donderdag 29 april 2021

Jezus is de ware wijnstok

 

Druiven

wijnrankLeg op een witte doek een tros druiven en een afbeelding van een wijnstok (zie de afbeeldingen hiernaast). Zet ook een kaars op het doek en begin de bijeenkomst met gebed.
wijnstok ranken

Vertel aan de kinderen dat wijn wordt gemaakt van druiven. Daarom heet een druivenplant ook wel een wijnstok. In de kerk horen we dat Jezus zichzelf met de wijn verbindt: Hij zegt dat "Dit is mijn bloed". Vandaag gaat Hij het met zijn leerlingen hebben over de wijnstok, de plant waar de druiventrossen aan groeien.

Vraag daarna aan de kinderen of ze weten hoe druiven groeien?
Een wijnstok komt uit de grond en wordt langs een muur geleid, aan de wijnstok groeien ranken en aan die ranken komen druiventrossen.
Ondersteun dit verhaal met de afbeeldingen of met dit filmpje (let op, dit is een filmpje voor tuinliefhebbers, maar het wordt goed uitgelegd).

Navertelling Johannes 15,1-8

De evangelielezing van vandaag is Johannes 15,1-8. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Jezus is de ware wijnstok

Jezus zei tegen zijn leerlingen: ”Ik ben de stam van Gods druivenplant en jullie zijn mijn takken. En God, God is de tuinman. De takken waar geen druiven aan groeien haalt Hij weg. De takken waar wél druiven aan groeien snoeit Hij; Hij maakt ze kort. Want als de takken gesnoeid zijn komen er volgend jaar nog meer druiven aan.
jezus de ware wijnstokJullie lijken op de goede takken, dat zijn de takken die gesnoeid zijn. Ik heb met mijn woorden de slechte dingen uit jullie weggesnoeid. Dus nu zijn jullie zonder die slechte dingen helemaal schoon geworden. 
Jullie moeten verbonden blijven met Mij en Ik met jullie. Want zonder Mij kunnen jullie niet goed leven. Net zoals als er alleen druiven groeien aan takken die vastzitten aan de stam van de druivenplant. Als je met Mij verbonden blijft kun je goede dingen doen. Maar zonder Mij kun je niets. Dan gaat het verkeerd met je. Wanneer je niet met Mij verbonden bent, dan ben je als een tak die helemaal van de stam is afgehaald. Zo’n tak verschrompelt en dan wordt hij opgeruimd en in het vuur gegooid. Maar wanneer jullie wél met Mij verbonden blijven en jullie naar Mij luisteren, dan zal alles wat je vraagt, gebeuren.
Jullie zullen dan als mijn leerlingen veel goede dingen doen. Zo laten jullie de mensen zien hoe God in de wereld is."

Gebed om te groeien in geloof

Goede God,

zoals een rank verbonden is aan een wijnstok,
zo zijn wij mensen met U verbonden.
Wilt U ons helpen om te groeien
en goede vruchten voort te brengen?
Want wij zelf zijn uw vruchten
en door goede keuzes te maken,
kunnen wij groeien in ons geloof.
Door wat wij doen, kunnen wij laten zien
dat wij in U geloven en bij U horen.
Helpt U ons daarbij,
net als Jezus zijn leerlingen hielp?

Amen

Gesprek met de kinderen

Vraag aan de kinderen wat zij in het verhaal gehoord hebben en schrijf deze woorden op een groot vel papier. Laat de kinderen vertellen wat zij zelf van het verhaal begrepen hebben en vraag of zij kunnen uitleggen waarom de leerlingen vergeleken werden met vruchten.

druivenrankLeg daarna, als dat nodig is, uit dat Jezus dit verhaal aan zijn leerlingen vertelt omdat Hij duidelijk wil maken op welke manier zijn leerlingen altijd leerlingen van Jezus kunnen blijven. Het is belangrijk om met elkaar verbonden te blijven.
Hij gebruikt daar het beeld bij van een wijnstok met ranken en vruchten. Sta nog even stil bij de verbinding van de druiventrossen met de ranken en de stam.

Praat daarna met de kinderen verder over de vraag: ‘Hoe kunnen wij samen de wereld mooier maken. De kinderen hebben net gehoord dat ze dat niet alleen hoeven te doen, maar dat het goed gaat in verbinding met Jezus.
Teken hiervoor samen op een groot vel papier een tros druiven en schrijf alle woorden en suggesties die de kinderen opnoemen in deze druiven. Als alternatief is een kleurplaat van een druiventros (te vinden bij de Extra's) ook te gebruiken.

Deel en eet tot slot met elkaar de druiven, als teken van verbondenheid met elkaar en met God.

Extra's

Liedje: Ik ben de ware wijnstok

Luister samen naar het liedje: Ik ben de ware wijnstok


Ik ben de ware wijnstok
Mijn Vader is de landman
Jullie zijn de ranken
Dus blijf in Mij
Want wie in Mij wil leven
Die zal Ik leven geven
Blijf in Mijn liefde
Blijf in Mij

Elke rank die zonder vrucht blijft
neemt Hij weg
Elke rank die vrucht draagt
Die snoeit Hij zodat ze bloeien kan
Ik ben de ware wijnstok
Mijn Vader is de landman
Jullie zijn de ranken
Dus blijf in Mij

O Heer Jezus leer mij te blijven in U
Ook als U gaat snoeien
Ik weet dat het Uw liefde is
Jezus leer mij te groeien in U
Laat mij bloeien
Met alle levenskracht die in U is
Van U is de macht
Van U is de glorie
Van U is de heerlijkheid

Ik ben de ware wijnstok
Mijn Vader is de landman
Jullie zijn de ranken
Dus blijf in Mij
Want wie in Mij wil leven
Die zal Ik leven geven
Blijf in mijn liefde
Blijf in mij

Tekst & Muziek: Elly & Rikkert Zuiderveld
(Staat op: De late regen, Eigen keuze (deel 2).

Kleurplaat: Druiventros

Een druiventros om zelf te vullen. Met wat je als goede vruchten ziet bijvoorbeeld.



Knutselen: Stempel een druiventros

Benodigdheden voor elk kind

  • voor elk kind wc-rolletje

    stempelen druiven
  • verf in mooie druivenkleuren (paars, mengen van rood en blauw)

  • Kwast

  • Vel A4-papier 

  • Groene stift

  • Een plastic bord om de verf te mengen

Giet wat paarse verf op een bord.
Spreid de verf uit het tot een dun laagje, want de verf wordt gebruikt als een stempelkussen.
Doop het uiteinde van het wc-rolletje in de verf en ‘stempel’ op het papier.
Stempel in een soort driehoek, zodat er een tros druiven ontstaat.
Verf met een kwast een steeltje en bladeren bovenop de tros druiven.

Als alternatief kan er ook met een kurk gestempeld worden. Dan zijn de druiven direct gekleurd.

stempelen druiven kurk

Achtergrond

De ware wijnstok

Vlak voor zijn dood vertelt Jezus dit verhaal over de druiven en de ranken aan zijn leerlingen. Wat Hij hier vertelt is een onderdeel van zijn afscheidsrede naar zijn leerlingen toe. 

ware wijnstok2Jezus bereidt zich voor om aan het kruis te sterven. Jezus wil zijn leerlingen nog een keer duidelijk maken dat zij Hem moeten vertrouwen en dat ze niet moeten denken dat Hij straks echt weg is. Hij kiest er heel duidelijk voor de verbintenis die hier wordt omschreven van twee kanten te laten komen. Hij is verbonden met zijn leerlingen en zij met hem.

Jezus zet een sterk beeld neer. De leerlingen, en ook wij, worden vergeleken met ranken die goede vruchten voort kunnen brengen. Wij krijgen alle voedsel maar als wij geen goede vruchten voortbrengen dan worden wij weggesneden. De leerlingen krijgen de opdracht meer te doen dan alleen maar luisteren (het voedsel tot je nemen) namelijk om het goede te blijven doen (vruchten voort te brengen).

Duidelijk is dat we alleen kunnen groeien in geloof als wij, net als de ranken, verbonden blijven met de stam, met Jezus.

Wij zijn natuurlijk niet letterlijk ranken die vastzitten aan een stam. Maar wij kunnen wel dicht bij God blijven door te luisteren naar zijn woorden, zodat we gevoed worden met zijn liefde. En met die liefde en die boodschap in ons hart kunnen wij groeien. Wij worden sterk en hebben we de kracht om op Hem te lijken in ons leven. Als we dat laten zien, dan tonen we de vruchten van ons geloof.

Zoals Jezus verbonden was met de Vader, zo zouden ook wij verbonden moeten zijn met Jezus.

In het Oude Testament is de wijnstok wel vaker een beeld voor het volk van God. In Jesaja 5 vinden we een lied over een wijngaard, in vers 7 staat: 'Israël is de wijngaard van de HEER van de hemelse machten, de uitgelezen aanplant zijn de inwoners van Juda. Hij verwachtte recht, maar oogstte onrecht...' De mannen van Juda zijn de planten, oftewel de wijnstokken, van wie God vrucht verwachtte. Deze vrucht is echter niet gekomen.
Nog verder terug, in Genesis 49,11 vinden we opnieuw de wijnstok, en wijngaard, ook  weer in verbinding met Juda. 

donderdag 22 april 2021

Jezus is de Goede Herder

 

goede herder

Elk jaar is de Vierde zondag van Pasen Roepingenzondag. We lezen dan één van de lezingen die gaan over Jezus als Goede Herder. Dit jaar vergelijkt Jezus zijn herderschap met dat van andere herders, die niet zoveel hart voor hun schapen hebben. Dat blijkt uit het feit dat ze er vandoor gaan als het moeilijk wordt. Jezus is anders, Hij blijft bij zijn schapen, zelfs ten koste van zijn eigen leven.
Jezus laat zien wat er nodig is om een goede herder te zijn.

Met de kinderen denken daar ook over na. Want als we op Jezus willen lijken, dan moeten we op zoek naar de juiste eigenschappen die daarvoor nodig zijn. 

Herderschap

Zet op een witte doek een aantal schaapjes en leg er een stok/herdersstaf en een slinger met steentjes bij. Zie daarvoor de afbeelding. Zet ook een kaars op het doek en begin de bijeenkomst met gebed.

Vertel over de taken van een herder. Een herder moest voor drie dingen zorgen:slinger
• De dieren moesten genoeg eten en drinken hebben.
• De dieren moesten beschermd worden tegen wilde dieren.
• De dieren moesten beschermd worden tegen dieven en rovers.

Bespreek met de kinderen deze drie taken. Wat moet de herder doen in een land als Israël om de dieren voldoende eten en drinken te geven? Hoe kan hij de schapen beschermen tegen wolven en leeuwen? Wat kan je dat doen tegen rovers?
Wijs voor de antwoorden mede op de stok en de slinger. Leg uit hoe een vuur wilde dieren weghoudt en hoe samenwerking tussen herders ze sterker maakt. Wijs ook op schuilplaatsen als rotsen. Misschien bedenken de kinderen ook zaken die niet zo in de tijd van Jezus passen.
Dat is niet zo erg, het gaat erom dat ze zich realiseren dat het herderschap een 24/7 baan is.

Vertel de kinderen dan het verhaal over de Goede Herder.

Navertelling Johannes 10,11-18

De evangelielezing van vandaag is Johannes 10,11-18. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Jezus is de goede herder

In een gesprek met zijn leerlingen vergeleek Jezus zichzelf met een herder. Hij zei:
”Ik ben de Goede Herder. Een goede herder beschermt zijn schapen met zijn eigen leven. Maar iemand die betaald wordt om schapen te hoeden en niet van de dieren houdt, denkt alleen aan zichzelf. Als hij een wolf ziet komen, rent hij hard weg. Dan kan de wolf zijn gang gaan. De wolf doodt dan een paar schapen en jaagt de andere alle kanten uit. Zo’n betaalde knecht past alleen maar op de schapen om geld te verdienen. Hij houdt niet van de schapen.
goede herder ravennaIk ben de Goede Herder. Ik weet wie bij Mij hoort. En andersom is het ook zo: de mensen die bij Mij horen kennen Mij ook. Het is net zoals tussen Mij en mijn hemelse Vader. God kent Mij goed en Ik ken God goed. Ik bescherm de schapen met mijn eigen leven.
Niet alleen jullie zijn mijn schapen. Ik heb nog andere schapen die jullie niet kennen. Daar moet Ik ook voor zorgen en zij zullen ook naar Mij luisteren. Uiteindelijk wordt het één grote kudde. En Ik zal de herder zijn van die kudde.
God houdt van Mij omdat Ik de kudde bescherm met mijn eigen leven. Dat doe Ik helemaal vrijwillig, uit Mijzelf. Niemand verplicht Mij daartoe. Het is Gods opdracht aan Mij, maar Ik zeg zelf ‘ja’ tegen deze opdracht. “

Gebed om te luisteren naar de stem van de herder

Goede God,

U bent zorgzaam en trouw.
Altijd bent U bij ons leven betrokken.
De Bijbel vertelt ons
dat U een soort van herder bent,
altijd in de weer om voor ons te zorgen
en ons te beschermen tegen wat slecht is.
Wij bidden U
dat wij luisteren naar uw stem
en niet eigenwijs zijn
dat vragen wij U uit naam van Jezus
de Goede Herder.

Amen

Gesprek met de kinderen

Maak met de kinderen een woordspin op een flap. Zet in het midden het woord herder en vraag de kinderen eerst wie er in hun leven een herderlijke taak vervult. Verwijs hierbij nog even naar de taken die u bij de opening genoemd hebt.
Is de juf een soort herder, zijn je ouders een soort herder, is de burgemeester, de coach etc. een soort herder? Als eenmaal duidelijk is, dat er vele mensen herderlijke taken hebben ten opzichte van anderen kan je de woordspin verder invullen.

Welke kwaliteiten heeft een goede herderlijke figuur nodig? Leg de jongere kinderen uit dat je goed voor de schapen kunt zorgen door ze eten te geven, maar dat je ook door andere dingen te doen goed voor ze kunt zorgen. Denk aan woorden als aandacht, liefde, hulp, zorgen dat ze tevreden zijn enzovoort.

Misschien noemen de kinderen spontaan ook kwaliteiten die een goede herder niet zou moeten hebben. Gebruik hiervoor dan een andere kleur.

Jezus is een heel bijzondere herder. Hij is de beste herder die er is. Wat maakt Hem zo goed?

Het kan ons geruststellen dat Jezus zo’n Goede Herder is. We zijn veilig bij Hem, ons leven is in betrouwbare handen. Het doet echter ook een appèl op ons; Hij vraagt ook iets van ons. Wij proberen Jezus na te volgen. Dat vraagt van ons dat wij ook herderlijke kwaliteiten ontwikkelen. Ga met de kinderen na of er al zulke kwaliteiten te bespeuren zijn in hun doen en laten. Zorgen ze voor elkaar, helpen ze elkaar, wijzen ze elkaar de weg (al is het maar dat ze aanwijzen in een boek waar we aan het lezen zijn)?

Het herderschap van Jezus heeft een heel belangrijke component: Jezus wijst ons de weg naar God. Op roepingenzondag halen we dit naar voren, door te spreken over en te bidden om roepingen tot het priesterschap, het diakenschap en het religieuze leven. Daarover kunt u doorpraten met de kinderen door met hen te bespreken wat een priester, een diaken of een dominee doet. Laat de kinderen ontdekken dat dat verder gaat dan wat ze op zondag tijdens de kerkdienst zien.

Geef de kinderen tot slot de afbeelding van de dominee, afgedrukt midden op een A4tje, en laat ze erom heen opschrijven wat de dominee allemaal doet als herder van de gemeente.

priester

Kleurplaat: De herder en zijn schapen

Voor de jongsten is er een kleurplaat van een herder met zijn schapen. De herder heeft het gevaar al lang gezien, zien de kinderen het ook?

kleurplaat herder

Knutselen: Herdersstaf en katapult

Herdersstaf maken

Benodigdheden

  • voor elk kind een dikke tak als stok

herdersstafDe kinderen maken een echte herderstaf, waarop je kan leunen als je een lang stuk moet lopen om naar gras en bronnen te zoeken en waarmee je ook de dieren kunt aantikken die van de kudde afdwalen. Ook wilde beesten kun je er mee op een afstand houden.
Laat de staf versieren met stroken waarop de kwaliteiten staan die een herder moet hebben. (Hierover hebben de kinderen nagedacht bij het gesprek bij de verwerking.)

 

Katapult maken 

Benodigdheden:

catapult

• A4 vellen papier
• 1 dikke en een aantal dunne elastiekjes

Op YouTube zijn veel voorbeelden te vinden voor het maken van een katapult. Hieronder staat een voorbeeld van een katapult gemaakt van papier.
Om het een vriendelijk ‘wapen’ te maken kunnen de kinderen naar elkaar schieten met marshmallows.

Liedje: Jezus is de Goede Herder

Jezus is de Goede Herder

Om samen naar te luisteren of mee te zingen.

Jezus is de goede herder, Jezus Hij is overal, 
Jezus is de goede herder, 
brengt mij veilig naar de stal.

Als je 's avonds niet kunt slapen, 
als je bang in 't donker bent, 
denk dan eens al die schapen
die de Heer bij name kent.

Jezus is de goede herder, 
Jezus hij is overal, 
Jezus is de goede herder, 
brengt mij veilig naar de stal.

En wanneer je soms alleen bent
en je hart is vol verdriet, 
denk dan aan de goede herder
Hij vergeet Zijn schaapjes niet.

Jezus is de goede herder, 
Jezus Hij is overal, 
Jezus is de goede herder, 
brengt mij veilig naar de stal.

Tekst & Muziek: Elly & Rikkert Zuiderveld, Vertel het aan de mensen, 1978

Een Goede Herder zijn

In de evangelielezing van vandaag vertelt Jezus ons iets over Zichzelf. Aan de hand van het beeld van de herder zegt Hij drie dingen.

Op de eerste plaats laat Hij ons weten dat Hij de man is bij wie we moeten wezen. Hij is de Goede Herder in de zin van de betrouwbare herder. Andere herders gaat het niet om ons welzijn, maar om hun eigen welzijn. Als dat eigen welzijn gevaar loopt, gaan ze er vandoor.
Op de tweede plaats is Jezus een goede herder omdat Hij betrokken is bij zijn schapen. Hij kent zijn schapen. Hij weet wie wij zijn. Er is een band tussen Hem en ons.
Op de derde plaats horen we dat Jezus niet alleen onze herder is. Er zijn veel meer mensen die bij Hem horen.
Terugkerend refrein is evenwel, dat Jezus zijn leven geeft voor zijn schapen, omdat Hij geen huurling is, omdat Hij ons kent en omdat Hij ook van die andere, ons onbekende schapen houdt.

Het beeld van Jezus als goede herder is meer dan een eenvoudige vergelijking met een bestaand beroep in Jezus tijd. Al in het Oude Testament wordt het beeld van de herder op God toegepast, denk aan Psalm 23, De Heer is mijn Herder of aan Ezechiël 34, een schitterend hoofdstuk, waarin God de leiders van het volk ervan langs geeft omdat ze wel de wol en de melk en het vlees van de schapen willen hebben, maar de schapen niet zorgzaam weiden.

Kunst

goede herder catacombe callixtusIn de catacomben, de ondergrondse begraafplaatsen in Rome, vind je veel fresco’s terug waarop Jezus staat afgebeeld als de Goede Herder. De fresco’s van de Goede Herder lijken allemaal op elkaar. Jezus draagt een schaap op zijn schouders en twee schapen staan aan weerszijden van Hem alsof ze aandachtig staan te luisteren.
goede herder catacombe2Opvallend is dat Jezus hier heel anders afgebeeld wordt dan wij in onze tijd gewend zijn: Hij is een jeugdige man, met een korte tuniek aan, zijn haar is kortgeknipt en hij draagt geen baard. Pas later wordt het gebruikelijk Jezus met baard en lang haar af te beelden.

  


vrijdag 16 april 2021

Goed nieuws!

 

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Kruis

Ga met de kinderen in een kring zitten.

kruis corpusOp tafel ligt een wit doek en op dit doek liggen twee afbeeldingen van twee kruisen of twee kruisen:kruis
een kruis mét en een kruis zonder corpus.

Vraag aan de kinderen: ‘Wat zie je?’ Laat de kinderen dit vertellen. 

Beide kruisen verwijzen naar Jezus, zelfs al is Hij op het kruis zonder corpus niet te zien. Maar ze weten waarschijnlijk wel dat ook dit kruis het kruis van Jezus is. Waarschijnlijk hebben mensen dat ooit aan de kinderen verteld. 

Bid bij de kaars het gebed en vertel het Evangelie of lees het voor.

Navertelling Lucas 24,35-48

De evangelielezing van vandaag is Lucas 24,35-48. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Goed Nieuws!

jezus verschijnt2Toen de twee leerlingen die Jezus op weg naar Emmaüs hadden ontmoet terugkwamen in Jeruzalem, vertelden ze aan de andere leerlingen wat er onderweg gebeurd was. Ze vertelden hoe Jezus brood gebroken had en zij Hem daardoor opeens herkend hadden. Ze waren nog aan het vertellen toen plotseling Jezus Zelf weer in hun midden stond. Hij zei: “Ik wens jullie vrede!”
handen jezusZe schrokken enorm, omdat ze dachten dat ze een geest zagen. Maar Jezus zei: ”Waarom schrikken jullie zo? Waarom twijfelen jullie of Ik het wel echt ben? Kijk eens goed naar mijn handen en voeten. Ik ben het écht. Voel maar, en kijk maar goed: een geest heeft toch geen botten en geen huid.” Daarna liet Hij hen zijn handen en zijn voeten zien.
De leerlingen waren zo blij en verrast;  ze konden het nog steeds niet geloven. Daarom vroeg Jezus: “Hebben jullie hier iets te eten?” Ze gaven hem een stuk gebakken vis. Hij pakte het aan en at het op. Ze keken allemaal verbaasd toe.
Daarna zei Hij: “Weet je nog wat ik gezegd heb? Alles wat er over Mij in de heilige Boeken staat, bij Mozes, bij de Profeten en in de Psalmen moet gebeuren.” En daarna hielp Hij zijn leerlingen om te begrijpen wat er in de heilige Boeken staat. Hij zei: “In de heilige Boeken kan je al lezen dat de Messias, de mens die God gezonden heeft, moet lijden en dood zal gaan. Maar ook dat Hij na drie dagen weer zal opstaan uit de dood. Dit is het Goede Nieuws dat verteld moet worden aan de hele wereld: 'Als je opnieuw probeert goed te leven dan zal God je fouten vergeven'. Dit moeten jullie aan iedereen vertellen. Begin maar, dichtbij, hier in Jeruzalem.”

Gebed om vertrouwen op het Goede Nieuws

Goede God, 

U brengt het Goede Nieuws maar
soms geloven we het niet.
Pas als wij het zelf kunnen zien
geloven we dat het waar is.

Jezus is opgestaan
en zo liet Hij zich zien aan de leerlingen. 
Maar wij zelf hebben het niet gezien.

Wij bidden U:
leer ons vertrouwen op wat ons verteld wordt
zodat wij dit Goede Nieuws
kunnen delen en doorvertellen.
Amen

Gesprek met de kinderen

Iets beschrijven is moeilijk, denk maar terug aan de kruisen van bij de opening. Ze waren verschillend maar betekenen hetzelfde. En ze zijn misschien ook op verschillende manieren beschreven. Maar ze wijzen allebei terug naar Jezus. Dit hebben we vast al eens eerder gehoord, en daarom begrijpen we elkaar sneller.

De leerlingen van Jezus vertelden aan de anderen wat zij gezien hadden, wat zij meegemaakt hadden onderweg. Dat werd niet direct begrepen en geloofd.

Stel je eens voor:

Je moeder is in verwachting. Op de dag van de bevalling ben jij op school. De juf komt naar je toe en zegt: “Je hebt een zusje.” Je loopt naar huis en als je de straat in loopt roept je buurjongen: “Je hebt een zusje.” Als je de keuken binnenkomt zegt je vader: “Je hebt een zusje.” Je rent naar boven en je ziet: je hebt een zusje! Op welk moment geloofde je het echt, dat je een zusje hebt? Is het nodig dat je je zusje kan zien en haar vingertjes kan tellen, of geloof je het al eerder? Dat is voor iedereen verschillend.

Vraag daarna aan de kinderen: Wanneer geloof je iets? Moet je het kunnen vastpakken? Als iemand het vertelt die je vertrouwt? Maakt het uit wie jou wat vertelt? Heb jij ook wel eens iets geloofd wat achteraf niet waar bleek te zijn? 

Heeft iemand je weleens voor de gek gehouden? Je iets verteld dat niet waar was – en jij geloofde het? Hoe vond je dat? 

Bespreek met de kinderen ook het verband tussen de boodschap en de boodschapper. Wanneer je iemand vertrouwt, geloof je veel eerder wat die persoon aan je vertelt dan als het een onbekende is. Zijn er mensen die je altijd gelooft als ze iets vertellen? Waarom dan?

Met oudere kinderen kunt u praten over nepnieuws. Hebben ze daar wel van gehoord? Hoe kun je het herkennen? Wat maakt iets dat je hoort betrouwbaar? Kijk bij de Extra's voor meer informatie over dit onderwerp.

Sluit het gesprek met de vraag af: En wat deel jij met anderen? Alleen kleine dingen of ook belangrijke dingen? Zoals van wie je houdt, wat je graag doet, wat je wilt in dit leven? 

Extra's:

Spelletje: Waar of niet?

Wat en vooral wie kun je geloven. Als iemand iets zegt is het dan waar of niet. Dat moet je zelf beoordelen.
Deel de ruimte in 2 duidelijke helften, benoem de ene kant tot 'waar' en de andere tot 'niet waar'. Spreek ook af dat iedereen die af is aan de zijkant gaat zitten.

Voordat er een vraag gesteld gaat worden vraagt u 'waar of niet waar….' en dan stelt u de vraag. De kinderen rennen dan naar de kant waarvan zij denken dat het goede antwoord is. De kinderen die het goed hebben krijgen een punt.

Voorbeelden: Is het waar of niet waar...kip niet waar

•  Ik heb nog nooit pizza gegeten.

• Ik heb schoenmaat 39.

• Ik heb gelakte teennagels.

• Ik heb een tweelingzus.

Enzovoort.

Tip: Laat de kinderen ook zelf vragen bedenken aan de hand van hun eigen ervaringen.

Spelletje: Ik voel wat jij niet ziet

Ik voel, ik voel wat jij niet ziet. En als ik het dan beschrijf moet je me wel geloven....

Nodig:
een doek en een aantal alledaagse voorwerpen

voelen onder doekLeg de voorwerpen onder een doek. De kinderen raden welke voorwerpen onder de doek verstopt zijn. Ze mogen de voorwerpen niet zien.
Een van de kinderen mag onder de doek voelen wat er ligt. Dat kind mag de voorwerpen beschrijven (zonder de naam te noemen) en de anderen laten raden wat er onder de doek verstopt is.

Nepnieuws (schooltv)

Op de website van School TV kunt u een nieuwsitem vinden uit het jeugdjournaal. Klik op de onderstaande link om het item van ongeveer 2 1/2 minuurt te bekijken. 

https://www.schooltv.nl/video/wat-is-nepnieuws-verzonnen-berichten-op-social-media/ 

Praat er dan samen over door. Hoe weet je of een bericht nep is?

De belangrijkste regel bij nepnieuws is; gebruik je gezond verstand. Vraag je altijd af wie de afzender van een bericht is, welke bronnen worden gebruikt en of er andere perspectieven mogelijk zijn.

Nieuws in de Klas heeft een checklist en geeft bijvoorbeeld deze tips: fake news

1. Lees het hele bericht en niet alleen de titel

2. In welke krant/website staat het artikel?

3. Is het satire of een column?

4. Welke bronnen zijn gebruikt?

5. Wie heeft het artikel geschreven?

6. Praat erover, vraag het eens aan anderen

Zie voor de volledige checklist: Nieuws in de klas

Versje: Ik zie, ik zie

Ik zie, ik zie

Mamaaa, stop! Ik zie, ik zie ... illustratie ik zie ik zie
een meisje met een zere knie!
Toe, laat me even kijken, mam,
het is een hele erge schram!

Mamaaa, stop! Ik zie ik zie ...
een vlinder, kijk! Nu twee, nu drie!
Mam, stop nu even ... daar, die witte,
die is op een bloem gaan zitten!

Mamaaa, stop! Ik zie ik zie ...
daar in die tuin staat broccoli!
Toe, mama, loop niet zo hard door,
hier kun je groente plukken, hoor!

Mamaaa, stop! Ik zie, ik zie ...
de nieuwe hond van tante Rie!
Mag ik hem aaien, stop nou even,
ik wil de hond een aaitje geven!

Mamaaaa! Ik zie wat jij niet ziet.
Je loopt zo hard, je ziet het niet!
Toe mama, kijk eens met me mee: 
zo mooi! Je hebt echt géén idee!

Marjet de Jong (website Geloventhuis.nl) 

Achtergrond

De opdracht aan de leerlingen

Vandaag is het de derde zondag van Pasen, zondag Jubilate. Dat betekent: ‘Jubelt, juicht’ en is ontleend aan het eerste vers van Psalm 66: ‘Juicht Gode, gij ganse aarde’. Sinds de dag dat Jezus is opgewekt uit de dood moet de aarde daarover jubelen.

Tijdens de paaszondagen komen de eerste en tweede lezing steeds uit het boek Handelingen. Zo worden wij erop gewezen wat de opstanding van Jezus teweeg heeft gebracht in mensenlevens.

jezus verschijnt a.d. apostelenNadat Jezus aan het kruis gestorven is, verschijnt Hij nog een aantal malen aan zijn vrienden. Eerst menen ze Hem te herkennen op weg naar Emmaüs, en nu weer op een ander moment. In het paasevangelie van deze zondag krijgen wij, weifelende mensen een hart onder de riem gestoken: de verschijning van Jezus aan de leerlingen heeft niets met het geloof in geesten en of spoken te maken. Integendeel.
In feite is deze lezing een parallel tekst met de lezing van de tweede zondag na Pasen, vorige week. En nadat Jezus korte metten heeft gemaakt met de irrationele angst voor geesten komt Hij met een hele nuchtere opdracht: “Vertel de hele wereld over Mij.” Heel het leven van Jezus en vooral zijn lijden en sterven en zijn opstanding staat uitgeschreven in de Tora, de Profeten en de Psalmen, kortom in de Schriften. Dáár zullen de leerlingen met hun hart en hun verstand kunnen zoeken naar de opdracht van de Messias zoals die in Jezus werkelijkheid geworden is. Maar enige hulp kunnen zij hierbij wel gebruiken

Het is (het geloof in) Jezus zelf die de geest van de leerlingen openmaakt voor deze zoektocht. Wat zegt de Verrezene? Ga de Schriften maar lezen! Maak je maar vertrouwd met de Tora, Profeten en Wijsheid, en je zult Mij tegenkomen.
Dat Lucas zo nadrukkelijk verwijst naar de Profeten (Jesaja) is om het leven, sterven maar ook de opstanding van Jezus voor ons inzichtelijker te maken, en meer achtergrond mee te geven.

vrijdag 2 april 2021

De wijnstok loopt opnieuw uit

 

Mini-viering 4 april 2021 Pasen

• Ga samen aan tafel zitten rond een lichtje,
dit kan een gewone kaars zijn of een waxinelichtje. Als je een minipaaskaars hebt aangeschaft dan is dit natuurlijk het moment om hem voor de eerste keer aan te steken. 

• Leg de viltdoek (als u deze zelf gemaakt heeft) of de tekening van Pasen erbij. (zie de Extra's bij de kinderwoorddienst)

lichtje coronavirus IMG 7009

• Steek het lichtje aan en zing/bid samen:

 

 

 

Lied: Ik ben de wijnstok ik ben de wijnstok noten 

Ik ben de wijnstok,
mijn Vader de wijngaardenier.
Gij zijt de ranken,
dus blijft in Mij, Ik blijf in u,
dan vindt Hij vruchten hier.
Zingt voor de Vader de wijngaardenier;
dus blijft in Mij, Ik blijf in u,
dan vindt Hij vruchten hier.

 

 

• Lees dan het Paasverhaal uit de Bijbel of lees de navertelling.

Paasmorgen bij het graf

Het is zondagochtend, heel vroeg, het is nog donker. Maria Magdalena staat op en loopt naar het graf waarin ze Jezus vrijdagmiddag haastig neergelegd hebben. Vrijdag was het al bijna donker, de sabbat zou beginnen zodra de avond viel. En op sabbat mag je niemand begraven, zegt de wet van Mozes. Nu is de sabbat voorbij, dus Maria gaat zo snel mogelijk naar het graf om Jezus te verzorgen met lekker ruikende zalf. Ze loopt met gebogen hoofd, de zalfpot in haar hand.

graf weggerolde steenAls ze bij het graf aankomt en opkijkt ziet Maria dat er iets veranderd is aan het graf. De zware steen die ervoor lag is weggerold. Ze gaat niet verder, maar keert zich om en loopt snel naar de leerlingen Simon Petrus en Johannes. Ze zegt: “Iemand heeft Jezus uit het graf weggehaald. Ik heb geen idee waar Hij nu is neergelegd.”
Petrus en Johannes gaan zo snel ze kunnen naar het graf. Ze rennen allebei, maar Johannes, de jongste is ook het snelste. Hij is het eerst bij het graf. Hij bukt zich en kijkt naar binnen. Daar ziet hij de doeken liggen, waarin ze Jezus begraven hebben. Maar hij loopt niet verder. Simon Petrus, die na hem bij het graf aan komt, gaat wel naar binnen. Hij ziet dat alle doeken bij elkaar liggen. Alleen de doek die om het hoofd van Jezus had gezeten, ligt opgerold op een andere plaats. Nu komt ook Johannes naar binnen. Hij ziet alles en gelooft dat Jezus is opgestaan.

In de heilige boeken staat geschreven dat Jezus uit de dood moest opstaan. Maar tot vandaag begrepen ze niet wat dat precies betekende. Maar nu ze de doeken zien, begrijpen ze wat er bedoeld wordt.


• Praat met elkaar door over het verhaal 

wijnstok num 4Planten en bomen die dood leken maar weer gaan uitlopen. De natuur is nu vol voorbeelden van planten die geheel verdwenen leken maar kennelijk veilig onder de grond toch zijn blijven leven en nu naar het licht groeien.

-Soms gebeurt dat met mensen ook. Niet als ze gestorven zijn, maar soms wel als mensen depressief zijn geweest of heel erg ziek. Of iemand die heel erg verlegen was, totdat er een kans kwam om te laten zien wat hij of zij wel goed kan. Dan komen ze weer helemaal tot leven.

- Voor veel kinderen is het paasverhaal een moeilijk verhaal. Ze kunnen niet geloven dat er leven is na de dood. Dood is dood. Het paasverhaal vertelt ons juist dat wat God betreft dat anders is. Dat er een nieuw en ander leven is na de dood.
Denk daar samen eens over na: Geloof je dat je je overleden opa, moeder terug zult zien? Of geloof je dat iedereen voortleeft in de liefde? Of weet je niet wat je geloven moet/mag. Wees in het gesprek hierover eerlijk en persoonlijk. Wat geloof jij? Dat mag klinken. Ook als je twijfelt of je vragen hebt. Let er vooral op dat iedereen respectvol luistert naar de ander.

Bekijk hierna de animatie van het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg 

- Om uit te leggen hoe het nieuwe leven heel anders kan zijn dan het leven hier op aarde kun je het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg samen lezen of de animatie hierboven bekijken. Kijk samen naar het verhaal en verbaas je dat een rups een nieuw leven als vlinder krijgt. Dat begrijpen we ook niet, maar het is wel zo! 

Viltdoekpaasmorgen

De afgelopen weken hebben we zondag na zondag het viltdoek mooier en voller gemaakt: de druivenplant groeide en bloeide. Jezus is de stam en wij zijn de takken die hieraan verbonden zijn, en onze takken droegen heerlijke druiven! Toen leek het helemaal fout te gaan, en bleven we zitten met een lege kale wijnstok. Gelukkig was dit het einde nog niet. Vandaag blijkt dat er toekomst is. Jezus is opgestaan. De wijnstok die Hij is, gaat weer groeien en zal uitgroeien tot een wijnstok met vele ranken. Hij wordt mooier dan ooit. 
Versier de kale stok met bloemen, bladeren, vogels, vlinders en wat je maar kunt bedenken.

Luister tijdens het versieren naar het liedje Weet je dat de lente komt, van Elly & Rikkert


 
• Bid samen een gebedje

Lieve God,

Dit is een moeilijke tijd.
We horen veel over zieke mensen
en mensen die sterven.
Daar worden we verdrietig van
en het maakt ons een beetje bang.
Maar vandaag vieren we Pasen,
het feest dat ons leert
dat de dood niet het einde is,
dat er nieuw leven,
een ander leven is na de dood.
Wij danken U God,
dat U dat nieuwe leven geeft
en we bidden dat U onze ogen opent
voor tekens van dat nieuwe leven.
We willen U bidden voor …..anne westerduine kinderen kaars
die gestorven is.
Geef hem/haar nieuw leven bij U.

Dat vragen we U in Jezus’ Naam,
Jezus die ons zo mooi bidden leerde:

Onze Vader,
die in de hemel zijt,
uw naam worde geheiligd,
uw rijk kome,
uw wil geschiede
op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren,
en breng ons niet in beproeving
maar verlos ons van het kwade.
Want van U is het koninkrijk
en de kracht en de heerlijkheid
in eeuwigheid.
Amen

• Sluit af door het lichtje uit te blazen. In je hart blijft het branden.

• Extra: Maak samen een paastak met wensen voor een nieuwe begin

Nodig:
pasen paastakPaastak (bij voorkeur eentje waar de eerste groene blaadjes al uitkomen), lintjes, eieren van dik karton met bovenin een gaatje (perforator), stiften en versierspulletjes

Met Pasen vieren we dat er een nieuw begin is. Bedenk samen mooie wensen rond dat nieuwe begin. Denk bijvoorbeeld aan het weer samen kunnen sporten straks als corona over is, of over elkaar weer bezoeken, denk aan nieuw leven in de natuur, aan mensen die weer goede moed krijgen, ouderen die naar buiten kunnen dankzij het lentezonnetje etc. Schrijf de goede wensen op de eieren, versier de eieren en hang ze in de paastak.

 

 

We wensen jullie een mooie viering en fijne paasdagen.


Paasplaatjes zoeken

Pasen zal door velen geassocieerd worden met paaseieren zoeken.

mary magdalene rechtenvrijVandaag zoeken de kinderen aan het begin van de kinderwoorddienst naar verschillende elementen van het paasverhaal. In de opening is ervoor gekozen om de plaatjes door de ruimte op te hangen en neer te zetten zodat u rustig met de kinderen kunt blijven zitten.

Begint u liever iets actiever dan kunt u er ook voor kiezen de voorwerpen of afbeeldingen echt te verstoppen in de ruimte of met mooi weer buiten.

zalfpot

 

 mariamagdalenawitte doekengel

windselssteen

Kleurplaat paasmorgen

De vrouwen komen bij het graf aan, en zien dat de steen is weggerold... Kleur de plaat en geef de steen kleuren waar je blij van wordt.

(Illustratie Willeke Brouwer, overgenomen uit 'Het Licht op ons pad', 4-6 jarigen, deel 3, blz. 111, Adveniat, Baarn, 2014)

 

kleurplaat paasmorgen

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Het lege graf

Op eerste paasdag ligt de Goede Week achter ons. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kwamen we bijeen om de laatste dagen uit het leven van Jezus te gedenken.
Wij noemen dat het paastriduüm:

Witte Donderdag, de dag met de weemoed en de vreugde van het Laatste Avondmaal en de voetwassing; de liturgische kleur is wit. Paus Franciscus bezoekt een gevangenis om de voeten van een aantal gevangenen te wassen.

Goede Vrijdag staan we stil bij het verscheurende lijden en de pijn van de dood van Christus; de liturgische kleur is Paars. We lopen de kruisweg van Jezus met Hem mee.
Het lijden van heel de wereld klinkt in de viering door en wordt niet vergeten.

De paaswake op de zaterdagnacht; nacht van de oersymbolen, het water en het vuur. Het is de nacht van schepping en bevrijding. De kerk is wit en uitbundig versierd.
Van oudsher bevindt het paasvuur zich buiten. Daar wordt de paaskaars ontstoken.
Zingend en jubelend gaan alle gelovigen met de voorgangers voorop de kerk in,
eventueel na een processie met de paaskaars rond de kerk.

Paasmorgen
Vandaag is de paastijd aangebroken. De liturgische kleur verandert van paars, de kleur van de inkeer, naar wit, de kleur van het feest en de blijdschap. Dit wit gaat vaak gepaard met veel gouden glitters. In deze periode van zeven weken, die eindigt met Pinksteren lezen we niet uit het Oude Testament maar is de eerste lezing genomen uit het boek Handelingen van de Apostelen.

Het lege graf 
Vandaag horen we hoe Maria Magdalena op zondagochtend vroeg naar het graf gaat. Waarom ze gaat, wordt door Johannes niet beschreven. Gaat ze om Jezus te balsemen, zoals er bij andere evangelisten staat beschreven, of gaat ze om te rouwen om iemand die haar lief is? Jezus is begraven in een rotsgraf. Vanzelfsprekend is dat niet, in de tijd van het Nieuwe Testament werden arme mensen meestal in de grond begraven onder een hoop stenen en rijkere mensen in een rotsgraf. Hoe Jezus in dit graf voor een rijk mens terecht komt vertelt het Evangelie ons ook: twee vooraanstaande mannen ontfermen zich over het lichaam van Jezus en leggen Hem neer in een graf dat dichtbij is, omdat het bijna sabbat is.

mary magdalene rechtenvrijMaria Magdalena komt bij dit graf aan en vindt het geopend. Ze haalt er twee andere, belangrijke leerlingen bij om dit nader te onderzoeken. Ze vinden niets dan windsels, omhulsels, buitenkant. Jezus zelf is verdwenen. Toch helpt deze buitenkant hen, ieder in zijn of haar eigen tempo, Johannes het eerste, om tot geloof te komen dat Jezus is opgestaan uit de dood. De evangelist vertelt dit alles heel subtiel door te spelen met het woordje ‘zien.’ Al vertellend worden we langzaam begeleidt van ‘zien’ met onze ogen tot ‘zien’ met ons hart. Om dit goed mee te maken moet je eigenlijk even verder lezen om ook de ontmoeting van Maria Magdalena met de ‘tuinman’ mee te nemen.

Hoewel er veel afbeeldingen van zijn, staat in geen van de Evangeliën iets beschreven over de wijze waarop Jezus is opgestaan uit de dood. Het blijft een mysterie, een geheim. Er zijn engelen die het goede nieuws over de opstanding vertellen en soms gaat hun verschijning gepaard met donder en bliksem, maar er zijn geen getuigen van de opstanding zelf.
We moeten het doen met verhalen over de ontmoetingen van Jezus met de vrouwen en de leerlingen.

Pasen en Pesach
Jezus sterft vlak voor het grootste Joodse feest Pesach, waarin de Joden de bevrijding uit de slavernij in Egypte vieren. Hij sterft dus vlak voor een bevrijdingsfeest en aangezien het lege graf ontdekt wordt op de vroege ochtend na dat feest, ligt het voor de hand om ervanuit te gaan dat zijn Verrijzenis plaats vond op dit bevrijdingsfeest. Ook voor Christenen is Pasen een bevrijdingsfeest. We worden bevrijd van de macht van de dood, onze grootste vijand. Een vijand die wij mensen zelf ontketend hebben en die nu weer gebracht is onder de invloed van God, die voor ons mensen het leven wil.

Jezus is de Levende. Een gemakkelijk zinnetje, maar is het ook waar in ons? Daar zullen we gaandeweg achter komen, vertelt het Evangelie ons.