vrijdag 9 juni 2023

Brood


 







Vandaag is het broodalweer feest in de kerk. De afgelopen zondagen hadden we ook feesten: Pinksteren, Drie-eenheidszondag en vandaag vieren we Sacramentsdag. Dat is  het feest van het heilig sacrament, dat we beter kennen als de Eucharistie.

Als wij de communie krijgen en het heilig Brood eten, denken we daarbij aan Jezus die zijn leven voor ons gaf.

Met de kinderen denken we na over hoe bijzonder het is dat God zo dicht bij ons wil zijn.

In het filmpje van Kleine Uil wordt wijs besluiten Joes, Mara en Hannelies samen te gaan picknicken. Het wordt vast heel gezellig...

Opening

Brood van Jezus

duplo poppetjesMaak een tafel gevuld met zand, alleen maar met zand. Zet in dat zand voor elk aanwezig kind een poppetje van Playmobil, Lego of iets wat daarop lijkt. Wanneer u de poppetjes neerzet in het zand, vertelt u dat die poppetjes de kinderen zijn. Noem ze even met hun naam. U vertelt dat we vandaag vieren dat Jezus niet voor niets gestorven is. Hij is voor óns gestorven. Wij zijn vrienden van Jezus en proberen naar zijn voorbeeld te leven. Het is fijn om bij Jezus te horen. Daarom gaan we te communie.

We maken het samen even stil om tot Jezus te bidden, voordat we naar het verhaal van Jezus gaan luisteren.

Bijbel

Navertelling Johannes 6,51-58

De evangelielezing van vandaag is Johannes 6,51-58, het gaat over manna en het brood dat Jezus geeft. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen. Ook de ‘Samenleesbijbel’ kunnen we u aanbevelen.

Dit is mijn lichaam
Jezus probeerde de mensen uit te leggen wie Hij was. Maar de mensen vonden het allemaal maar moeilijk te manna2begrijpen. Wat betekent het toch: dit brood is mijn lichaam?

Jezus zei: "Jullie kennen vast de verhalen over het manna in de woestijn”.
In de woestijn hadden de mensen honger en daarom mopperden ze tegen Mozes. Ze wilden zelfs terug naar Egypte, naar dat land waar ze slaaf waren geweest. Daar kregen ze tenminste elke dag eten, ook al was het niet veel. Altijd beter dan niks! Toen kwam God hen te hulp. Iedere ochtend lag er manna in de woestijn. Kleine witte korreltjes. ‘Wat is dat?’ vroegen de mensen. Manna, dat kon je eten als brood. Zo bleven de mensen in leven. Het manna was prima om te eten. Maar je moest het wel iedere dag oprapen. Je kon het niet bewaren voor de volgende dag. Zo hadden ze toch te eten, want zonder eten ga je dood. Maar als je elke dag het manna opraapte en op at, kon je gewoon oud worden.
manna4
Jezus zei: “De mensen die elke dag het manna aten, gingen natuurlijk toch gewoon dood. Maar Ik ben gekomen om te zorgen dat jullie zullen leven. Ik ben het Levende Brood dat God jullie geeft. Ik geef mezelf aan jullie. Als je mijn vlees eet en mijn bloed eet, zal je leven in eeuwigheid." Nog steeds snapten de mensen het niet. "Wij zijn geen kannibalen die mensen opeten!," mopperden ze. "En onze wetten verbieden ons om bloed te drinken."

"Zoals jullie kinderen je eigen vlees en bloed zijn, zo ben Ik het eigen vlees en bloed van God, mijn Vader.“ zei Jezus. “Zo kunnen jullie ook het eigen vlees en bloed van Mij en van God worden. Daarvoor moet je heel dicht bij Mij willen zijn. ik benIk ben voor jullie het Levende Brood uit de hemel. Als je dit brood eet, zul je voor altijd en eeuwig bij Mij horen."

Heel veel mensen vonden dit maar moeilijk. Ze snapten er niks van. Maar er waren ook mensen die probeerden om heel dicht bij Jezus te komen en te worden zoals Hij.


Genoeg voor iedereen: Kleine Uil, Joes, Mara en Hannelies

Joes, Mara en Hannelies gaan picknicken. Ze hebben er veel zin in, en bedenken samen wat ze willen eten: bananen en pannenkoeken! En iedereen moet wat meenemen. Mara neemt de bal mee, Joes de bordjes en bekers, Hannelies heeft nog wel een kleed. Zijn ze echt niets vergeten?

Het evangelieverhaal is Johannes 6,51-58; het verhaal van de wonderbare spijziging.

Alle verhalen van Kleine Uil wordt wijs vind je via YouTube kanaal @KleineUilwordtwijs

Gebed

Gebed voor als we fouten maken

Goede God,
Soms zijn we een beetje verward.
We maken fouten en doen niet altijd
wat U van ons verwacht.
Sorry, God, het spijt ons echt.
Wij blijven het proberen om te leven
zoals we van Jezus hebben geleerd.

Wij bidden U:
Blijf bij ons en ga met ons mee,
overal waar wij naar toe gaan,
want U bent altijd bij de mensen,
vroeger al en nu en altijd.
Amen

Verwerking

Gesprek met de kinderen


manna4Ga terug naar de kijktafel. De poppetjes in het zand, zijn de mensen in de woestijn.
Leg op tafel allemaal spullen om de woestijn te versieren (gekleurde kralen, vlaggetjes, bloemen, iets te eten of een kleine parasol voor schaduw enz.)

Vertel aan de kinderen dat God er altijd is, zoals God er was voor de mensen in het verhaal. Hij gaf de mensen in de woestijn te eten. Onze poppetjes staan ook in de woestijn. Wijzelf staan ook in de woestijn. Natuurlijk niet letterlijk. Wij hebben hier limonade en vanochtend hebben we gewoon lekker kunnen ontbijten, maar toch hebben alle volwassenen in de kerk het brood van God ook nodig. 

Het is jullie vast wel opgevallen dat elke zondag de voorganger een lang gebed zegt en dan wordt er brood en wijn gezegend. Dit is het brood en de wijn waar Jezus over praat. Zoals de mensen in de woestijn het brood van Jezus nodig hebben, zo hebben grote mensen dat brood ook nodig. Daarom gaan ze elke zondag in de rij staan en lopen ze naar voren. Daar krijgen ze een stukje brood. Dit is een goede manier om heel dicht bij God te komen, maar het vraagt ook veel verantwoordelijkheid. Als jij van de wijn drinkt en de hostie eet, dan moet je ook heel erg je best doen en proberen om een heel goed mens te zijn. Gelukkig helpt Jezus ons daar ook mee.brood en wijn2
De mensen in de woestijn hadden het gevoel, dat ze verlaten waren door God. Wij hoeven ons nooit verlaten te voelen, want wij worden er elke week aan herinnerd dat God bij ons is. Daarom is het voor ons niet meer zo erg eenzaam in de woestijn.

U  gaat de woestijn samen iets leuker maken. Vertel dat op tafel al verschillende dingen liggen om de woestijn ‘op te leuken’. Als de kinderen zelf nog meer ideeën eerste communiehebben, dan kunnen ze die geven. Misschien kunt u die ideeën goed gebruiken.

Sommigen kinderen doen nog niet mee met het delen van het Brood. Zij hebben hun Eerste heilige communie nog niet gedaan. Wie dat gaat doen gaat zich eerst voorbereiden om alles beter te begrijpen. Dit gebeurt meestal als je 7 jaar bent en in groep 4 zit. 

Extra's

Liedje: Blijf dit doen en denk aan Mij

 Een lied over brood en wijn. Om naar te luisteren bij het knutselen, of om samen mee te zingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blijf dit doen (Brood en wijn)
Jezus breekt het brood, kijkt zijn vrienden aan.
Het zal niet lang meer duren totdat Hij zal gaan.
Hij geeft hun een beker, een beker met wijn
en zegt: 'Na deze avond zal alles anders zijn.'

- Refrein -
Blijf dit doen en denk aan Mij als je samen komt.
Deel het brood en deel de wijn. Ik zal bij je zijn.

Wij breken nu het brood, kijken elkaar aan.
Wij zijn bijeen gekomen om te delen in zijn naam.
In het brood en in de beker met wijn
voelen wij het teken; Hij zal bij ons zijn.
(refrein)

Samen met Gods hulp

lichaameucharistie logoGeef de kinderen de kleurplaat van het poppetje en laat ze er een hostie en de wijnbeker in tekenen. Teken dit even voor of laat ze een plaatje zien.

 

Geef ze daarna de opdracht om alle goede dingen die ze kunnen doen (omdat Jezus hen helpt), op te schrijven of te tekenen in het lichaam.

Knip daarna alle lichamen uit en maak de handen aan elkaar als een slinger.

Extra's

Kleurplaat Brood en Wijn

 

eucharistie logo

Achtergrond

Een kostbaar sacrament

Brood wordt veranderd
brood en wijn2De viering van de eucharistie is een van de vele dingen in de leer van de kerk, die moeilijk te begrijpen zijn. Door de consecratie wordt het gewone brood en de gewone wijn ‘veranderd’ in het lichaam en bloed van Jezus Christus. Eigenlijk gaat het niet om een rationeel begrijpen, maar om een gelovig aanvaarden.
Het is te vergelijken met een trouwring die je koopt bij de juwelier. Dat heeft een bepaalde goudwaarde. Maar na het geven van het jawoord en nadat de ring om de vinger geschoven is als teken van eeuwige trouw, is de ring ‘veranderd’. Je gaat niet terug naar de juwelier om de ring te ruilen voor een mooier of goedkoper exemplaar. Het is een teken van verbondenheid geworden.
Het gezegende brood is gewijd, d.w.z. niet meer ‘gewoon’, maar met een speciale betekenis.  Het is brood waarin Jezus echt aanwezig is, in ons midden. We zijn verbonden met Jezus.

Heilig Sacrament
brood en wijnIn de kerk kennen we 7 sacramenten. Vandaag vieren we het hoogfeest van het heilige sacrament, de eucharistie. Hierop worden we allemaal voorbereid, voor je de eerste keer ter communie gaat. Als je voor de eerste keer dit sacrament ontvangt, wordt dit groots gevierd als eerste-communie-feest.
Tijdens de eucharistie spreekt de priester de woorden uit die Jezus bij het laatste avond maal ook sprak. Dit is echter dus niet de eerste keer dat Jezus sprak over zijn lichaam als brood. Het verhaal dat we vandaag lezen speelt zich af vóór de kruisiging van Jezus.
Brood, of in dit geval manna, wordt vaker gebruikt in de bijbel als teken van leven. In de woestijn was eten en drinken veel belangrijker dan het voor ons in deze tijd is. Wij gaan natuurlijk ook dood, als we niet eten en niet drinken, maar midden in de woestijn zit je veel sneller zonder. Wanneer iemand verdwaalt in de woestijn zonder eten of drinken, betekent dit bijna altijd dat de dood er op volgt. De belofte van Jezus gaat hierop terug en is beter te begrijpen vanuit die cultuur.

Lidwina van Schiedam
lidwina van schiedamJezus zeg in meerdere verhalen dat je aan Hem genoeg hebt. Zo ook in dit verhaal. Je zult eeuwig leven, als je van zijn lichaam eet. Lidwina van Schiedam nam deze belofte wel heel letterlijk. Nadat ze, op 15 jarige leeftijd, op een vervelende manier was gevallen en voor de rest van haar leven op bed moest blijven, besloot ze te gaan vasten. Ze leefde alleen nog maar op de hostie die een priester haar kwam brengen. Daarnaast probeerde ze zo veel mogelijke goede dingen te doen. Toch overleed ze vrij jong. Geen eeuwig leven dus? Of toch? Ze leeft nu wel voor altijd door in de kerk, want ze is heilig verklaard. Dat betekent, dat wij geloven dat zij voor altijd dicht bij God is en bij Jezus, zoals ze dat tijdens haar leven ook al was. Eeuwig leven is geen kwestie van kwantiteit (miljarden jaren leven, zonder einde), maar een kwaliteit van leven. Het leven in Gods liefde. Dat begint hier en nu, wanneer je leeft in Jezus’ Geest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten