donderdag 22 april 2021

Jezus is de Goede Herder

 

goede herder

Elk jaar is de Vierde zondag van Pasen Roepingenzondag. We lezen dan één van de lezingen die gaan over Jezus als Goede Herder. Dit jaar vergelijkt Jezus zijn herderschap met dat van andere herders, die niet zoveel hart voor hun schapen hebben. Dat blijkt uit het feit dat ze er vandoor gaan als het moeilijk wordt. Jezus is anders, Hij blijft bij zijn schapen, zelfs ten koste van zijn eigen leven.
Jezus laat zien wat er nodig is om een goede herder te zijn.

Met de kinderen denken daar ook over na. Want als we op Jezus willen lijken, dan moeten we op zoek naar de juiste eigenschappen die daarvoor nodig zijn. 

Herderschap

Zet op een witte doek een aantal schaapjes en leg er een stok/herdersstaf en een slinger met steentjes bij. Zie daarvoor de afbeelding. Zet ook een kaars op het doek en begin de bijeenkomst met gebed.

Vertel over de taken van een herder. Een herder moest voor drie dingen zorgen:slinger
• De dieren moesten genoeg eten en drinken hebben.
• De dieren moesten beschermd worden tegen wilde dieren.
• De dieren moesten beschermd worden tegen dieven en rovers.

Bespreek met de kinderen deze drie taken. Wat moet de herder doen in een land als Israël om de dieren voldoende eten en drinken te geven? Hoe kan hij de schapen beschermen tegen wolven en leeuwen? Wat kan je dat doen tegen rovers?
Wijs voor de antwoorden mede op de stok en de slinger. Leg uit hoe een vuur wilde dieren weghoudt en hoe samenwerking tussen herders ze sterker maakt. Wijs ook op schuilplaatsen als rotsen. Misschien bedenken de kinderen ook zaken die niet zo in de tijd van Jezus passen.
Dat is niet zo erg, het gaat erom dat ze zich realiseren dat het herderschap een 24/7 baan is.

Vertel de kinderen dan het verhaal over de Goede Herder.

Navertelling Johannes 10,11-18

De evangelielezing van vandaag is Johannes 10,11-18. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Jezus is de goede herder

In een gesprek met zijn leerlingen vergeleek Jezus zichzelf met een herder. Hij zei:
”Ik ben de Goede Herder. Een goede herder beschermt zijn schapen met zijn eigen leven. Maar iemand die betaald wordt om schapen te hoeden en niet van de dieren houdt, denkt alleen aan zichzelf. Als hij een wolf ziet komen, rent hij hard weg. Dan kan de wolf zijn gang gaan. De wolf doodt dan een paar schapen en jaagt de andere alle kanten uit. Zo’n betaalde knecht past alleen maar op de schapen om geld te verdienen. Hij houdt niet van de schapen.
goede herder ravennaIk ben de Goede Herder. Ik weet wie bij Mij hoort. En andersom is het ook zo: de mensen die bij Mij horen kennen Mij ook. Het is net zoals tussen Mij en mijn hemelse Vader. God kent Mij goed en Ik ken God goed. Ik bescherm de schapen met mijn eigen leven.
Niet alleen jullie zijn mijn schapen. Ik heb nog andere schapen die jullie niet kennen. Daar moet Ik ook voor zorgen en zij zullen ook naar Mij luisteren. Uiteindelijk wordt het één grote kudde. En Ik zal de herder zijn van die kudde.
God houdt van Mij omdat Ik de kudde bescherm met mijn eigen leven. Dat doe Ik helemaal vrijwillig, uit Mijzelf. Niemand verplicht Mij daartoe. Het is Gods opdracht aan Mij, maar Ik zeg zelf ‘ja’ tegen deze opdracht. “

Gebed om te luisteren naar de stem van de herder

Goede God,

U bent zorgzaam en trouw.
Altijd bent U bij ons leven betrokken.
De Bijbel vertelt ons
dat U een soort van herder bent,
altijd in de weer om voor ons te zorgen
en ons te beschermen tegen wat slecht is.
Wij bidden U
dat wij luisteren naar uw stem
en niet eigenwijs zijn
dat vragen wij U uit naam van Jezus
de Goede Herder.

Amen

Gesprek met de kinderen

Maak met de kinderen een woordspin op een flap. Zet in het midden het woord herder en vraag de kinderen eerst wie er in hun leven een herderlijke taak vervult. Verwijs hierbij nog even naar de taken die u bij de opening genoemd hebt.
Is de juf een soort herder, zijn je ouders een soort herder, is de burgemeester, de coach etc. een soort herder? Als eenmaal duidelijk is, dat er vele mensen herderlijke taken hebben ten opzichte van anderen kan je de woordspin verder invullen.

Welke kwaliteiten heeft een goede herderlijke figuur nodig? Leg de jongere kinderen uit dat je goed voor de schapen kunt zorgen door ze eten te geven, maar dat je ook door andere dingen te doen goed voor ze kunt zorgen. Denk aan woorden als aandacht, liefde, hulp, zorgen dat ze tevreden zijn enzovoort.

Misschien noemen de kinderen spontaan ook kwaliteiten die een goede herder niet zou moeten hebben. Gebruik hiervoor dan een andere kleur.

Jezus is een heel bijzondere herder. Hij is de beste herder die er is. Wat maakt Hem zo goed?

Het kan ons geruststellen dat Jezus zo’n Goede Herder is. We zijn veilig bij Hem, ons leven is in betrouwbare handen. Het doet echter ook een appèl op ons; Hij vraagt ook iets van ons. Wij proberen Jezus na te volgen. Dat vraagt van ons dat wij ook herderlijke kwaliteiten ontwikkelen. Ga met de kinderen na of er al zulke kwaliteiten te bespeuren zijn in hun doen en laten. Zorgen ze voor elkaar, helpen ze elkaar, wijzen ze elkaar de weg (al is het maar dat ze aanwijzen in een boek waar we aan het lezen zijn)?

Het herderschap van Jezus heeft een heel belangrijke component: Jezus wijst ons de weg naar God. Op roepingenzondag halen we dit naar voren, door te spreken over en te bidden om roepingen tot het priesterschap, het diakenschap en het religieuze leven. Daarover kunt u doorpraten met de kinderen door met hen te bespreken wat een priester, een diaken of een dominee doet. Laat de kinderen ontdekken dat dat verder gaat dan wat ze op zondag tijdens de kerkdienst zien.

Geef de kinderen tot slot de afbeelding van de dominee, afgedrukt midden op een A4tje, en laat ze erom heen opschrijven wat de dominee allemaal doet als herder van de gemeente.

priester

Kleurplaat: De herder en zijn schapen

Voor de jongsten is er een kleurplaat van een herder met zijn schapen. De herder heeft het gevaar al lang gezien, zien de kinderen het ook?

kleurplaat herder

Knutselen: Herdersstaf en katapult

Herdersstaf maken

Benodigdheden

  • voor elk kind een dikke tak als stok

herdersstafDe kinderen maken een echte herderstaf, waarop je kan leunen als je een lang stuk moet lopen om naar gras en bronnen te zoeken en waarmee je ook de dieren kunt aantikken die van de kudde afdwalen. Ook wilde beesten kun je er mee op een afstand houden.
Laat de staf versieren met stroken waarop de kwaliteiten staan die een herder moet hebben. (Hierover hebben de kinderen nagedacht bij het gesprek bij de verwerking.)

 

Katapult maken 

Benodigdheden:

catapult

• A4 vellen papier
• 1 dikke en een aantal dunne elastiekjes

Op YouTube zijn veel voorbeelden te vinden voor het maken van een katapult. Hieronder staat een voorbeeld van een katapult gemaakt van papier.
Om het een vriendelijk ‘wapen’ te maken kunnen de kinderen naar elkaar schieten met marshmallows.

Liedje: Jezus is de Goede Herder

Jezus is de Goede Herder

Om samen naar te luisteren of mee te zingen.

Jezus is de goede herder, Jezus Hij is overal, 
Jezus is de goede herder, 
brengt mij veilig naar de stal.

Als je 's avonds niet kunt slapen, 
als je bang in 't donker bent, 
denk dan eens al die schapen
die de Heer bij name kent.

Jezus is de goede herder, 
Jezus hij is overal, 
Jezus is de goede herder, 
brengt mij veilig naar de stal.

En wanneer je soms alleen bent
en je hart is vol verdriet, 
denk dan aan de goede herder
Hij vergeet Zijn schaapjes niet.

Jezus is de goede herder, 
Jezus Hij is overal, 
Jezus is de goede herder, 
brengt mij veilig naar de stal.

Tekst & Muziek: Elly & Rikkert Zuiderveld, Vertel het aan de mensen, 1978

Een Goede Herder zijn

In de evangelielezing van vandaag vertelt Jezus ons iets over Zichzelf. Aan de hand van het beeld van de herder zegt Hij drie dingen.

Op de eerste plaats laat Hij ons weten dat Hij de man is bij wie we moeten wezen. Hij is de Goede Herder in de zin van de betrouwbare herder. Andere herders gaat het niet om ons welzijn, maar om hun eigen welzijn. Als dat eigen welzijn gevaar loopt, gaan ze er vandoor.
Op de tweede plaats is Jezus een goede herder omdat Hij betrokken is bij zijn schapen. Hij kent zijn schapen. Hij weet wie wij zijn. Er is een band tussen Hem en ons.
Op de derde plaats horen we dat Jezus niet alleen onze herder is. Er zijn veel meer mensen die bij Hem horen.
Terugkerend refrein is evenwel, dat Jezus zijn leven geeft voor zijn schapen, omdat Hij geen huurling is, omdat Hij ons kent en omdat Hij ook van die andere, ons onbekende schapen houdt.

Het beeld van Jezus als goede herder is meer dan een eenvoudige vergelijking met een bestaand beroep in Jezus tijd. Al in het Oude Testament wordt het beeld van de herder op God toegepast, denk aan Psalm 23, De Heer is mijn Herder of aan Ezechiël 34, een schitterend hoofdstuk, waarin God de leiders van het volk ervan langs geeft omdat ze wel de wol en de melk en het vlees van de schapen willen hebben, maar de schapen niet zorgzaam weiden.

Kunst

goede herder catacombe callixtusIn de catacomben, de ondergrondse begraafplaatsen in Rome, vind je veel fresco’s terug waarop Jezus staat afgebeeld als de Goede Herder. De fresco’s van de Goede Herder lijken allemaal op elkaar. Jezus draagt een schaap op zijn schouders en twee schapen staan aan weerszijden van Hem alsof ze aandachtig staan te luisteren.
goede herder catacombe2Opvallend is dat Jezus hier heel anders afgebeeld wordt dan wij in onze tijd gewend zijn: Hij is een jeugdige man, met een korte tuniek aan, zijn haar is kortgeknipt en hij draagt geen baard. Pas later wordt het gebruikelijk Jezus met baard en lang haar af te beelden.

  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten