vrijdag 19 november 2021

Een andere Koning!

 



   













Opening

Een koning met een kroon van doornen


christus koning doornenkroonkruis inri doornenkroonZet op een witte doek een kaars en een kruisbeeld met corpus met daarboven het bordje INRI.
Het zou mooi zijn als de doornenkroon goed te zien is. U kunt ook naast het kruisbeeld nog een losse doornenkroon leggen.

Vertel de kinderen dat het feest is vandaag, het feest van Christus Koning. Daarom is er een witte doek. Daarom ligt er ook een kroon op de doek. Verbaas u even met de kinderen over de combinatie feest en doornenkroon.
Bid dan samen het openingsgebed en vertel het evangelieverhaal.

Bijbel

Koning van een heel andere wereld

Drie jaar lang had Jezus rond getrokken in zijn land. Hij had iedereen verteld over de liefde van God. Ook sprak Hij vaak over een Nieuw Rijk, een Rijk van vrede. Dat bracht sommige mensen op verkeerde ideeën. Ze dachten dat Jezus koning van hun land wilde worden en de Romeinen weg ging jagen.
Misschien was het daarom dat de Romeinen Hem graag gevangen wilden nemen.
jezus voor pilatusIn de feestnacht vlak voor Pasen pakten ze Hem op. Ze brachten Jezus naar Pilatus die de baas was in het land. Pilatus wilde Jezus ondervragen.
Toen Jezus voor hem stond vroeg Pilatus meteen: “Ben Jij de koning van de Joden?” Jezus antwoordde: “Heeft u dat zelf bedacht of heeft u dat van anderen gehoord?” Pilatus zei tegen Jezus: “Ik ben toch een Romein, geen Jood zoals Jij. Het zijn de mensen van jouw eigen volk die zeiden dat mijn soldaten Jou moesten oppakken. Waarom was dat eigenlijk? Wat heb je gedaan?“
Jezus probeerde het uit te leggen. “Ik ben niet de koning van deze wereld. Als Ik een gewone koning was dan zouden mijn volgelingen wel gevochten hebben om te zorgen dat Ik niet opgepakt werd. Maar Ik ben dus geen koning van hier.” Pilatus snapte het niet zo goed en zei: “Maar als ik het goed begrijp ben Je wel een koning?” “Ja”, zei Jezus, “Ik ben een Koning. Ik ben geboren in deze wereld om iedereen de waarheid te vertellen. En als je van de waarheid houdt, dan luister je naar Mij."

Gebed
Gebed om Christus' Geest

Christus Koning, 

We vieren vandaag uw feest,
want U bent onze Koning.
Wij willen vooral naar U luisteren
en proberen om uw Rijk van vrede
te laten zien aan de hele wereld.
Daarvoor moeten ook wij
mensen van vrede worden.
Dat is niet gemakkelijk,
daarom bidden wij om uw Geest
als wij aan de slag gaan.
Help ons om goede onderdanen te zijn
die uw Rijk van vrede steeds mooier maken.
Amen

Verwerking
Gesprek met de kinderen

Pilatus en veel andere mensen snappen er niets van. Zij kunnen niets anders dan denken in politieke termen over een koning. Maar Jezus is een ander soort koning. Hoe anders?
Teken een gewone kroon op een flappenbord en daarnaast een doornenkroon.
Vraag aan de kinderen wat ze allemaal weten over een gewone koning. Kennen ze een koning, wat doet deze koning, zijn alle koningen hetzelfde, doen de koningen tegenwoordig hetzelfde als vroeger? Schrijf alles wat ze noemen onder de gewone kroon.
Ga dan naar de doornenkroon van koning Jezus. Wat deed Hij allemaal? Schrijf dat ook op.
Bekijk dan de twee lijstjes. Er zullen grote verschillen zijn, maar ook overlappingen. Koning Willem Alexander zoekt bijvoorbeeld soms ook de zieken op. Benoem en bespreek het met elkaar. Zouden gewone koningen misschien soms ook iets proberen te leren van koning Jezus?

inri signWijs de kinderen dan op het bordje INRI boven het hoofd van Jezus. Vertel dat Pilatus dat bordje boven het hoofd van Jezus liet spijkeren toen Jezus aan het kruis werd geslagen.
INRI betekent Jezus van Nazareth, Koning van de Joden.
Wat vinden ze van die tekst? Is dat een goede tekst over Jezus? Wat zouden zij graag schrijven over Jezus?
Geef de kinderen een papier en laat ze zelf hun teksten schrijven en versieren. Dat kan van alles worden: Jezus, mijn koning of Jezus is liefde of….
Uiteraard mag het ook met mooie afkortingen.

Het mooist is het als alle kinderen een plankje krijgen en met watervaste stift hun tekst op het plankje kunnen schrijven. Die plankjes hoeven helemaal niet mooi te zijn, Pilatus heeft ook vast niet eerst het plankje geschuurd en gelakt voordat hij het boven Jezus' hoofd spijkerde.


Extra's

Knutsel: een kroon

Laat ieder kind een mooie kroon maken en bedenk samen wie zo’n kroon verdiend heeft omdat hij of zij iets gedaan heeft om het Rijk van Vrede dichterbij te brengen.


Nodig: kroontje maken
- Stevig papier, een strook die rond een hoofd past, en een stukje extra
- stickers om te versieren
- viltstiften

- Schaar
- Lijm, plakband

Teken van tevoren de vorm van een kroon op de strook papier.  Zie voorbeeld hieronder. Of druk de vorm af.

Laat de kinderen de kroon uitknippen en versieren. De strook wordt op de juiste maat om het hoofd vastgeplakt met plakband.

 

crownDe eenvoudigste kroon is te maken van een kartonnen bordje, door daar punten in te knippen. Past altijd!

kroontjes



 


Liedje: Hij is Koning

Hij is Koning

Tekst & Muziek: Elly & Rikkert Zuiderveld

Heb een beurs die niet oud wordt
'k Heb een schat die nooit opraakt
'k Heb een schat in de hemel
En 'k heb Jezus in mijn hart
Hij is Koning, Hij is Koning
Hij is het die ons bevrijdt
Hij is Koning, Hij is Koning
Koning in eeuwigheid

Jezus is Heer van hemel en aarde
Toch werd hij net zo'n mens als wij
Om ons te leiden naar Zijn Vader
Ik ben de weg, zegt Hij
Zoek niet naar schatten op aarde
Daar gaat hun waarde voorbij
'k Geef je een schat in het Koninkrijk
Volg je Mij dan word je de koning te rijk

'k Heb een beurs, die niet oud wordt
'k Heb een schat die nooit opraakt
'k Heb een schat in de hemel
En 'k heb Jezus in mijn hart
Hij is Koning, Hij is Koning ... (enz.)

Jezus zegt jou: Ik ken al je zorgen
Want Ik werd net zo'n mens als jij
Kom dus bij Mij, wacht niet tot morgen
Kom want Ik maak je vrij
Ik ben het licht van de wereld
'k Schijn in de donkerste nacht
Dit is de dag dat je leven begint
Volg je Mij dan word je zo blij als een kind

'k Heb een lamp die niet uitgaat
'k Heb een weg die omhoog leidt
'k Heb een huis in de hemel
En 'k heb Jezus in mijn hart
Hij is Koning, Hij is Koning... (enz.)

Afkomstig van: Vertel het aan de mensen, Een boom vol liedjes (deel 2)


Lied: Wij juichen voor een koning


Wij juichen voor een Koning

Om samen te zingen.

wij juichen voor een koning

 

Tekst: Greet Brokerhof - van der Waa & Muziek: Jetse Bremer

Afkomstig uit: Uit Kom en Zing, geloofsliederen voor kinderen, nr. 52

Achtergrond

Feest Christus Koning van het Heelal

Feest Christus Koning van het Heelal
wiebodzin pomnik chrystusa króla fotopolska.eu 226301Vandaag, op de laatste zondag van het jaar B vieren we feest, het feest van Christus Koning van het heelal. Die laatste toevoeging, van het heelal laten we vaak weg, misschien vinden we het wel een beetje pompeus klinken. Maar je kan het ook omgekeerd interpreteren. Dat Jezus koning is van het heelal wil zeggen dat Hij niet alleen koning is in ons christelijke hart, ook niet alleen koning in de hemel, nog even ver weg, maar dat Hij koning is van alles, dat Hij overal, het geheel omvattend, koning is. Als koning kunnen we Hem ook overal tegenkomen, in de kerk, maar ook in een gevangenis, thuis, maar ook in een tehuis voor zieken of moeilijk opvoedbare kinderen, op school, en ook in de fabrieken waar kinderen werken die niet naar school kunnen. Jezus is een koning die leeft te midden van zijn onderdanen met name onder de zwaksten onder hen.

Het ontstaan van het Feest van Christus Koning

Hoewel er al in de Bijbel over Jezus als koning wordt gesproken is Christus Koning een betrekkelijk jong feest in de westerse christelijke traditie. Het is nog geen eeuw oud. We vieren het sinds 1925, toen werd het ingesteld door paus Pius XI. In 1925 waren het roerige tijden. Midden tussen twee wereldoorlogen in was er rondom strijd om de macht. In Rusland was de revolutie geweest en streed men onderling om het leiderschap. Duitsland en Frankrijk stonden als kat en hond tegenover elkaar, in Italië kwam het fascisme op.
Paus Pius XI maakte zich zorgen over de ontwikkelingen in de wereld, over machthebbers die zichzelf op de troon werkten met terreur en onderdrukking,
over vorsten die claimden koning te zijn bij de gratie Gods, maar die God wel een handje moesten helpen met geweld en wapengekletter om aan de macht te blijven. In deze woelige tijdsgeest probeerde de paus de volkeren, de gewone mensen weerbaar te maken door het feest van Christus Koning in te stellen, het feest van de dienstbare koning, de koning die geleden heeft voor zijn onderdanen, die niet uit is op macht maar op vrede.
Een christelijk ideaal dat gesteld werd tegenover de ideologieën die in opkomst waren.

Doornenkroon

In Parijs werd in 1248 de Sainte Chapelle gewijd. Deze prachtige kapel liet koning Lodewijk de Heilige bouwen voor een aantal relieken die te maken hadden met de kruisiging van Jezus. Naast de doornenkroon die de soldaten Jezus hadden opgezet waren dat een paar stukken hout die afkomstig zouden zijn van het kruis van Jezus. In 2014 is de doornenkroon voor het laatst getoond aan het publiek in de Notre Dame. De doornenkroon is overigens bijna niet te zien omdat hij helemaal omhuld is door een gouden reliekhouder.

INRI

inriINRI is een afkorting. Het zijn de beginletters van ‘Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum’. Dat is Latijn voor ‘Jezus van Nazareth, koning van de Joden’. Pontius Pilatus heeft dat ongetwijfeld spottend bedoeld maar kon niet voorzien dat het ook gewoon klopte.

Op heel veel afbeeldingen van de kruisiging en op veel kruisbeelden vind je dit bordje boven het hoofd van Jezus. De hogepriesters hebben volgens het evangelie van Johannes nog geprobeerd de tekst te laten veranderen in “Deze man heeft beweerd: Ik ben de koning der Joden.” Maar Pilatus weigerde naar hen te luisteren met de woorden: "Wat ik geschreven heb, heb ik geschreven.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten