Jezus vertelt gelijkenissen om de mensen iets duidelijk te maken over de Nieuwe Wereld van God. Soms moet je daar hard aan meewerken, en soms moet je geduld hebben en vertrouwen. Zoals de boer geduld moet hebben tot het zaad dat hij gezaaid heeft opkomt. Wanneer je vertrouwen en geduld hebt, kan uit iets heel kleins iets prachtigs groeien, zoals bij het mosterdzaadje.
De kinderen denken deze kinderwoorddienst na over hoe geduldig zij zelf zijn; kunnen ze wachten of is dat moeilijk?
Opening
Tarwe groeit op
Op een groen kleed in het midden van de kring brandt een kaars. Verder staat er een zaaibakje met potgrond op het kleed. Daarbij kunt u ook de afbeelding over het groeiende graan leggen, die hieronder staat.
Heet de kinderen welkom en zet ze in een kring om de tafel of het kleed. Laat het zaaibakje met aarde rondgaan en vraag aan de kinderen of er al iets groeit? In het verhaal van vandaag vertelt Jezus twee korte verhalen, gelijkenissen, over zaaien en het groeien van het zaad.
Navertelling Marcus 4,26-34
De evangelielezing van vandaag is Marcus 4,26-34. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.
Op een dag zei Jezus tegen de mensen: “Gods Nieuwe Wereld lijkt op een boer die zaad gestrooid heeft op het land. Deze boer gaat ’s avonds naar bed om te slapen. De volgende ochtend staat hij weer op. Dat doet hij elke dag zo. En terwijl hij slaapt groeit het zaad; het groeit in de grond en het wordt koren. Hoe dat kan, dat weet de boer niet precies. Het is de aarde zelf die het laat groeien. Van de eerste groene puntjes die boven de grond uitkomen tot het koren vol met graankorrels. Wanneer de korenaren rijp zijn, snijdt de boer het koren af. Het graan wordt geoogst.”
Jezus vroeg de mensen: “Willen jullie weten waar Gods Nieuwe Wereld op lijkt?
Ik zal jullie nog een ander voorbeeld geven: Gods nieuwe wereld lijkt op een mosterdzaadje. Het mosterdzaad is het kleinste zaadje dat bestaat. Wanneer je dit zaadje in de grond stopt, dan groeit er uit dit hele kleine zaadje een boom. Deze boom wordt het grootst van alle planten. Zo'n boom krijgt dikke takken, en is zo groot dat de vogels hun nest kunnen bouwen in de schaduw van de takken.”
Jezus gebruikte ook nog andere voorbeelden om uitleg te geven over Gods Nieuwe Wereld. Op deze manier konden alle mensen het goede nieuws begrijpen. Wanneer Jezus tegen de mensen sprak, gebruikte Hij steeds voorbeelden. Maar aan zijn leerlingen legde Hij alles uit.
Gebed om vertrouwen in groei
Lieve God,
U zaait goede woorden in ons hart.
Wij mogen deze woorden in ons hart bewaren
en in ons zelf laten groeien.
Net zoals zaad ook uitgroeit tot een plant of boom.
Wij mogen er op vertrouwen
dat uw woorden eigen groeikracht hebben,
zoals een heel klein mosterdzaadje uitgroeit
tot een heel grote boom waar vogels in nestelen.
Help ons om naar uw woorden te luisteren
en geduld te hebben
zodat ze kunnen groeien.
Amen
Gesprek met de kinderen
Het gaat in onze lezing over het groeien, zonder dat wij er iets aan doen. Wij mogen wachten en moeten geduld hebben totdat het gegroeid is.
Vraag de kinderen: “Als jij iets in je hoofd hebt, moet het dan gelijk gebeuren? Of kan jij ook best wel even wachten als dat nodig is?” Vertel dat het daar vandaag over gaat.
Vraag dan aan de kinderen of zij wel eens iets gezaaid hebben. Laat de kinderen hun eigen ervaringen vertellen en vraag of zij net als de boer geduldig gewacht hebben op het zaad dat ontkiemde. Of gingen zij elke dag kijken of er al iets boven de grond kwam?
In dit verhaal doet de boer niet zo veel; hij heeft geduld totdat het zaad ontkiemd is en hij het graan kan oogsten.
Vraag aan de kinderen of zij net als de boer ook heel veel geduld hebben. Bespreek met elkaar situaties waarin de kinderen wel of juist geen geduld hebben. Wanneer is het gemakkelijk om geduld te hebben?
In welke situaties is het moeilijk?
Kennen ze iemand die veel geduld heeft?
Kennen ze iemand die weinig geduld heeft?
Maak tot slot met elkaar een test over wachten en geduld hebben.
Hieronder staan wat voorbeeldvragen. Bedenk er van te voren nog meer.
1. Als jij zakgeld zou krijgen van je ouders, wat doe je er dan mee?
o Gelijk uitgeven
o Sparen voor iets groots
o Een week wachten en dan uitgeven
2. Je vraagt een pen aan iemand naast je in de klas. Maar die reageert niet. Wat doe je?
o Ik vraag het aan iemand anders
o Ik pak hem zelf wel
o Anders nl….
3. Jij bent morgen jarig. Normaal krijg jij je cadeaus altijd voor schooltijd, alleen dit keer vragen je ouders om te wachten tot je weer thuiskomt. Hoe reageer jij?
o Prima hoor, kan wel wachten
o Doe maar vast vandaag dan
o Ach, dat er aandacht voor is, is belangrijker dan het tijdstip
4. Je moet een fles water vullen uit de traagste kraan, wat ga je doen?
o ik ga het gewoon niet doen.
o ik wacht rustig tot hij is gevuld
o ik doe het niet en geef het aan iemand anders om te doen
5. Wanneer jij iets moet zaaien, wat kies je dan?
o Tuinkers – komt lekker snel op
o Groente die ik graag lust – maakt niet uit hoe lang het moet groeien
o Zonnebloemen – die worden lekker groot
Wanneer de kinderen de test gemaakt hebben, laat ze dan voor zichzelf of voor elkaar bepalen hoe geduldig ze eigenlijk zijn. Geef bijvoorbeeld alle geduldige antwoorden 3 punten, alle ongeduldige antwoorden 1 punt en alle andere antwoorden 2 punten. Wie heeft in de groep het meeste geduld?
getekende afbeelding afkomstig van Het Deugdenspel. Zie www.deugdenkaarten.nl
Tip: voorleesboeken over zaadjes
Twee boeken over zaadjes en hoe ze groeien gaan. Om voor te lezen tijdens het knutselen, of als afsluiting.
Een zaadje in de wind
Aan de hand van kleurrijke collages en een simpele maar poëtische tekst vertelt Eric Carle het fascinerende verhaal van de levenscyclus van een bloem.
Tien zonnebloemzaadjes worden meegevoerd door de wind. De reis is gevaarlijk en lang, en uiteindelijk zal alleen het kleinste zaadje uitgroeien tot een schitterende zonnebloem.
Voor 4/5+
Eric Carle, Een zaadje in de wind, ISBN 9789025749620
Een klein zaadje
Een zaadje valt op de grond. De herfst komt eraan en daarna de winter. Alles wordt wit en koud. Het zaadje slaapt. Tot de zon weer doorbreekt in de lente: het zaadje wordt een scheutje en begint te groeien. Er komen mooie bloemen tevoorschijn en er worden nieuwe zaadjes gevormd. Een zaadje valt op de grond ...
Een verhaal over de kringloop van planten, maar dat niet alleen, ook alle wisselingen in de seizoenen worden weergegeven. Het vallen van de bladeren in de herfst, de sneeuw in de winter, de lente met zijn prille lentegroen en het nestelen van de vogels, het diepere donkerder groen van de zomer met zijn dansende vlinders en libellen tot de explosie van kleur als alles in bloei staat, en dan... wordt het weer herfst.
Voor kinderen is zo'n boek altijd leerzaam en de hele kringloop wordt ook duidelijk verteld.
Voor 6-9 jaar.
Veronica Pock, Een klein zaadje, Hardcover 32 pagina's Clavis B.V.B.A. 2013, ISBN 9789044819120
Liedje: Wil je wel geloven
Dit liedje, Wil je wel geloven van Hanna Lam en Wim ter Burg, gebruikt het beeld van het mosterdzaad om te vertellen hoe alles groeit, wanneer je op God vertrouwt.
Spelletje: ogen dicht in de nacht
Het wordt nacht, het graan ontkiemt
Laat de kinderen hun ogen dichtdoen, alsof het nacht is. Wanneer alle kinderen hun ogen dicht hebben tik je iemand aan die zijn ogen open mag doen en dit kind verandert iets aan zichzelf of in de ruimte. Wanneer de kinderen de ogen weer open doen mogen ze vertellen wat er in die nacht veranderd is.
Zo lijken ze op de boer, die gezaaid had en ging slapen. De volgende dag vond hij wat er veranderd was: het zaad was ontkiemd.
Suggestie voor vaderdag
Vaderdagkaart
Benodigdheden
- versiersels (b.v glitters) voor elk kind
- Lijm of plakband
- Stevig papier of vouwblaadjes
- Kleurpotloden en stiften
Vouw een hartje van een vouwblaadje. Volg het werkblad hieronder, of druk op deze link om de stappen stap voor stap te zien.
Of teken een hart op een stevig gekleurd vel papier en knip dit uit. Plak op elk hartje wat glitters of versierselen en laat de kinderen iets op het hart schrijven voor hun vader, bijvoorbeeld een mooie wens voor vaderdag.
Achtergrond
Het Koninkrijk van God is als ...
Het leven is vooral een gave, elke dag leven we van wat ons overkomt en ons komt aangewaaid. In het Evangelie van vandaag schiet het graan vanzelf op terwijl de boer slaapt. Als hij opstaat, kijkt hij verrukt uit zijn ogen om wat er die nacht gegroeid is.
Dat is de eerste gelijkenis die we Jezus deze zondag horen vertellen. Het handelen van de boer beperkt zich tot twee zaken: het zaaien en oogsten. En alles wat daartussen afspeelt, doet de aarde uit eigen kracht. De boer slaapt en staat op en onderwijl kiemt het zaad en schiet op, maar hij weet niet hoe.Hij hoeft het ook niet te weten, want de aarde weet zelf wel hoe zij het zaad tot kiemen moet brengen.
Jezus vertelt een gelijkenis omdat Hij duidelijk wil maken hoe het Koninkrijk van God werkt. Want dat Koningrijk staat voor een dynamische werkelijkheid, het heeft te maken met dingen die wij kunnen doen en met dingen die wij niet hoeven te doen.
Er staat geen uitleg bij de gelijkenis, maar op het einde horen we dat Jezus, eenmaal alleen met zijn leerlingen hen wel uitleg geeft.
De evangelist Marcus wil ons blijkbaar stimuleren om de uitleg zelf te bedenken, opdat de gelijkenis zijn kracht kan doen gelden in ons eigen leven zoals het zich hier en nu voordoet.
De tweede gelijkenis die Jezus vertelt gaat over het mosterdzaadje. Hier gaat het vooral over het contrast tussen iets heel kleinsen wat het kan worden. Ook het Koninkrijk van God begint vaak met iets dat onooglijk klein is, soms zelf een gebaar dat nauwelijks opvalt, maar het kan uitgroeien tot iets groots. Een klein gebaar heeft soms grote gevolgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten