Opening
Wat drink je op een bruiloft?
Op tafel ligt een groen kleed. Op het kleed staan wijnglazen, fotolijstje met een trouwfoto, of een afbeelding van een bruidspaar.
Bespreek aan de hand van deze attributen met de kinderen wat een bruiloft is. Omdat er niet zoveel meer getrouwd wordt, hebben vooral jongere kinderen geen echt beeld meer bij een bruiloft of een huwelijksfeest.
Er staan ook twee kannen waarvan de een gevuld is met water en de andere met (aanmaak)limonade. Voor alle kinderen is er een bekertje.
U schenkt de kinderen te drinken in waarbij de helft van de kinderen water krijgt en andere helft limonade, kan spa rood zijn of kleurloze aanmaaklimonade.
Vraag aan de kinderen om te wachten met drinken tot na het lezen van het Evangelie.
Bijbel
Navertelling Johannes 2,1-12
De evangelielezing van vandaag is Johannes 2,1-12,het bekende verhaal van de bruiloft in Kana. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden; voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.
Een bruiloftsfeest
Er waren in Kana twee mensen die met elkaar gingen trouwen. Ze hielden van elkaar en wilden dat aan iedereen vertellen. Daarom vierden ze hun bruiloft met een groot feest. Er werden heel veel mensen uitgenodigd. Ook Jezus was er, samen met zijn moeder en zijn leerlingen. Er waren zoveel mensen dat de wijn opraakte.
De moeder van Jezus merkte dat. Ze fluisterde in Jezus' oor: “De wijn is op.” Jezus antwoordde: “Waar bemoeit u zich mee? Het is nog niet de juiste tijd voor Mij.” Toch zei zijn moeder tegen de bedienden op het feest: “Luister maar naar Hem“.
In de feestzaal stonden bij de ingang zes enorme stenen kruiken waar wel 100 liter water in kon. Die waren gebruikt voor het reinigen van de voeten van de gasten.
Jezus wees naar de kruiken en zei: “Doe deze maar vol met water”. En de bedienden vulden ze tot aan de rand. Daarna zei Jezus: “Schep er nu wat uit en breng het naar de man die het feest leidt. Dat deden ze. De leider van het feest proefde van het water dat in wijn veranderd was. Hij wist niet waar die wijn vandaan kwam. De bediende, die het water geschept had, wist het natuurlijk wel. Deze wijn was super lekker.
Daarom ging de leider van het feest naar de bruidegom en zei: “Wat doe jij nou? Iedereen geeft zijn gasten eerst de goede wijn en als ze een beetje dronken zijn geef je de mindere wijn. Maar jij hebt de beste wijn tot het laatst bewaard!”
Zo begon Jezus tussen de mensen zijn goede werken te doen en vanaf toen kon iedereen zien dat Jezus van God kwam. Zijn leerlingen geloofden in Hem. Daarna ging Hij terug naar Kafarnaüm, waar Hij woonde. Zijn moeder en zijn broers en zijn leerlingen gingen met Hem mee.
Gebed
Gebed uit dankbaarheid
Goede God,
Het leven kent vele kanten.
Soms zijn we verdrietig,
soms is er een feest te vieren.
U wilt erbij zijn
als we samenkomen
om te treuren of te feesten.
Daar willen we U voor danken.
Amen
Verwerkingen
Gesprek met de kinderen
Vraag aan de kinderen om een slokje te drinken en vraag wat zij hebben gekregen. Bespreek met elkaar wat het met je doet, als jij slechts water krijgt en andere kinderen limonade of andersom.
Zorg dan dat alle kinderen te drinken krijgen wat ze graag zouden drinken.
Daarna herneemt u het gesprek.
Hebben de kinderen wel eens meegemaakt dat er niet voldoende taart of eten was als zij naar een feest gingen of toen ze zelf een feest gaven? Hoe kwam het dat er een tekort was? Hoe zorg je dat er voldoende is voor iedereen?
Hoe zou het zijn als zij hun verjaardag zouden vieren en er was niet genoeg te eten en/of te dinken voor iedereen? Probeer met elkaar te bedenken wat zij zouden voelen als dit zou gebeuren? Wat zouden ze dan willen dat er zou gebeuren? Hoe zouden ze het vinden als er iemand kwam als Jezus?
Sta dan samen een stil bij wat Jezus doet. Doet Hij dit uit zichzelf? (Nee, zijn moeder moet Hem erop wijzen)
Waarom wilde Hij het eigenlijk niet doen? (Jezus zegt: 'Het is nog niet de juiste tijd.')
Met de oudere kinderen kunt u doorpraten over waarom Jezus dit zou zeggen, en hoe de mensen nu tegen Jezus aankijken. (Ze denken dat Hij iemand is die wonderen kan doen.)
Waarom zou Jezus dat niet prettig vinden? (Hij wil graag zijn boodschap over God vertellen, en niet als een wonderdoener gezien worden.)
Ga dan over naar één van de werkvormen in de Extra's.
Kruip in de huid van ...
Door in de huid van een van de personages uit het verhaal te kruipen, gaat het verhaal leven. Dat kan op verschillende manieren.
De eerste manier is door met een lege stoel in de huid van de gastheer van het feest te kruipen.
De tweede manier is door vanuit verschillende personages het verhaal nog eens te vertellen.
De derde manier is door het verhaal uit te beelden.
Vragen stellen aan de gastheer van het feest
U plaatst een lege stoel in het midden van de kring en u vertelt dat straks daar de gastheer van het feest daar gaat zitten. Alle kinderen mogen een vraag stellen aan die ‘lege’ stoel. Iemand uit de groep die een antwoord vermoedt, mag achter de stoel gaan staan en antwoordt vanuit de persoon die op de lege stoel zit. De kinderen kruipen zo in de huid van de gastheer van het feest.
Verslag uitbrengen
De kinderen beschrijven in drie groepen de gebeurtenissen vanuit de moeder van Jezus, vanuit de ceremoniemeester en vanuit de bediende die het water schepte. Ze denken er samen over na en schrijven het verhaal op.
Tableau vivant
U bespreekt met de kinderen welk onderdeel uit het bijbelverhaal zij willen uitbeelden. De kinderen lopen door de ruimte en denken even na welke persoon zij in het verhaal zij willen zijn. Vooraf bespreekt u dat na een korte tijd u in uw handen klapt en het beeld stil valt. De kinderen moeten dan uitbeelden wat zij aan het doen zijn in het verhaal.
Daarna gaat u bij alle kinderen langs en vraagt, wie ben jij en wat ben jij aan het doen.
Daarna houdt u een gesprekje over wat het betekende om die bepaalde rol te spelen.
Extra's
Kleurplaat de bruiloft in Kana
Er zijn twee kleurplaten.
Bij de tweede kleurplaat moet er ook gezocht worden naar de wijnglazen die in de tekening verstopt zijn.
Liedje: Bruiloft in Kana
In dit YouTubefilmpje wordt het hele verhaal van de bruiloft nog een keer gezongen. De tekst van het lied wordt weergegeven bij de afbeeldingen. Er staan op YouTube overigens meerdere versies met verschillende afbeeldingen bij dit lied. Het loont de moeite om even te kijken welke het best bij uw situatie past.
Woordzoeker de bruiloft in Kana
Er zijn twee afbeeldingen, de opgave, en een extra afbeelding met in groen de antwoorden ingekleurd.
Achtergrond
Een bruiloftsfeest in Kana
Het verhaal van de bruiloft in Kana hoort in de lijn van de verhalen die laten zien wie Jezus is. Na het verhaal van Driekoningen, die zien dat Hij een koning is, volgt het verhaal van de doop in de Jordaan, waarbij een stem uit de hemel klinkt die Jezus zijn veelgeliefde zoon noemt. Tijdens het verhaal van de bruiloft in Kana laat Jezus zelf zien wie Hij is.
Huwelijk
Een huwelijk is in de Bijbel en in de kerk een teken dat verwijst naar de liefde tussen God en zijn volk, tussen Christus en zijn Kerk. Steeds opnieuw spreekt de Bijbel in termen van liefde, (on)trouw, overspel en vergeving over de relatie die God met mensen heeft. Het Hooglied is hier een fraai voorbeeld van, maar ook een profeet als Hosea gebruikt zijn huwelijk als metafoor voor de relatie tussen God en het volk.
En hoeveel gelijkenissen vertelt Jezus niet over bruiloften waar gasten te laat verschijnen of in de verkeerde kledij komen opdagen?
De bruiloft in Kana
De ceremoniemeester gaat naar de bruidegom als hij ontdekt dat er plotseling veel betere wijn is. Dat is een logische stap, het was bij bruiloften gebruikelijk dat de bruidegom zorgde voor de wijn.
Wijn is in de Bijbel eveneens meer dan een gewone alcoholisiche drank. Wijn staat voor vreugde en levenskracht.
Wil je de gebeurtenissen op de bruiloft in Kana duiden dan zou je dus kunnen zeggen dat de relatie tussen God en de mensen aardig bekoeld is, de vreugde is eraf. Het is allemaal nogal waterig geworden. Helaas hebben de betrokkenen, de mensen, dat amper in de gaten. Jezus is degene die deze relatie weer zal herstellen en de vreugde terug zal brengen in het ‘huwelijk’ tussen God en de mensen. Op deze bruiloft is Jezus bovendien degene die zorgt voor de beste wijn. Hij is de ware bruidegom, de Messias.
Maria
Maria is degene die dit weet en haar invloed aanwendt om Jezus tot handelen te laten overgaan. Zij is ook degene die de dienaren oproept om te doen wat Jezus zegt. Hiermee is haar rol als 'middelares' voor het eerste duidelijk.
Dit alles is moeilijk uit te leggen aan kinderen. Daarom hebben we voor hen het verhaal gewoon laten staan om met hen te filosoferen over het tekort schieten in gastvrijheid.
Kana
De locatie van het bruiloftsfeest is een klein gehucht in Galilea. Het ligt in de buurt van Nazareth, de woonplaats van Maria en Jezus. Jezus is waarschijnlijk een aantal keer in Kana geweest.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten