zaterdag 13 augustus 2022

Ruzie!

 


jezus brengt vuurJe krabt je wel even achter je oren als je de evangelielezing van vandaag leest. Het lijkt wel of Jezus zijn eigen boodschap onderuit haalt. Brengt Jezus geen vrede op aarde? Brengt Hij ruzie en verdeeldheid? Als het om echt belangrijke dingen gaat, zoals om de Nieuwe Wereld van God, dan moet je duidelijk maken dat het het waard is om ervoor te strijden.

Vandaag hebben we de moeilijke taak om aan de kinderen uit te leggen, dat je niet altijd aardig kunt zijn. Dat je soms, omwille van het goede, je grenzen moet trekken, ook als het anderen verdriet doet.



Opening

Verbranden

Als het droog weer is, is het het mooist wanneer u deze kinderwoorddienst buiten kunt doen, rond een vuurkorf waarin wat houtblokken liggen. U steekt het vuur nog niet aan.
Ga met de kinderen rond de vuurkorf zitten en vraag aan ze waarom je een vuurtje zou kunnen gaan stoken.

onkruidverbranderThuis doe je dat meestal voor de warmte en de gezelligheid. Maar je kan ook een vuurtje stoken om het onkruid te verbranden. Praat even met de kinderen door waarom het handiger kan zijn om je onkruid te verbranden dan om het op de composthoop of in de kliko te gooien. (Het is sneller, het doodt ziekten in de planten, er blijft minder over, wat je overhoudt is goede bemesting)
Het gaat in het gesprek vooral om de voordelen van verbranden, maar uiteraard zijn er ook nadelen.

Vertel de kinderen dan het verhaal.


Bijbel

Navertelling Lucas 12,49-53

De evangelielezing van deze zondag is Lucas 12,49-53. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden. Voor wat oudere kinderen is de vertaling uit de Bijbel in Gewone Taal of uit het Evangelieboek voor kinderen ook heel geschikt. 

Je zal ruzie krijgen

vuur van god

Jezus zat op het gras. Hij keek bezorgd. Hij had geen leuke boodschap voor zijn leerlingen. Hoe moest Hij ze uitleggen dat ze het moeilijk zouden krijgen? Hoe moest Hij ze uitleggen dat ze ruzie konden krijgen met hun familie als ze bij Hem bleven? En, iets anders, hoe kon Hij vertellen dat het wel eens verkeerd zou kunnen aflopen met Hem? Jezus wist dat mensen vonden dat Hij gevaarlijk was. Er waren mensen die loerden op zijn dood.

Hij haalde diep adem en zei toen: “Vrienden, jullie weten dat Gods Nieuwe Wereld komt, maar voor er een Nieuwe Wereld is moet er nog veel veranderen. Niet iedereen vindt verandering leuk. Als jouw leuke baantjes en jouw prettige leventje weg moeten dan ben jij tegen de Nieuwe Wereld.

Toch zal er een vuur komen dat alles wat niet mee werkt aan de Nieuwe Wereld wegbrandt. Ik hoop zelfs dat het snel komt, dat vuur. Maar als het komt, dan zullen we ruzie krijgen. Machtige mannen zullen proberen om Mij te doden. Je ouders zullen bang worden. Ze zullen proberen om je over te halen bij Mij weg te gaan. Ze zullen misschien wel boos worden omdat jij iets wilt wat voor hen niet zo leuk is. Misschien willen ze dat je thuis blijft, om thuis te werken. Terwijl jij juist wilt doen wat Ik ook steeds doe, iedereen vertellen over de Nieuwe Wereld.

Ja, er zal ruzie komen. Jullie moeten dat wel weten zodat jullie daarop voorbereid zijn.”

Gebed

Om te weten wat belangrijk is

Lieve God,

We zijn graag vrienden met iedereen.
Daar doen we erg ons best voor.
Maar we kunnen niet alles goed vinden
wat er gebeurt.
Soms moeten we zeggen:
'Dit kan zo niet. Stop ermee!' 
Daar kan ruzie van komen.
Ook al willen we dat niet.
Wilt u ons helpen
om alleen ruzie te maken
over dingen die echt belangrijk zijn?

Amen

Verwerking

Wat moet er weg?

Start de verwerking met een vraag aan de kinderen: Weten ze nog wat de leerlingen van Jezus deden voordat Jezus ze riep om met Hem mee te gaan?
Sommigen waren visser bij hun vader, een ander was tollenaar, weer een ander was een leerling van Johannes de Doper. Ze hadden allemaal een beroep. Sommigen waren nog jong en anderen hadden al een vrouw, zoals Petrus. Ze hielden op met wat ze deden en gingen met Jezus mee.
Waarom deden ze dat eigenlijk? Wat vonden ze goed van Jezus? Jezus wilde een Nieuwe Wereld waarin ieder mens meetelt en iedereen weet van Gods liefde.
Vraag de kinderen even na te denken: Kijk eens om je heen naar onze wereld. Soms zie je die Nieuwe Wereld wel, maar het zijn hele kleine stukjes. Er zijn plekken waar mensen voor elkaar zorgen, waar iedereen meetelt, waar vrede is, waar genoeg is voor iedereen. Maar er zijn ook voor dingen die misgaan.
Stel dan de vraag: Wat moet er nog veranderen om die Nieuwe wereld te laten komen?

stop tekenSchrijf met de kinderen op kaartjes wat er allemaal weg moet om de Nieuwe Wereld dichterbij te brengen. Bijvoorbeeld jaloezie, hebzucht, pesten, uitsluiting, oorlog, kinderarbeid, slavernij, onderbetaling, uitbuiting, milieuvervuiling, oneerlijkheid enz.
Leg de kaartjes op een stapel.

Laat dan een kind een kaartje uit die stapel trekken.
Het kind leest het kaartje voor en vertelt vervolgens wie er volgens hem of haar níet blij wordt als er iets verandert ten gunste van een nieuwe wereld. Zorg dat ieder kind een kaartje in handen heeft.
Steek het vuur aan en vertel dat Jezus hoopt dat al die verkeerde dingen zullen verbranden in het vuur zodat er niets meer van over blijft. Laat dan de kinderen om de beurt hun kaartje in het vuur gooien.

Als het niet buiten kan, kunt u ook papiertjes verbranden in een vuurvaste pot. Maak de papiertjes niet te groot! Een alternatief is een namaakvuurtje, zie de rubriek Extra's.

Extra's 
Knutselen rond vuur

Op Geloven Thuis zijn veel knutselwerkjes rond het thema vuur te vinden. We geven als voorbeeld een vuurkorf.

Nodig:
• Resten crêpepapier, rood, geel en/of oranje
• rol bloemendraad (tuincentrum, kaal of gecoat)
• schaar
• metalen mand, schaal, of vuurkorf

Doen:

1. Knip driehoeken van crêpepapier, de basis evenwijdig met de rimpels.

2. Leg de driehoek voor je neer met de punt van je af, rimpel hem in en vouw hem dubbel, de uiteinden naar je toe, zodat een vlam ontstaat.

vuurkorfvlammen 23. Trek ca. 3 meter bloemendraad van de rol en laat de krullen zitten. Knip ook drie korte stukken.

4. Maak om de 20 à 30 cm een vlam op de lange draad, door de draad om de vlam te wikkelen. Wissel rode en gele vlammen af.

5. Maak ook vlammetjes aan de uiteinden van de korte draden. Dit zijn "vonken". Wikkel deze om de lange draad.

6. Schik het 'vuurtje' in een metalen mand of vuurkorf.

7. Je kunt de vuurslinger natuurlijk ook ophangen in de kamer, in de kerk, of in een boom buiten, en je kunt hem zo lang maken als je maar wilt!vuurkorfvlammen klaar








Liedje: Vuur uit de hemel

Vuur uit de hemel breng vuur in mijn hart
Vuur uit de hemel breng vuur in mijn hart
Maak mij warm
Maak mij zacht
Dat ik leef
Uit uw kracht
Vuur uit de hemel...
Maak mij vol
Van Uw geest
Maak mij klaar
Voor het feest
Vuur uit de hemel...
Geef mij licht
Uit Uw bron
Dat ik straal
Als de zon
Vuur uit de hemel...

Staat op de cd: We hebben allemaal wat, Een boom vol liedjes (deel 1) van Elly en Rikkert

Tekst & Muziek: Elly & Rikkert Zuiderveld

Kleurplaat: Jezus brengt vuur

Druk voor elk kind een kleurplaat af. 

Kijk er eerst samen even naar: hoe kijkt Jezus? Is Hij blij? Waarom zou Hij zo serieus kijken?

kleurplaat jezus brengt vuur


























Achtergrond

Reinigend vuur

Tegen wie zeg je wat?

Het is altijd van belang om je af te vragen tot wie de woorden van Jezus gericht zijn. Zeker als de woorden schuren, als ze moeilijk zijn, loont het om eens te bekijken wie de toehoorders eigenlijk zijn. Tegen zijn leerlingen spreekt Jezus anders dan tegen de menigte, tegen de Farizeeërs, die gewend zijn aan stevige twistgesprekken slaat Hij een andere toon aan dan tegen zieken en hulpbehoevenden. Eigenlijk is dat heel logisch, wij doen dat ook. Maar omdat we alles wat in het Evangelie staat op onszelf betrekken, vergeten we bij het lezen of horen wel eens dat de nuance mede bepaald wordt door de geadresseerden.
jezus brengt vuurDoe je dit, dan concludeer je dat Jezus aan het eind van hoofdstuk 12 een andere boodschap heeft voor zijn leerlingen dan voor de menigte, tot wie Hij in vers 54 begint te spreken. De menigte spoort Hij aan, zelf te gaan nadenken over de situatie waarin ze leven, hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden. Jezus noemt ze zelfs huichelaars omdat ze zich passief opstellen en wachten op autoriteiten om te beslissen over goed en kwaad.
Voor de leerlingen heeft Hij een andere boodschap. Zij zijn zijn medewerkers. Zij hebben al gekozen. Maar hun keuze zal ze problemen opleveren. Ze zullen, net als Jezus zelf, vervolgd worden. Ook zullen ze stuiten op weerstand en tegenwerking van mensen met wie ze verbonden zijn, zoals hun familieleden. Jezus kan ze daarvoor niet behoeden. Maar Hij wil ze wel voorbereiden. Het ideaal van het Koninkrijk zal niet zonder slag of stoot verwezenlijkt worden.

Vuur

In het Evangelie van Lucas en in de Handelingen van de apostelen, geschreven door dezelfde schrijver Lucas, kom je het vuur tegen als beeld voor twee zaken die op het eerste gezicht misschien tegenstrijdig zijn.
onkruid verbrandenEnerzijds wijst vuur naar reiniging. Een paar keer is er sprake van onkruid of onnutte gewassen die worden verbrand. In de beeldspraak is dit onkruid een beeld voor mensen die niet deugen, ook zij komen terecht in het vuur. Soms wordt dat vuur ook het vuur van de Gehenna genoemd, vergelijkbaar met ons woord hel.

Daarnaast wordt het vuur verbonden met de heilige Geest. In Handelingen 2 daalt de Geest neer in tongen van vuur. Johannes de Doper zegt over Jezus dat Hij niet zal dopen met water maar met Geest en vuur (Lucas 3, 16 en 17). Dat klinkt op het eerste gehoor alsof het hier ook gaat om de komst van de heilige Geest. Dat is waar, maar juist als bij de profeten, die uit kracht van de Geest mensen oproepen tot bekering en inzet voor een Nieuwe Wereld, gaat het ook bij de Doper over de aankondiging van de profeet Jezus die niet zal schromen om met vuur te vernietigen al wat de Nieuwe Wereld in de weg staat. Met andere woorden, het vuur van de heilige Geest heeft ook een reinigende kant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten