vrijdag 2 april 2021

De wijnstok loopt opnieuw uit

 

Mini-viering 4 april 2021 Pasen

• Ga samen aan tafel zitten rond een lichtje,
dit kan een gewone kaars zijn of een waxinelichtje. Als je een minipaaskaars hebt aangeschaft dan is dit natuurlijk het moment om hem voor de eerste keer aan te steken. 

• Leg de viltdoek (als u deze zelf gemaakt heeft) of de tekening van Pasen erbij. (zie de Extra's bij de kinderwoorddienst)

lichtje coronavirus IMG 7009

• Steek het lichtje aan en zing/bid samen:

 

 

 

Lied: Ik ben de wijnstok ik ben de wijnstok noten 

Ik ben de wijnstok,
mijn Vader de wijngaardenier.
Gij zijt de ranken,
dus blijft in Mij, Ik blijf in u,
dan vindt Hij vruchten hier.
Zingt voor de Vader de wijngaardenier;
dus blijft in Mij, Ik blijf in u,
dan vindt Hij vruchten hier.

 

 

• Lees dan het Paasverhaal uit de Bijbel of lees de navertelling.

Paasmorgen bij het graf

Het is zondagochtend, heel vroeg, het is nog donker. Maria Magdalena staat op en loopt naar het graf waarin ze Jezus vrijdagmiddag haastig neergelegd hebben. Vrijdag was het al bijna donker, de sabbat zou beginnen zodra de avond viel. En op sabbat mag je niemand begraven, zegt de wet van Mozes. Nu is de sabbat voorbij, dus Maria gaat zo snel mogelijk naar het graf om Jezus te verzorgen met lekker ruikende zalf. Ze loopt met gebogen hoofd, de zalfpot in haar hand.

graf weggerolde steenAls ze bij het graf aankomt en opkijkt ziet Maria dat er iets veranderd is aan het graf. De zware steen die ervoor lag is weggerold. Ze gaat niet verder, maar keert zich om en loopt snel naar de leerlingen Simon Petrus en Johannes. Ze zegt: “Iemand heeft Jezus uit het graf weggehaald. Ik heb geen idee waar Hij nu is neergelegd.”
Petrus en Johannes gaan zo snel ze kunnen naar het graf. Ze rennen allebei, maar Johannes, de jongste is ook het snelste. Hij is het eerst bij het graf. Hij bukt zich en kijkt naar binnen. Daar ziet hij de doeken liggen, waarin ze Jezus begraven hebben. Maar hij loopt niet verder. Simon Petrus, die na hem bij het graf aan komt, gaat wel naar binnen. Hij ziet dat alle doeken bij elkaar liggen. Alleen de doek die om het hoofd van Jezus had gezeten, ligt opgerold op een andere plaats. Nu komt ook Johannes naar binnen. Hij ziet alles en gelooft dat Jezus is opgestaan.

In de heilige boeken staat geschreven dat Jezus uit de dood moest opstaan. Maar tot vandaag begrepen ze niet wat dat precies betekende. Maar nu ze de doeken zien, begrijpen ze wat er bedoeld wordt.


• Praat met elkaar door over het verhaal 

wijnstok num 4Planten en bomen die dood leken maar weer gaan uitlopen. De natuur is nu vol voorbeelden van planten die geheel verdwenen leken maar kennelijk veilig onder de grond toch zijn blijven leven en nu naar het licht groeien.

-Soms gebeurt dat met mensen ook. Niet als ze gestorven zijn, maar soms wel als mensen depressief zijn geweest of heel erg ziek. Of iemand die heel erg verlegen was, totdat er een kans kwam om te laten zien wat hij of zij wel goed kan. Dan komen ze weer helemaal tot leven.

- Voor veel kinderen is het paasverhaal een moeilijk verhaal. Ze kunnen niet geloven dat er leven is na de dood. Dood is dood. Het paasverhaal vertelt ons juist dat wat God betreft dat anders is. Dat er een nieuw en ander leven is na de dood.
Denk daar samen eens over na: Geloof je dat je je overleden opa, moeder terug zult zien? Of geloof je dat iedereen voortleeft in de liefde? Of weet je niet wat je geloven moet/mag. Wees in het gesprek hierover eerlijk en persoonlijk. Wat geloof jij? Dat mag klinken. Ook als je twijfelt of je vragen hebt. Let er vooral op dat iedereen respectvol luistert naar de ander.

Bekijk hierna de animatie van het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg 

- Om uit te leggen hoe het nieuwe leven heel anders kan zijn dan het leven hier op aarde kun je het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg samen lezen of de animatie hierboven bekijken. Kijk samen naar het verhaal en verbaas je dat een rups een nieuw leven als vlinder krijgt. Dat begrijpen we ook niet, maar het is wel zo! 

Viltdoekpaasmorgen

De afgelopen weken hebben we zondag na zondag het viltdoek mooier en voller gemaakt: de druivenplant groeide en bloeide. Jezus is de stam en wij zijn de takken die hieraan verbonden zijn, en onze takken droegen heerlijke druiven! Toen leek het helemaal fout te gaan, en bleven we zitten met een lege kale wijnstok. Gelukkig was dit het einde nog niet. Vandaag blijkt dat er toekomst is. Jezus is opgestaan. De wijnstok die Hij is, gaat weer groeien en zal uitgroeien tot een wijnstok met vele ranken. Hij wordt mooier dan ooit. 
Versier de kale stok met bloemen, bladeren, vogels, vlinders en wat je maar kunt bedenken.

Luister tijdens het versieren naar het liedje Weet je dat de lente komt, van Elly & Rikkert


 
• Bid samen een gebedje

Lieve God,

Dit is een moeilijke tijd.
We horen veel over zieke mensen
en mensen die sterven.
Daar worden we verdrietig van
en het maakt ons een beetje bang.
Maar vandaag vieren we Pasen,
het feest dat ons leert
dat de dood niet het einde is,
dat er nieuw leven,
een ander leven is na de dood.
Wij danken U God,
dat U dat nieuwe leven geeft
en we bidden dat U onze ogen opent
voor tekens van dat nieuwe leven.
We willen U bidden voor …..anne westerduine kinderen kaars
die gestorven is.
Geef hem/haar nieuw leven bij U.

Dat vragen we U in Jezus’ Naam,
Jezus die ons zo mooi bidden leerde:

Onze Vader,
die in de hemel zijt,
uw naam worde geheiligd,
uw rijk kome,
uw wil geschiede
op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren,
en breng ons niet in beproeving
maar verlos ons van het kwade.
Want van U is het koninkrijk
en de kracht en de heerlijkheid
in eeuwigheid.
Amen

• Sluit af door het lichtje uit te blazen. In je hart blijft het branden.

• Extra: Maak samen een paastak met wensen voor een nieuwe begin

Nodig:
pasen paastakPaastak (bij voorkeur eentje waar de eerste groene blaadjes al uitkomen), lintjes, eieren van dik karton met bovenin een gaatje (perforator), stiften en versierspulletjes

Met Pasen vieren we dat er een nieuw begin is. Bedenk samen mooie wensen rond dat nieuwe begin. Denk bijvoorbeeld aan het weer samen kunnen sporten straks als corona over is, of over elkaar weer bezoeken, denk aan nieuw leven in de natuur, aan mensen die weer goede moed krijgen, ouderen die naar buiten kunnen dankzij het lentezonnetje etc. Schrijf de goede wensen op de eieren, versier de eieren en hang ze in de paastak.

 

 

We wensen jullie een mooie viering en fijne paasdagen.


Paasplaatjes zoeken

Pasen zal door velen geassocieerd worden met paaseieren zoeken.

mary magdalene rechtenvrijVandaag zoeken de kinderen aan het begin van de kinderwoorddienst naar verschillende elementen van het paasverhaal. In de opening is ervoor gekozen om de plaatjes door de ruimte op te hangen en neer te zetten zodat u rustig met de kinderen kunt blijven zitten.

Begint u liever iets actiever dan kunt u er ook voor kiezen de voorwerpen of afbeeldingen echt te verstoppen in de ruimte of met mooi weer buiten.

zalfpot

 

 mariamagdalenawitte doekengel

windselssteen

Kleurplaat paasmorgen

De vrouwen komen bij het graf aan, en zien dat de steen is weggerold... Kleur de plaat en geef de steen kleuren waar je blij van wordt.

(Illustratie Willeke Brouwer, overgenomen uit 'Het Licht op ons pad', 4-6 jarigen, deel 3, blz. 111, Adveniat, Baarn, 2014)

 

kleurplaat paasmorgen

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Het lege graf

Op eerste paasdag ligt de Goede Week achter ons. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kwamen we bijeen om de laatste dagen uit het leven van Jezus te gedenken.
Wij noemen dat het paastriduüm:

Witte Donderdag, de dag met de weemoed en de vreugde van het Laatste Avondmaal en de voetwassing; de liturgische kleur is wit. Paus Franciscus bezoekt een gevangenis om de voeten van een aantal gevangenen te wassen.

Goede Vrijdag staan we stil bij het verscheurende lijden en de pijn van de dood van Christus; de liturgische kleur is Paars. We lopen de kruisweg van Jezus met Hem mee.
Het lijden van heel de wereld klinkt in de viering door en wordt niet vergeten.

De paaswake op de zaterdagnacht; nacht van de oersymbolen, het water en het vuur. Het is de nacht van schepping en bevrijding. De kerk is wit en uitbundig versierd.
Van oudsher bevindt het paasvuur zich buiten. Daar wordt de paaskaars ontstoken.
Zingend en jubelend gaan alle gelovigen met de voorgangers voorop de kerk in,
eventueel na een processie met de paaskaars rond de kerk.

Paasmorgen
Vandaag is de paastijd aangebroken. De liturgische kleur verandert van paars, de kleur van de inkeer, naar wit, de kleur van het feest en de blijdschap. Dit wit gaat vaak gepaard met veel gouden glitters. In deze periode van zeven weken, die eindigt met Pinksteren lezen we niet uit het Oude Testament maar is de eerste lezing genomen uit het boek Handelingen van de Apostelen.

Het lege graf 
Vandaag horen we hoe Maria Magdalena op zondagochtend vroeg naar het graf gaat. Waarom ze gaat, wordt door Johannes niet beschreven. Gaat ze om Jezus te balsemen, zoals er bij andere evangelisten staat beschreven, of gaat ze om te rouwen om iemand die haar lief is? Jezus is begraven in een rotsgraf. Vanzelfsprekend is dat niet, in de tijd van het Nieuwe Testament werden arme mensen meestal in de grond begraven onder een hoop stenen en rijkere mensen in een rotsgraf. Hoe Jezus in dit graf voor een rijk mens terecht komt vertelt het Evangelie ons ook: twee vooraanstaande mannen ontfermen zich over het lichaam van Jezus en leggen Hem neer in een graf dat dichtbij is, omdat het bijna sabbat is.

mary magdalene rechtenvrijMaria Magdalena komt bij dit graf aan en vindt het geopend. Ze haalt er twee andere, belangrijke leerlingen bij om dit nader te onderzoeken. Ze vinden niets dan windsels, omhulsels, buitenkant. Jezus zelf is verdwenen. Toch helpt deze buitenkant hen, ieder in zijn of haar eigen tempo, Johannes het eerste, om tot geloof te komen dat Jezus is opgestaan uit de dood. De evangelist vertelt dit alles heel subtiel door te spelen met het woordje ‘zien.’ Al vertellend worden we langzaam begeleidt van ‘zien’ met onze ogen tot ‘zien’ met ons hart. Om dit goed mee te maken moet je eigenlijk even verder lezen om ook de ontmoeting van Maria Magdalena met de ‘tuinman’ mee te nemen.

Hoewel er veel afbeeldingen van zijn, staat in geen van de Evangeliën iets beschreven over de wijze waarop Jezus is opgestaan uit de dood. Het blijft een mysterie, een geheim. Er zijn engelen die het goede nieuws over de opstanding vertellen en soms gaat hun verschijning gepaard met donder en bliksem, maar er zijn geen getuigen van de opstanding zelf.
We moeten het doen met verhalen over de ontmoetingen van Jezus met de vrouwen en de leerlingen.

Pasen en Pesach
Jezus sterft vlak voor het grootste Joodse feest Pesach, waarin de Joden de bevrijding uit de slavernij in Egypte vieren. Hij sterft dus vlak voor een bevrijdingsfeest en aangezien het lege graf ontdekt wordt op de vroege ochtend na dat feest, ligt het voor de hand om ervanuit te gaan dat zijn Verrijzenis plaats vond op dit bevrijdingsfeest. Ook voor Christenen is Pasen een bevrijdingsfeest. We worden bevrijd van de macht van de dood, onze grootste vijand. Een vijand die wij mensen zelf ontketend hebben en die nu weer gebracht is onder de invloed van God, die voor ons mensen het leven wil.

Jezus is de Levende. Een gemakkelijk zinnetje, maar is het ook waar in ons? Daar zullen we gaandeweg achter komen, vertelt het Evangelie ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten