vrijdag 2 juni 2023

God is Vader, Zoon en heilige Geest


 








drie eenheid1

Vandaag is het zondag Trinitatis, de zondag waarop we vieren dat God een Drie-eenheid is: Vader, Zoon en heilige Geest.
Dat is een ingewikkeld begrip. Gelukkig kennen de kinderen deze verdeling al van het kruisteken, en weten ze dat Jezus het vaak heeft over God de Vader. De heilige Geest kennen ze inmiddels uit het pinksterverhaal.
Dat de Vader, de Zoon en de heilige Geest drie manieren zijn waarop God zich aan ons laat kennen proberen we in deze kinderwoorddienst wat te verduidelijken. God boven ons, God naast ons en God in ons, hoe groot(s) kan God zijn.

Opening

Samenkomen rond water, water en water

Op tafel staat een kan water, een schaal of glas (waarin je het water kan gieten), een waterkoker en een kan met ijsblokjes.

stoom fluitketelNeem met de kinderen plaats rond de voorwerpen en laat ze er even naar kijken.
Steek de kaars aan bij de opening van de kinderwoorddienst en spreek het openingsgebed uit.




Bijbel

Navertelling Johannes 3,16-18

De evangelielezing van vandaag is Johannes 3,16-18. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit bijvoorbeeld het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Jezus komt om de mensen te redden

drieeenheid2

Jezus had een lang gesprek met Nikodemus. Nikodemus was een Joodse leider, en hij wilde echt graag weten die Jezus was. Hij begreep wel dat God Jezus gestuurd had, maar hij wilde meer weten. Bijvoorbeeld waaróm God dat gedaan had. Jezus ging eens rustig zitten om het aan Nikodemus uit te leggen.

Het werd Nikodemus langzaam duidelijk: God hield zó ontzettend veel van de mensen dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven aan de wereld. Hiermee liet Hij zien dat alle mensen die in Hem geloven niet zullen sterven maar voor altijd zullen leven. Jezus kwam dat aan de mensen vertellen, want Hij en God de Vader horen bij elkaar. 
God heeft zijn enige Zoon naar de wereld gestuurd om de mensen te redden. Hij kwam niet om de mensen te straffen, of om ze te vertellen wat ze fout deden. 
Jezus kwam naar de wereld om te vertellen van het Koninkrijk van God, omdat Hij hoopt dat alle mensen daar bij willen horen. Hij kwam het Licht naar de wereld brengen. Dat Licht is voor alle mensen, maar er zijn altijd mensen die liever niet mee willen doen. 

Nikodemus begreep nu dat het geweldig was dat God zo naar de mensen toegekomen was.

Gebed

Gebed om geloof

Goede God,
wij zijn hier bij elkaar rondom uw woord en luisteren naar elkaar.
Wilt U ons helpen om goed te luisteren?
Wij vinden het niet altijd zo gemakkelijk om in U te geloven,
want dat is soms best ingewikkeld.
Wij noemen U: Vader, Zoon en heilige Geest.

Geef ons daarom uw vertrouwen,
want U gelooft in ons.
Wij willen U vragen om voor ons te zorgen.
We willen U bedanken, voor deze dag en alle dagen,
in de Naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest.

Amen

Verwerking

Drie zijn toch Eén

Begin na het Evangelie het gesprek met de kinderen door nog een keer te starten met de kernzin van de lezing:
Want Gods liefde voor de mensen was zo groot, dat Hij zijn enige Zoon gegeven heeft. Iedereen die in hem gelooft, zal niet sterven maar voor eeuwig leven. Of, in de woorden van de navertelling: God hield zo ontzettend veel van de mensen dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven aan de wereld. Hiermee liet Hij zien dat alle mensen die in Hem geloven niet zullen sterven maar voor altijd zullen leven.

De liefde van God is zó groot:
Begin met de vraag ‘Wie wil eens proberen om met zijn eigen lijf uit te beelden dat iets heel groot is (door bijvoorbeeld zijn handen ver uit elkaar te houden). Vraag dan aan de kinderen of de liefde van God zo groot is; als nu is uitgebeeld. Of zal de liefde van God nog groter zijn? Vraag aan twee kinderen om, met hun lijf, samen uit te beelden hoe groot Gods liefde dan is. Daarna probeer je met elkaar als hele groep om uit te beelden, hoe groot de liefde van God is. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld in een kring te gaan staan met de armen uit te strekken zodat de vingertoppen van de rechterhand, de vingertop van de linkerhand van het kind ernaast aanraakt. Daarna bespreekt u met de kinderen de vraag of de liefde van God voor de wereld wel uit te beelden is. Alle antwoorden zijn goed en met elkaar kunt u op zoek gaan naar ervaringen.

eeuwigheid2Vertel daarna dat er ook gesproken wordt over eeuwig leven. Eeuwig is, in de woorden van de navertelling: voor altijd. Een ander woord voor eeuwig is oneindig. Kunnen kinderen iets noemen wat oneindig, zonder einde, is of kunnen zij iets tekenen dat oneindig is? Laat hierbij een aantal voorbeelden zien die u vindt bij de Extra's.

Drie-eenheidszondag
Vorige week met Pinksteren hebben we het feest van de Geest gelezen en vandaag gaat het over Jezus. Samen vormen de heilige Geest, Jezus en God de Drie-eenheid

Vertel dat de naam van deze zondag is: Trinitatis. In Trinitatis zit het woord drie (tri): Vader, Zoon en heilige Geest. Dit zijn alle drie namen van God. Een God die je op verschillende manieren kunt kennen, een God die steeds anders is, die in beweging is. Drie namen voor één en dezelfde.

Om dit te laten zien pakt u van de tafel de kan met water en de schaal of het glas.

water kanU schenkt het water uit de kan in de schaal of in het glas en vraagt ondertussen: ‘Wat is dit’? Daarna vraagt u aan de kinderen, waar is water goed voor (bijvoorbeeld dorst lessen, planten water geven, eten koken, om sowieso te kunnen leven: zonder water geen leven enzovoort). Belangrijk is dat de kinderen met suggesties komen en waar nodig kunt u aanvullen. 

Daarna pakt u de ijsklontjes en laat deze de kring rondgaan en vraagt ondertussen 'Wat is dit'? De kinderen kunnen dit vertellen en u kunt reageren op hen. Het is eigenlijk ook water: in een andere vorm, heel stevig en sterk (noem bijvoorbeeld ook de ijsbaan: je kunt erop staan en schaatsen)

Als laatste zet u de waterkoker neer en vertelt: nu eens kijken wat er gebeurt als het water hierin zit. U doet wat water in de waterkoker en laat het flink koken zodat er veel stoom te zien is. En u vraagt weer: ‘Wat is dit dan?’ en wijst op de stoom. Laat de kinderen weer reageren. Ook de stoom is eigenlijk water, maar weer in een heel andere vorm, ongrijpbaar, het kan overal heen waaien...

Ga nog even terug naar God, Vader, Zoon en heilige Geest: alle drie heel verschillend maar allemaal God. Laat de kinderen bedenken welke verschijningsvorm van water ze vinden passen bij de Vader, de Zoon en de heilige Geest. De heilige Geest is niet zo moeilijk, maar misschien bedenken de kinderen ook wel mooie redenen voor water en ijs om bij de Vader of de Zoon te horen.

kruistekenSluit het gesprek af met het maken van het kruisteken. Weten de kinderen nog wat we hierbij zeggen? In de Naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest. En dat is dus: in de Naam van God!
Maak daarna de kruistekenopdracht, die u bij Extra’s vindt.




Extra's

Kruisteken opdracht

Nodig:
• Voor elk kind plaatjes met afbeeldingen, zie hieronder.
• Schaar
• Potloden
• Een vel papier
• Lijm

Laat de kinderen de afbeeldingen uitknippen en de plaatjes in de juiste volgorde op het grote vel leggen.
Als het goed is, plakken ze de plaatjes vast.
Daarna schrijven ze de juiste woorden onder het plaatje:
• In de naam van de Vader
• de Zoon
• en de heilige Geest
• Amen

Maak tot slot met elkaar het kruisteken. Wie het nog niet weet mag kijken op het blad.
Het kruisteken is een christelijke, symbolische, handeling die eruit bestaat met de rechterhand een kruis te slaan vanaf het voorhoofd naar de borst en vervolgens van de linker tot de rechterschouder. Het kruisteken, het slaan van een kruis in één beweging, is een ritueel.

kruisteken opdracht












Eeuwig

Onderstaande plaatjes laten zien wat eeuwig, oneindig, eindeloos, voor altijd eigenlijk wil zeggen. Het is moeilijk om je dat écht voor te stellen. De plaatjes kunnen een hulpmiddel zijn bij het gesprek (zie Verwerking).

 

eeuwigheid2 eeuwigheid3eeuwigheid4eeuwigheid5

eeuwigheid1

Knutsel: De Drie-eenheid

Nodig:
• Per kind 2 ijslolly-stokjes
• Gekleurd papier (groen, rood, geel en wit)
• Schaar en lijm

Lijm twee ijslolly-stokjes aan elkaar zodat zij een kruis vormen.
Knip uit het groene papier per kind 3 harten (gebruik het voorbeeld hieronder) die op de ijslolly-stokjes geplakt kunnen worden.
Laat de kinderen uit andere kleuren papier een duif, een hart en een kruis knippen. 

Deze symbolen voor God de Vader (hart), God de Zoon (kruis) en God de heilige Geest (duif) komen op de groene harten.

knutseldrieeenheid1.2knutseldrieeenheid1.1

knutseldrieeenheid2 werkblad

Kleurplaat de Drie-eenheid

Deze kleurplaat is voor jong en oud. De jongere kinderen kunt u laten kleuren, met de oudere kinderen kunt u kijken naar de symboliek in de afbeelding. 

Sta stil bij de hand van God, het woord ABBA (vader) en de letters YHWH (de onuitspreekbare Naam van God).
Jezus is afgebeeld als het Lam Gods, de heilige Geest als duif en als vlammetjes.

kleurplaat drie eenheid

Een liedje over Vader, Zoon en heilige Geest

Zing van de Vader, een lied over de Drie-ene God.
Om samen te zingen bij de afsluiting van de kinderwoorddienst.
Overgenomen uit Kom en zing, Geloofsliederen voor kinderen, Adveniat 2015, blz.206 (zie ook onder producten op deze site)

lied zing van de vader

 

Achtergrond

Het feest van de heilige Drie-eenheid

Het feest van Pinksteren is achter de rug; door de Geest zal Christus nu in ons christenen leven, tot zegen van onze wereld.

Het feest van de heilige Drie-eenheid richt ons op God, die we ons bijna niet kunnen voorstellen en over Wie wij alleen in beelden kunnen spreken.
Wij eren God als Vader, Zoon en Heilige Geest – God boven ons, God naast ons, God in ons. We weten dat God nooit in één beeld te vangen is. Hij is altijd groter dan ons voorstellingsvermogen. Maar veel belangrijker is dat Hij op verschillende manieren ons leven binnenkomt.

Wie in God gelooft, vertrouwt erop dat deze wereld niet verloren kan gaan, omdat hij in goede handen is. Het onderpand van dit vertrouwen is Jezus, die naar deze wereld gezonden is om redding en bevrijding te brengen. Wie in Jezus gelooft, beaamt daarmee de diepgaande betrokkenheid van God op deze wereld. Ons geloof en ons vertrouwen mag een teken zijn, een getuigenis van de liefde van God voor al wie deze wereld bewonen.
drie eenheid4

Als christenen geloven we dat God drie Personen in één God is. We geloven dat God de Vader, God de Zoon en God de heilige Geest eigen personen zijn. Het best wordt dat zichtbaar gemaakt in de bekende icoon van Rublev, die voor op de tegel van dit onderdeel staat. De icoon wordt veelvuldig nageschilderd. Vader, Zoon en heilige Geest zijn hier nagenoeg gelijke personen.

We geloven dat God één is, maar toch drie. Ondanks dat de Bijbel nooit direct het woord drie-eenheid gebruikt, kunnen we uit de Bijbel opmaken dat God Drie in Eén is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten