vrijdag 21 januari 2022

Lucas vertelt aan Theofilus

 












Opening

Een schrijver schrijft

Op tafel ligt een groen kleed en er brandt een kaars. Op het kleed ligt een opengeslagen leeg schrift of boek met een pen.
boekrolAls u er iets meer werk van wilt maken kunt u ook een boekrol namaken en daar Jesaja op zetten.
Bekijk met elkaar wat er in het boek staat.

Bid dan samen het openingsgebed en vertel het evangelieverhaal, nadat u hebt uitgelegd dat we vandaag het allereerste begin van het Evangelie van Lucas gaan lezen.






Bijbel

Lucas schrijft aan Theofilus

Beste Theofilus,
Ik schrijf dit boek voor jou. Dit boek gaat over Jezus. Zo kan jij ook zelf lezen dat het klopt wat ze je over Hem verteld hebben. De verhalen over Jezus zijn door verteld en door verteld door mensen die Jezus hebben gezien en gehoord. Zij hebben het goede nieuws doorgegeven aan ons. Ik heb besloten om alle verhalen op te schrijven. Anderen hebben dat ook al gedaan, maar ik wilde alles precies uitzoeken. Daarom begin ik nu bij het begin.

En dan vertelt Lucas aan Theofilus en aan ons wat er allemaal gebeurd is rond de geboorte van Jezus. We hoorden dat met Kerstmis. In hoofdstuk vier gaat Lucas zo verder….

jezus in synagogeJezus was in de woestijn geweest. Vanaf toen wist Hij dat de heilige Geest Hem helpen zou. Hij ging terug naar huis, naar Galilea, waar Hij woonde. Op een sabbat ging Hij naar de synagoge in Nazaret, waar zijn ouders nog woonden. In de synagoge mochten alle volwassen mannen uit de Bijbel lezen en die daarna uitleggen. Jezus stond op. Ze gaven Hem het boek van de profeet Jesaja om dat voor te lezen. Hij opende het boek en begon te lezen wat er stond. Hij las:

“God heeft mij uitgekozen. Daarom helpt Gods Geest mij. Mijn opdracht is om aan arme mensen het goede nieuws te brengen. Aan gevangenen mag ik vertellen dat ze weer vrij zijn. Aan blinden mag ik vertellen dat ze weer zullen zien. En mensen die het moeilijk hebben zal ik helpen. Ik maak het jullie bekend, er begint een goede tijd.“

Jezus sloot het boek en ging weer zitten. Iedereen keek naar Hem. Toen vertelde Jezus iedereen: “Wat Ik jullie net voorgelezen heb is niet iets van vroeger. Al deze bijzondere dingen beginnen vandaag!”


Gebed

Gebed om de Bijbel te begrijpen

Goede God,
Net als Jezus doen wij vandaag de Bijbel open
om daarin te lezen
waar en hoe mensen met U geleefd hebben.
Wij vragen U
help ons de bijbelverhalen goed te begrijpen
en ze te vertalen naar ons eigen leven
zodat we U en Jezus steeds beter leren kennen
en weten hoe we U kunnen leven
in de geest van Jezus.

Amen

Verwerking

Gesprek met de kinderen

Lucas vertelt aan Theofilus wat hij allemaal weet over Jezus. Dit doet hij door het op te schrijven.

Vandaag gaan we met elkaar eens samen bekijken wat de kinderen weten over Jezus.

Hiervoor hangt er een grote flap aan de wand en heeft u posti-it memo’s zodat u de kernwoorden op kan schrijven.
Vraag aan de kinderen: welk verhaal kennen jullie over Jezus?
 
jezus isAlle kinderen mogen om de beurt een verhaal noemen en u schrijft het verhaal met een trefwoord of een korte zin op een een post-it memo en plakt deze onder elkaar op een flapover.
Wanneer de kinderen uitverteld zijn kunt u samen met de kinderen alle post-it memo’s gaan rangschikken.
U maakt drie kolommen en boven de kolom zet u parabels, wonderverhalen en andere verhalen. Samen met de kinderen onderzoekt u welke soort verhalen er zijn.

Ga dan over naar één van de werkvormen in de Extra's.

Extra's

Je eigen boek maken

Maak met de kinderen een soort van dagboekje waarin de kinderen zelf kunnen plakken, tekenen en schrijven waar zij Jezus tegenkomen in hun eigen leven.
Of wat ze het mooiste verhaal vinden dat ze over Jezus gehoord hebben. Laat ze er dan ook bijschrijven waarom en wanneer ze het gehoord hebben. 
Op de voorkant komt een eigen tekening.

Nodig: 
Voor ieder kind een vel A3 papier. Voor de kleinere kinderen kan het ook met A4, het boekje wordt dan ongeveer 10 x 7 cm.
Pennen, potloden, stiften, ev. afbeeldingen.

Volg de handleiding hieronder, of kijk naar het filmpje.

vouwen van je boekje







































Doorvertelspelletje

De bijbelverhalen worden doorverteld.
Als leiding fluistert u de begintekst in het oor van een kind, dat fluistert het dan door in het oor van de volgende en zo verder tot de zin de hele kring rond is. De laatste vertelt dan wat hij heeft gehoord. En wat gek: het blijkt ineens een andere zin te zijn! Iedere keer als een zin doorgegeven wordt, verandert die een beetje. Tot je soms een heel andere zin hebt.

De begintekst is: God heeft mij uitgekozen. Daarom helpt Gods Geest mij. Mijn opdracht is om aan arme mensen het goede nieuws te brengen. Aan gevangenen mag ik vertellen dat ze weer vrij zijn. Aan blinden mag ik vertellen dat ze weer zullen zien. En mensen die het moeilijk hebben zal ik helpen. Ik maak het jullie bekend, er begint een goede tijd.“

doorfluisterenWanneer u een groep met vooral jonge kinderen heeft, zult u de tekst moeten inkorten. Neem dan bijvoorbeeld de eerste drie korte zinnen. Maar maak hem niet te kort, het gaat er vooral om dat u kunt laten zien dat het moeilijk iets om iets goed door te vertellen.

Achtergrond

Lucas de evangelist

Lucas de evangelist

Net als alle andere evangelisten heeft ook Lucas een eigen symbool waaraan je kan zien wie de schrijver van een Evangelie is. Lucas wordt meestal afgebeeld vergezeld door een rund.
lucas l van lucasMaar soms wordt hij ook afgebeeld als een schilder. Dan is hij aan het werk aan een beeltenis van Maria.

Zijn Evangelie schreef hij tussen 80-100 na Christus. Hij heeft Jezus niet persoonlijk gekend. In zijn Evangelie ligt de nadruk op bekering. Hij roept zijn lezers op te gaan leven zoals Jezus. Na het Evangelie heeft hij ook een boek geschreven over de prille kerk. Dat zijn de Handelingen van de Apostelen. In de Bijbel komt dit boek direct achter de vier Evangeliën aan.

Dit liturgische jaar, dat begon op 1 december met de Eerste zondag van de Advent zullen we voornamelijk uit Lucas' Evangelie lezen.

Theofilus
De naam Theofilus betekent ‘vriend van God.’ Het is mogelijk dat Theofilus een echt bestaand mens is geweest voor wie Lucas zijn Evangelie en later ook zijn Handelingen van de apostelen geschreven heeft. Het zou ook kunnen dat Lucas opzettelijk deze naam gekozen heeft om iedereen aan te spreken die een vriend van God wil zijn.
Lucas begint als enige evangelist zijn blijde boodschap met een zo persoonlijke getuigenis van het doel van zijn Evangelie. Hij doet dat in Romeinse stijl. Wat daar echter wel aan ontbreekt is een introductie van zijn eigen persoon, hij schrijft anoniem, zoals vele bijbelschrijvers die hem voorgingen.

Synagoge
In de tijd van Jezus was het gebruikelijk dat men op Sabbat, de zevende dag, zich verzamelde in de synagoge. Daar werden gezamenlijk liederen gezongen, maar vooral werd er uit de heilige boekrollen gelezen. Iedere volwassen man mocht het woord nemen om uit te leggen wat hij begreep van deze bijbelwoorden. Jezus neemt hier op een vanzelfsprekende manier aan deel.

Jesaja
jesaja door rien poortvlietJesaja is één van de grote profeten van het Oude Testament. Hij leefde in Jeruzalem en had waarschijnlijk contact met de koningen tussen 740 en 698 voor Christus. Hij en zijn leerlingen schreven samen aan het bijbelboek Jesaja. In zijn verkondiging legt Jesaja enerzijds de nadruk op het vertrouwen dat wij moeten hebben in God. We moeten niet allemaal verbondjes sluiten met onbetrouwbare mensen, maar erop vertrouwen dat God ons helpen zal. Anderzijds heeft Jesaja felle kritiek op de misstanden in zijn tijd. Vooral het uitbuiten van de armen door de rijken kan op zijn scherpe kritiek rekenen.

Jezus in de synagoge van Nazareth
Het verhaal over Jezus in de synagoge van Nazaret heeft de kerk in twee delen geknipt. Deze zondag lezen we het eerste deel, volgende week zullen we het tweede deel lezen. Door het verhaal hier te onderbreken, ligt de nadruk van het Evangelie op de intentie van Jezus om te leven zoals de profeet Jesaja ons dat voorhoudt. Wat er in de Bijbel staat is geen dode letter of vermaak uit een ver verleden, maar een opdracht aan ons vandaag. In het tweede deel van het verhaal zullen we horen dat lang niet iedereen dat wil horen. Jezus roept de woede op van zijn dorpsgenoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten