zaterdag 13 november 2021

Blijven vertrouwen


   



Opening

Wat zit er in die dichte tas?

Op de tafel ligt een groen kleed en er staat een kaars.tas 1
Leg een dichte tas naast de kaars.
Ga met de kinderen rondom de kaars in de kring zitten.

Wijs de kinderen op de tas en stel de vraag: ‘Wie durft in de tas te voelen, zonder te weten wat er in zit?’
U gaat hier verder niet op in, maar geeft aan dat het in de evangelielezing van deze zondag gaat over ‘blijven vertrouwen’.

Word even stil en steek de kaars aan. Bid samen het openingsgebed.

(Wat er in de tas zit, vindt u bij de Extra's)


Bijbel

Jezus vertelt dat hij terug zal komen

De evangelielezing van vandaag is Marcus 13,24-32, en gaat over hoe Jezus terug zal komen naar de aarde. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Jezus vertelt dat hij terug zal komen

Jezus had al aan zijn leerlingen vertelt dat er een hele moeilijke tijd zou aanbreken. En Hij ging nog verder:
"Na die verschrikkelijke tijd gebeurt er nog meer: de zon wordt donker en de maan geeft ook geen licht meer. De sterren vallen naar beneden, en alle planeten in het heelal schudden heen en weer.
komst van jezus1Dan komt de Mensenzoon. Iedereen zal Hem zien komen. Hij komt op de wolken. Hij komt met heel veel macht als een geweldige koning. Hij zal zijn engelen de wereld in sturen. Die engelen verzamelen alle mensen overal vandaan die bij de Mensenzoon horen. Die mensen komen overal vandaan, vanuit alle werelddelen van de aarde."
Jezus gaf bij wat Hij gezegd had ook nog een voorbeeld: "Wat er gaat gebeuren kun je vergelijken met een vijgenboom. Elk jaar zie je nieuwe bladeren aan de takken komen. Wanneer dat gebeurt, dan weet je dat het snel zomer wordt. Zo is het ook met de dingen die Ik jullie verteld heb. Als je die dingen ziet gebeuren dan weet je dat het einde snel zal komen.
Luister goed naar mijn woorden: de hemel en de aarde zullen er niet meer zijn maar mijn woorden zullen niet verdwijnen. Niemand weet precies wanneer dit gaat gebeuren. Ook de engelen in de hemel weten dit niet. Ikzelf weet het ook niet. Alleen God, de Vader in de hemel, weet het."

Gebed
Gebed om te vertrouwen

Goede God,

op uw kunnen we altijd vertrouwen
want de hemel en aarde zullen voorbijgaan,
maar uw woorden zullen altijd bestaan,
en U zal er altijd zijn voor ons.
Niet de zon, de maan en de sterren
hebben wat over ons leven te zeggen,
maar op U, God, kunnen we vertrouwen.
U laat ons nooit in de steek
ook niet als wij het moeilijk hebben.
Juist dan wilt U bij ons zijn.
We bidden dat we daarop altijd blijven vertrouwen God.

Amen

Verwerking
Gesprek met de kinderen

Vandaag gaat het over het hebben van vertrouwen in de woorden van Jezus. 

Neem de tas uit de opening op schoot en vraag aan de kinderen wat deze tas met het Evangelie van vandaag te maken heeft (vertrouwen in het onbekende). Vraag daarna aan de kinderen of zij willen voelen in de tas, zonder te kijken. Vraag aan de kinderen wat zij gevoeld hebben en haal de voorwerpen uit de tas.
(Knip hier vooraf uit zwart karton zonnen, wolken, sterren, en schrijf op een wit kaartje het woord ‘vertrouwen’. Zie hiervoor bij Extra's).

komst van jezus2Ga terug naar de bijbeltekst. Wat hebben deze zonnen, wolken en sterren met het bijbelverhaal te maken? Wat zou er met ze gebeuren? Hoe zouden de kinderen dat vinden? Waarschijnlijk zouden de kinderen dat eng vinden. Sta daar even bij stil. Het is ook een angstaanjagend beeld dat Jezus in het Evangelie schetst. Maar Hij zegt nog meer, vraag de kinderen daarnaar. (Dat de wereld wel verdwijnt, maar Hij niet, dat er engelen komen om de mensen bij God te brengen, dat Jezus de mensen niet in de steek laat.)

Dat betekent dus dat je niet bang hoeft te zijn!
Dat lukt alleen maar met vertrouwen: Pak de velletjes met het woord 'Vertrouwen' erop erbij.

Bespreek met de kinderen de volgende vragen: Wat is vertrouwen? Wie vertrouw je en hoe komt het dat je haar of hem vertrouwt?
Heb je ooit op God vertrouwd? Als je op God vertrouwt hoef je niet bang te zijn. Lukt dat? Wanneer zou je God nodig hebben?

vertrouwenSluit het gesprek af met een een vertrouwensspelletje.

De kinderen vormen een kleine, dichte kring van ongeveer 7 kinderen. Eén kind staat in het midden en doet de ogen dicht. Dit kind valt naar voren en wordt door de kinderen in de kring opgevangen. Het kind probeert een slappe pop te zijn en valt zo alle kanten op. Vertrouwen is hierbij erg belangrijk! (net zo goed als een paar stevige armen van de leiding!)


Extra's

Zon, maan, sterren en wolken

In de dichte tas uit de opening zitten afbeeldingen. U vindt ze hier.
Plak ze op stevig karton, kleur ze eventueel in en knip ze uit. 
Stop ze in de tas voor aanvang van de kinderwoorddienst. Bij het gesprek haalt u ze er weer uit.

sterren

 maanzon


Truc met een glas water

truc 1Nodig
- Ansichtkaart
- Een glas

truc 2De truc
Vul het glas eerst tot aan de rand met water. Zorg ervoor dat het water een klein beetje bol staat aan de rand. Leg dan de kaart met de gladde kant op het glas. Door de kaart zachtjes aan te drukken zorg je ervoor dat er geen lucht meer onder zit. Til nu het glas op en keer het voorzichtig om, terwijl je tegen de kaart aandrukt. Als je het glas op z’n kop hebt, kun je de kaart loslaten. En wat zie je? Het water blijft in het glas zitten!
Oefen deze truc wel eerst even voor uzelf...

truc 3Wat gebeurt er?
Leg uit dat het de luchtdruk is die de kaart op zijn plek houdt. De luchtdruk in het glas is sterker dan de zwaartekracht van het water. Deze luchtdruk kunnen we niet zien, maar we weten dat het werkt! Anders was al het water uit het glas gevallen!
Klik voor uitleg van het proefje hier.




Gedichtjes maken over vertrouwen

Vraag aan de kinderen om een gedichtje te maken over vertrouwen. Hieronder vindt u twee verschillende dichtvormen.

schrijvenElfje
Een elfje is een gedicht van 11 woorden en bestaat uit vijf regels.
Een woord
twee woorden
drie woorden
vier woorden
één woord, dat het gedicht samenvat

Voor het Elfje kunt u eventueel het werkblad uitdelen dat hieronder staat.

Een kwatrijn
Een gedichtje van 4 regels. Twee regels rijmen.
Regel 1 en regel 2 kunnen rijmen en regel 3 en 4.
Of regel 1 kan op regel 3 rijmen. Dan rijmt regel 2 op 4.

Maak zelf een voorbeeld. Lees wanneer iedereen klaar is de gedichten voor.  


elfje makenNatuur-collage maken over de Nieuwe Wereld

Maak met de kinderen een collage over de Nieuwe Wereld, hoe zal deze er uit zien.

Nodig:collage
- Stevig papier
- Tijdschriften met afbeeldingen uit de natuur
- Herfstblaadjes, bloemblaadjes of veertjes
- Schaar
- Lijm

Laat de kinderen plaatjes kiezen en deze uit tijdschriften knippen of scheuren. Denk hierbij ook aan achtergrond plaatjes zoals: luchten, water, bomen, bloemen.


Verborgen tekening van de Nieuwe Wereld

We kunnen nu nog niet zien, hoe de nieuwe wereld eruit zien. Dat is nog verborgen. In deze opdracht kunnen de kinderen een kleine glimp opvangen van de nieuwe wereld.


Nodig:wasco met plakkaatverf
- Wit papier
- Wascokrijt
- plakkaatverf
- Lepeltjes of sateprikkers

Kleur een wit vel papier helemaal in met verschillende kleuren wascokrijt.
Maak met zwarte plakaatverf de hele tekening zwart.
Met een lepeltje of satepriker kunnen de kinderen een tekening maken door de zwarte verf eraf te krabben.
Op die plekken komen de kleurtjes die eronder zijn gekleurd weer tevoorschijn.
Let op dat de kinderen niet te hard duwen, anders krabben zij ook de gekleurde laag eraf.


Liedje: Wij zullen opstaan

Wij Zullen Opstaan

Tekst & Muziek: Elly & Rikkert Zuiderveld

Wij zullen opstaan
En met Hem meegaan
Straks als Jezus terugkomt
Wij zullen opstaan
En met Hem meegaan
Als Jezus komt

Blijf niet treuren
Zit niet bij de pakken neer
Sikkeneuren
Helpt je toch niet meer
't Zal gebeuren
Dan komt de Heer

Afkomstig van: Samen, Een boom vol liedjes (deel 1)

 

Achtergrond

Wederkomst van de Mensenzoon

Tijden van vervolging

Marcus wil duidelijk maken dat moeilijkheden en vervolgingen geen reden zijn om aan Jezus te twijfelen. Gods Nieuwe Wereld, zijn Koninkrijk, komt er aan, dat is zeker.
In de tijd van Jezus wordt het volk opnieuw in de tang genomen, nu door de Romeinen. En nu zijn er ook weer machtigen die het op een accoordje met de machthebbers willen gooien, en anderen die zich verzetten - met of zonder geweld.
Het gewone volk is het beu en kreunt onder de bezetting. Ze zien ernaar uit dat God zijn reddende hand weer zal opheffen. De leerlingen van Jezus hopen dat Hij zijn Messiasschap zal waarmaken door het Koningschap over Israël zal herstellen. Maar ook nu zal Jezus kiezen voor de weg van de geweldloosheid. Hij vraagt om vertrouwen.
Jezus zal de Romeinen er niet uitgooien. Hij zal een andere weg wijzen. Het gaat er in de evangelielezing om ‘hoe stand te houden in tijden van geweld en ondragelijke onderdrukking’. En dan in alle ellende te blijven vertrouwen op God. 
Jezus zegt: ‘Houd je ogen blijvend op Mij gericht, want Ik blijf met jullie en Ik zal komen als de Mensenzoon die aan alle verschrikkingen een eind maakt. Wanneer, dat weet niemand. Zelfs Ik, de Zoon niet, alleen de Vader. Maar zijn Naam blijft onverkort: IK-ZAL-ER-ZIJN'!

Einde der tijden

laatste oordeel vd weijdenJezus schetst een op het eerste gezicht angstaanjagend beeld van het einde der tijden. Toch zal het voor diegenen die bij de Mensenzoon horen, iedereen die Jezus volgt dus, alleen maar positief zijn. De verduisterende zon en maan, de schuddende planeten en vallende sterren, ze zijn slechts tekens dat er iets gaat gebeuren: De Mensenzoon zal komen. De aarde zal voorbij gaan, maar Gods aanwezigheid bij de mensen blijft. Dit noemen we het Rijk Gods.
Bij deze tijd hoort het laatste oordeel, wanneer Jezus op aarde terugkomt en een oordeel velt over ieder mens. In het boek Openbaring wordt dit voorzegd: goed en kwaad zullen gescheiden worden en het goede zal definitief het kwade overwinnen. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten