolgen voor het volk van Israël. De diaspora begint: de verspreiding van de joodse mensen over heel de aarde. En de voorspelling van Jezus komt uit: ‘Er zullen dagen komen geen steen op de andere zal blijven; alles zal worden afgebroken.’ (Lucas 21,6) Tegenwoordig staat er nog één muur van de tempel: de Klaagmuur, één van de belangrijkste heilige plekken van het jodendom. Daar wordt nog steeds gebeden en gesmeekt; gebeden om een nieuwe tijd om vrede, eindelijk, overal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten