vrijdag 10 juni 2022

In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest

 











Opening

Kijk eens in de spiegel

Leg een wit kleed neer, en zet er een kaars op. Leg vantevoren een spiegel klaar bij de kaars of op de kijktafel.

Heet de kinderen welkom in de kinderwoorddienst en begin met het slaan van een kruisteken. Vraag de kinderen of ze weten waarom we juist die woorden: Vader, Zoon en heilige Geest erbij zeggen.

spiegelVertel dan dat het gebruiken en uitspreken van de namen die God heeft gekregen: Vader, Zoon en heilige Geest, te vergelijken is met het kijken in een spiegel. Iedere keer als we in een spiegel kijken zien we onszelf anders en toch zijn we het steeds zelf. Iedere keer hebben we een andere uitdrukking op ons gezicht.

Laat de kinderen bedenken hoeveel uitdrukkingen je kan hebben: blij, boos, nieuwsgierig, ongeduldig, lief. We zien er dan wel anders uit, maar toch zijn we meer dan dat. Wij vallen nooit helemaal samen met de uitdrukking op ons gezicht.
Zo is God ook soms als Vader, soms als Zoon en soms als heilige Geest te zien of te ervaren, zoals ook wij onszelf in de spiegel steeds weer anders zien. Maar we zijn het wel steeds zelf; het gaat maar om één persoon, namelijk om jou.

Zo is God ook Eén: Vader, Zoon en heilige Geest.

Bijbel

Navertelling Johannes 16,12-15

De evangelielezing van vandaag is uit Johannes 16,12-15. De oudere kinderen kunnen de tekst uit de Bijbel in Gewone Taal lezen, maar zullen vooral de eerste zin tot zich door moeten laten dringen. Je hoeft soms nog niet helemaal te snappen wat Jezus zegt. Wat het belangrijkste is, is dat de Vader, de Zoon en de Geest bij elkaar horen. Wat de Geest zegt, is Hem door Jezus verteld. Tegelijkertijd is wat Jezus zegt, Hem door God de Vader gezegd.

Vader, Zoon en Heilige Geest

Op de laatste avond dat Jezus met zijn leerlingen bij elkaar was, zei Hij: "Vrienden, Ik heb jullie al veel verteld, en Ik heb nog veel meer te vertellen! Maar dat is voor nu te veel. Het is ook best wel moeilijk. Daarom bewaar Ik dat voor later. Want later, wanneer de heilige Geest komt, zal die jullie alles vertellen. Ze zal jullie influisteren hoe God wil dat jullie met elkaar omgaan. Zij zal je de juiste weg wijzen. Zij zal niet zomaar iets zeggen, maar alles wat Ze heeft gehoord van Mij of de Vader vertelt Ze. Ze vertelt jullie zélfs wat er nog gaat gebeuren. Alles wat Ik heb gedaan en gezegd dat heeft de heilige Geest van Mij gehoord. Is dat niet geweldig? Als je de heilige Geest hoort, dan is het alsof je Mij weer hoort!
triniteit rublefJullie weten al dat mijn Vader in de hemel is. Alles wat van de Vader is, is ook van Mij. Daarom kan de Geest vertellen over Mij en God de Vader. Wij drieën horen bij elkaar."

De leerlingen keken elkaar aan. Opeens hadden ze het door: De heilige Geest, Jezus en God lijken heel erg op elkaar, en ze weten alles van elkaar. Ze vertellen de waarheid.
God de Vader konden de leerlingen niet zien. Maar Jezus was in hun midden en Hij kon van God vertellen. En de Geest..., die zal hen helpen om het later helemaal te snappen.

Gebed

Gebed tot God die Vader, Zoon en Geest tegelijk is

Lieve God,
U bent te zien in onze wereld:
in de natuur, die wild is en mooi,
in de mensen als ze goed zijn voor elkaar,
in onszelf als we blij of enthousiast worden.

Help ons wanneer we zorgen hebben.
Help ons wanneer we verdrietig zijn.
Help ons wanneer we moe zijn,
om uw kracht, liefde en enthousiasme te voelen.
Amen. 

Goede God,
U bent Vader, Zoon en Geest tegelijk.
Zo bent U met heel ons leven verbonden. 
Wij bidden U: help ons te zien wat waar is,
leer ons ontdekken wat belangrijk is,
zodat we goede leerlingen kunnen worden van Jezus,
uw Zoon,
vandaag, morgen en alle dagen die komen.
Amen

Verwerking

Gesprek met de kinderen

U zou kunnen beginnen met te vertellen hoe voor u de Drie-ene God betekenis kreeg. Misschien was dat door het kruisteken, of door een afbeelding of beeld in de kerk.

U kunt ook beginnen met het verhaal van Uschi:genadestoel
Vroeger, toen ik nog klein was, gingen we vaak naar mijn Duitse grootouders.
Samen met hen gingen we er naar de kerk.
Deze kerk had als naam: De Kerk van de heilige Drie-eenheid.
Achter het altaar stond een beeld van God.
Het was het beeld van de heilige Drie-eenheid.
God de Vader was afgebeeld als een zittende man met een grote baard.
Op zijn schoot, tussen zijn knieën, was zijn gekruisigde Zoon Jezus afgebeeld. En de duif, de heilige Geest, vloog boven het hoofd van de Vader. Het was een heel groot beeld, je moest er wel naar kijken.
Ik begreep het beeld niet zo goed, maar ik dacht er eigenlijk nooit bij na wie God nu was. Hij was het gewoon, heel vanzelfsprekend. Het was niet iets om je over te verbazen of je af te vragen hoe dat nu precies zat. Zo wist ik al heel jong wie God was: Vader, Zoon en heilige Geest!

U kunt samen met de kinderen ook stilstaan bij het kruisteken:In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Dat gebaar is ook al zo vanzelfsprekend. We maken het heel vaak, en denken er niet altijd bij na waarom we dat doen.

Vraag de kinderen het kruisteken te maken; zoals je dat in de kerk doet. Wanneer zeg je dan Vader, Zoon en Heilige Geest? Het is één teken dat je maakt, maar je noemt er drie namen bij. Met elkaar vormen die drie namen van God met dat ene gebaar het kruisteken.

trinity 2Zo is God ook op verschillende manieren aanwezig. Denk met de kinderen nog even na over die verschillende namen voor God, en hun betekenis.
Wat weten de kinderen van de Vader? Denk daarbij aan de woorden uit het Onze Vader en de Geloofsbelijdenis (we kennen Hem als de schepper van hemel en aarde, Hij woont in de hemel etc.)
Wat weten ze van de Zoon, Jezus? Denk daarbij aan de verhalen over Jezus. Laat de kinderen zo veel mogelijk vertellen.
Wat weten de kinderen van de heilige Geest? We weten veel over God, maar we kunnen hem ook ervaren, voelen. Hoe dan? Denk daarbij aan enthousiasme, kracht, blijdschap. De kracht die uitgaat van mensen die anderen helpen, en die we bij onszelf ervaren als we enthousiast zijn, of zomaar opeens op een goed idee komen. Waar zouden die ideeën vandaan komen? 

God is op drie manieren in ons leven aanwezig. Pak tot slot de spiegel. Vraag de kinderen om in de spiegel verschillende gezichtsuitdrukkingen te maken: boos, blij, verbaasd, verdrietig, genietend. Al die gezichtsuitdrukkingen horen bij dat kind. Ook de gevoelens die daarbij horen, en de manier waarop je iets doet. Alles samen hoort bij één persoon. Zie je alleen het verdrietige gezicht, dan weet je niet dat blijdschap en genieten ook bij die persoon horen. Elke keer is een mens weer anders. Net als God.
We weten van God de Vader, we zagen Jezus de Zoon, en voelen God de heilige Geest. Ze zijn Eén, en toch verschillend.

Kleurplaat Drie-eenheid

 Voor de oudere kinderen is er een kleurplaat vol symboliek. Voor de jongere kinderen een eenvoudige kleurplaat van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.

 

kleurplaat drie-eenheid jong

kleurplaat drie-eenheid ouder


































Liedje: Zingt van de Vader

Om samen te zingen, een lied over God, die Vader, Zoon en Geest is. 

muziek zingt van de vader

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zingt van de Zoon, het licht voor onze ogen,
bron van geluk voor wie Hem wil geloven:
luister naar Hem, het woord van alzo hoge;
houd Hem in ere!

Zing van de Geest, de adem van het leven,
duurzame kracht die mensen wordt gegeven:
waar wij ook gaan, wij hebben niets te vrezen:
houd Hem in ere!

tekst: Henk Jongerius, Muziek: Johann Crüger, 1653
Oergenomen uit Kom en Zing, geloofsliederen voor kinderen, Adveniat 2015

Extra's

Verschillen kanten van vaders

Vader, Zoon, en heilige Geest horen bij elkaar; ze zijn niet van elkaar te scheiden. Dat is beste moeilijk om te begrijpen voor de kinderen.

vaderdagPraat daarom met de kinderen eens over hun vaders.
Vertel aan de kinderen: Papa is een papa voor jou, jij kent hem als je papa. Maar mama kent hem als haar man. Zijn vrienden kennen hem als een goede vriend, en op zijn werk kennen mensen hem als een collega.

Wij hebben God op deze aarde kunnen leren kennen als Jezus, en we kunnen hem nu nog steeds in ons voelen als de heilige Geest.
God de Vader staat wat verder van ons af, een beetje zoals je papa niet kent als een collega, je kent hem alleen maar als papa. Je weet wel dat papa ook een collega is, maar je ziet papa alleen als papa.
Zo is het ook met God, we kennen de verhalen over Jezus en voelen de heilige Geest in ons. Maar we zien God nooit volledig, Hij heeft verschillende kanten, die we niet allemaal kunnen zien, maar die wel allemaal bij Hem horen.

Vandaag vieren we in de kerk dat God alle drie samen is: Vader, Zoon en heilige Geest.
Maar we vieren ook een dag voor de vaders, dat is maar een stukje van wie de man is die jullie vader is. (We vieren niet dat hij ook de man van je moeder is (dat doe je op hun trouwdag), of dat hij de zoon van oma en opa is (dat doe je op zijn verjaardag).

Denk samen na over welke verschillende kanten de kinderen van hun vaders kennen of waar ze over gehoord hebben. Schrijf op een flapover vel PAPA (of Vader) en vul aan wat de kinderen kunnen bedenken. Bijvoorbeeld:

1. Man
2. Vriend
3. Collega
4. Baas
5. Vreemde (opper deze zelf als ze deze niet bedenken, en leg uit dat voor sommige mensen jouw vader ook een vreemde kan zijn)
6. Klasgenoot (ooit van vroeger)
7. Klant
8. Zoon
9. Enz.

Bij de Extra’s is een knutsels voor vaderdag te vinden, een stropdas. Laat de kinderen, voor ze daar mee aan de slag gaan, ook nadenken over welke twee verschillende ‘gezichten’ van papa in de knutsel naar voren komen.

Knutselen: Stropdas

Hieronder staat een afbeelding van een stropdas. Het is een cadeautje voor volgende week, voor de vaders van de kinderen. Maar hoort het eigenlijk wel bij papa? Of past het beter bij wanneer hij collega is, of wanneer hij baas is? Of misschien past het wel het best wanneer papa uit gaat en zich feestelijk aankleedt. Dan is hij man, of vriend bijvoorbeeld. 

Laat de kinderen, voor ze de stropdas kleuren, uitknippen en aan een touwtje plakken nadenken over welke twee verschillende ‘gezichten’ van papa in de knutsel naar voren komen. 

Stropdas knutselen

Nodig:

• kleurplaat
• Elastiek
• Stiften en potloden, scharen

Print de kleurplaat op wat steviger papier. 
Laat de kinderen hem kleuren en uitknippen. 
Vouw het strookje aan de bovenkant om een elastiek, en plak het vast.

stropdas

 

 

Achtergrond

Drie-eenheid

Het feest van Pinksteren is achter de rug; door de Geest zal Christus nu in ons christenen leven, tot zegen van onze wereld.
Het feest van de heilige Drie-eenheid richt ons op God, die we ons bijna niet kunnen voorstellen en over wie wij alleen in beelden kunnen spreken.
In de eerste lezing van deze zondag horen we hoe God de Vader de wereld en de mens geschapen heeft. Hij heeft zijn Zoon Jezus daarin betrokken, en hun beider betrokkenheid bij ons mensen werkt via de Geest. Die Geest is de kracht van Gods liefde.

drie-eenheid2Wij eren God als Vader, Zoon en Heilige Geest – God boven ons, God naast ons, God in ons. We weten dat God nooit in één beeld te vangen is. Hij is altijd groter dan ons voorstellingsvermogen. Maar veel belangrijker is dat Hij op verschillende manieren ons leven binnenkomt.

In de kunst zien we de afbeeldingen van de Drie-eenheid vaak met de dode Christus, die ondersteund wordt door de Vader, met daarbij een kleine duif die de aanwezigheid van de heilige Geest symboliseert. Zo'n afbeelding noemt men een genadestoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten