vrijdag 17 september 2021

Leer van een kind

 


















Opening

Wie zit er naast je?

Op tafel of op de grond ligt een groen kleed met een kaars. Steek de kaars aan, en zet de kinderen in een kring.kring kinderen
Vraag ze nu om naar rechts te kijken.
Wie zit er naast ze, en wat kunnen ze leren van de persoon naast zich?

Als de kring rond is bent u als laatste aan de beurt. Zeg dat u van iedereen in de kring heel veel kunt leren.
Bid dan het gebed.

Bijbel
De eersten zullen de laatsten zijn

Jezus wilde zijn leerlingen graag iets leren wat nog niemand anders mocht weten. Daarom reisden ze stiekem, en gingen ze andere mensen uit de weg.
Het was dan ook geen leuk nieuws dat Jezus moest vertellen. Jezus vertelde dat de Mensenzoon gevangen zou worden genomen en zelfs gedood zou worden. Gelukkig zou de Mensenzoon na drie dagen ook weer opstaan uit de dood.
De leerlingen snapten niet goed wat Jezus toch allemaal aan het vertellen was. Ze hadden ondertussen door dat Jezus de Mensenzoon was. Maar waarom moest Jezus dood? En na drie dagen weer opstaan uit de dood, dat kon toch helemaal niet? Toch durfde geen van de leerlingen deze vragen aan Jezus te stellen.

Toen Jezus verder liep begonnen de leerlingen te ruziën. Ze wilde weten wie de favoriete leerling was van Jezus, wie de beste leerling was, en wie juist geen goede leerling was. Toen de leerlingen en Jezus weer thuis waren riep Hij zijn leerlingen bij zich. Hij vroeg wat ze onderweg allemaal hadden besproken. De leerlingen waren een beetje geschrokken, en durfden Hem niet eerlijk te vertellen waar ze over hadden lopen ruziën. Maar Jezus wist wel waarover ze hadden lopen bekvechten!
jezus en kind2Hij zei tegen de leerlingen: “Luister nu heel goed naar Mij. De laatste zal de eerste zijn. Pas als je jezelf achteraan zet en eerst iedereen helpt, dan pas zal je belangrijk zijn.” Hij riep een kind bij Zich en zette het midden in de kring. “Wie echt naar dit kind kijkt en luistert, luistert ook echt naar Mij, en wie echt naar Mij luistert, luistert ook naar God. Wat je voor de minst belangrijke mensen doet, doe je ook voor Mij.”

Gebed
Gebed om van elkaar te leren

Lieve God,
Ik ben een kind van God,
en daar ben ik heel erg trots op.
Ik leer veel van U en van Jezus
en van de mensen om mij heen,
maar ik kan andere mensen ook heel veel leren.
Wilt u mij daarbij helpen?
Amen

Verwerking
Gesprek met de kinderen

Bespreek met de kinderen wat je uit dit verhaal kan leren.
De belangrijkste les die Jezus geeft is dat 'de laatsten de eersten zullen zijn'. Wat zou Jezus daarmee kunnen bedoelen? Laat alle kinderen wat suggesties geven. Veel van de suggesties zullen heel goed zijn en helemaal kloppen. Vertel dat ook vooral aan de kinderen. Laat ze weten dat Jezus al die goede suggesties zeker zo bedoelde, en dat Jezus in andere verhalen ook voorbeelden gaf van deze situaties.

jezus en kindSluit vervolgens aan bij een van de kinderen wanneer die over het kind in het midden van de kring begint. Vraag aan de groep: ‘Waarom zouden de leerlingen ook naar kinderen moeten luisteren? Waar zijn zij beter in dan hun ouders, of hun opa en oma?’
Schrijf alles waar kinderen goed (en beter dan volwassenen) in zijn op een flip-overvel. Als de kinderen niet zo makkelijk met voorbeelden komen geef dan zelf een leuk voorbeeld van iets waar uw zoon, dochter, buurmeisje of neefje beter in is dan u en help ze op weg. Het zal vast niet moeilijk zijn iets te bedenken.
Als de poster goed vol staat, benadruk dan nog extra, dat kinderen niet alleen kunnen leren van volwassenen, maar dat volwassenen ook nog heel veel kunnen leren van hen.

Sluit af met de vraag of ze denken dat veel volwassenen zo naar kinderen kijken: als iemand waar ze iets van zouden kunnen leren?
Maar dan de overgang naar Anders kijken, dat u vindt bij de Extra's.

Extra's

Liedje: Ik wens je vrede van God

ik wens je vrede van god

Oefen samen met de kinderen het liedje Ik wens je vrede van God.
Als de kinderen het liedje goed door hebben vraagt u of ze er samen op willen dansen. Ze mogen zo vrolijk dansen als ze willen.

Vraag de kinderen vervolgens of ze het voor willen doen in kerk en aan de volwassenen willen leren dat het goed is om te dansen en te bewegen. Als dat gelukt is vraag dan aan de volwassenen of zij ook iets aan de kinderen willen laten zien.
Zing dan samen het liedje in een andere taal, en de kinderen blijven natuurlijk dansen!!
(Wanneer Ik wens je vrede van God niet zo bekend is in andere talen, kunt u de muziek met noten toevoegen aan het liturgieboekje, of voor de viering uitdelen aan de mensen.)






Werkblad: Talenten

Iedereen is belangrijk, op zijn of haar eigen manier. Iedereen is wel ergens goed in. 
Print het werkblad en laat de kinderen de oplossing zoeken.












Anders kijken

We kijken allemaal anders naar de wereld om ons heen. We kunnen daarom veel van elkaar leren. Kijk samen naar de illusieplaatjes. Soms zie je eerst niets, en dan wel, soms zie je eerste het een, en dan iets anders. Wie ziet wat, en als een ander helpt, kan iedereen het dan zien?

 illusie 2illusie 9illusie 3illusie 1



 

 

 

 

 illusie 4illusie 5illusie 6illusie 7illusie 8

 

Achtergrond
De eersten en de laatsten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten