donderdag 5 augustus 2021

Brood dat eeuwig leven geeft

jezus bread

Weer gaat het in het Evangelie over brood: brood uit de hemel. Dat is niet zomaar brood, maar brood dat eeuwig leven geeft. Om het nog lastiger te maken vertelt Jezus dat het hier niet om zoiets als manna gaat, dat tijdens de uittocht uit de hemel viel om de honger te stillen, maar dat het om Hemzelf gaat. Híj is het brood uit de hemel dat eeuwig leven geeft. Voor de omstanders in Kafarnaüm was dit pittige kost. Maar ook voor ons, volgers van Jezus die bekend zijn met hoe het verder met Jezus ging, blijven het lastige woorden.

Met de kinderen staan we stil bij het bijzondere van Jezus Zelf, en zijn woorden. Kan Jezus zowel 'uit de hemel' zijn, als 'zoon van Jozef en Maria'? En hoe bijzonder is het dan dat Hij Zichzelf voedsel noemt? Voorzichtig verkennen we die lastige begrippen.

Opening
Brood geeft leven

Op de tafel ligt een groen kleed en er brandt een kaars. 

broodOp de tafel ligt ook een brood.
Neem het brood in uw handen en vraag of de kinderen zich zouden kunnen voorstellen dat ze nooit meer brood zouden eten. Wat zou er dan gebeuren?
Vraag waar ze denken dat brood goed voor is. Waarom eten mensen eigenlijk brood? Hopelijk komen er antwoorden als 'het is gezond; het is goed voor je' enzovoort.

Stel dan de vraag: Als er een brood was dat zo gezond was dat je er eeuwig van kon leven, zou je dat dan eten?
Laat de kinderen vertellen waarom wel of waarom niet.

Bid dan met de kinderen het openingsgebed.

Bijbel 
Navertelling Johannes 6,41-51

De evangelielezing van vandaag is Johannes 6,41-51. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Brood voor eeuwig leven

Jezus had over Zichzelf gezegd: “Ik ben het brood dat uit de hemel gekomen is.”
De Joden die het gehoord hadden, zeiden tegen elkaar “Wij geloven daar niets van. Hoe kan Hij het brood uit de hemel zijn, Hij is gewoon de zoon van Jozef. Wij kennen zijn vader en moeder toch. Hoe kan Hij dan zeggen dat Hij uit de hemel is gekomen?”

kleurplaat ik ben het broodJezus antwoordde meteen: “Hou toch op met mopperen! De Vader heeft Mij gestuurd. En de mensen die naar Mij toekomen heeft Hij ook gestuurd, want iemand kan alleen maar naar Mij toekomen als God de Vader hem helpt. En het is belangrijk dat je komt, want alleen de mensen die naar Mij toegekomen zijn, zullen leven als Gods Koninkrijk komt.

In de heilige boeken van de Profeten staat dat God iedereen zal leren hoe je moet leven. Iedereen die naar Hem heeft geluisterd en wil leren hoe je moet leven, die komt naar Mij toe. Want Ik, die bij God vandaan kom, weet wat Hij wil. Niemand anders heeft ooit God de Vader gezien, alleen Ik.”

“Luister goed!”, zei Jezus daarna streng, “Als jullie in Mij geloven, zullen jullie eeuwig leven. Ik ben het brood dat leven geeft! Jullie voorouders hebben in de woestijn manna gegeten, dat was ook brood dat uit de hemel kwam. Maar uiteindelijk zijn ze toch dood gedaan. Maar als je het ware brood eet dat uit de hemel komt dan zal je voor altijd leven.”
Hij keek rond naar de mensen, en zei toen: “Ik ben dat hemelse brood, als je van dat brood eet, dan zal je eeuwig leven. Dat brood dat Ik zal uitdelen, dat is mijn eigen lichaam. Dat geef Ik, zodat jullie kunnen leven!”

Gebed
Gebed om te begrijpen

Lieve God,

Wij zijn maar gewone kinderen,
die luisteren naar verhalen over U.
En wij luisteren naar verhalen over uw Zoon,
die vertelt dat Hij brood voor ons is;
dat Hij de weg is naar een leven voor altijd bij U.

Help ons die verhalen te begrijpen, God,
en laat ons zien
hoe wij de juiste keuzes kunnen maken.
Wij geloven dat U ons altijd helpt.
Help ons dan ook
om ons leven te leven
met Jezus als vriend op ons levenspad.

Amen

Verwerking
Gesprek met de kinderen

Vraag eerst aan de kinderen of ze het verhaal begrepen hebben; het is een moeilijk verhaal.
Vraag dan aan de kinderen: 'Wat zeggen de mensen over Jezus en wat zegt Jezus over zichzelf?'
Laat de kinderen dit in hun eigen woorden vertellen. Vraag daarna aan de kinderen waarom ze denken dat de mensen Jezus niet geloven? 'Stel je eens voor dat jij daar in het verhaal stond; zou jij Jezus geloofd hebben?' Vraag ook of het misschien ook allebei waar kan zijn? En hoe dan?

Mensen kennen Jezus al langer. Ze weten waar Hij geboren is, en waar Hij vandaan komt. En nu zegt Jezus plotseling dat hij uit de hemel komt. Dat kan toch niet? Of kan dit wel. Onderzoek samen eens wat kinderen hierover vinden en op welke manier zij deze twee kanten met elkaar kunnen verbinden.

Daarna kunt u doorpraten over de beide beelden die aan de orde komen over Jezus.
De mensen zeggen: Jezus is de zoon van Jozef en Jezus zegt: "Ik ben het brood dat leven geeft."

handjes1Ga in gesprek met de kinderen over de vraag welk beeld ze zelf hebben van Jezus. Vraag bijvoorbeeld: 'Wat vind jij van Jezus en hoe zou je dit kunnen omschrijven in een woord, een gebaar of een tekening.'

Laat de kinderen dan hun handen omtrekken op een vel papier en daarna schrijven of tekenen ze in de ene hand woorden of een tekening van Jezus als zoon van Jozef en in de andere hand maken ze een tekening of woorden die horen bij Jezus als levend brood (Zoon van God).

Kijk samen naar wat de kinderen opgeschreven hebben, en geef eventueel nog wat toelichting:
Jezus spreekt in raadselen; HIj spreekt een andere taal. Jezus spreekt hier geen letterlijke taal maar geloofstaal. 
Vertel ook dat de mensen toen natuurlijk niet wisten dat Maria bezocht was door de engel Gabriel. Ze weten niet wat wij weten. Nu twijfelen ze dus aan Jezus. Jezus antwoordt daarop dat hij het brood uit de hemel is. 

Hier is eerder in de Bijbel al een verhaal over. Brood is in deze tijd heel belangrijk om van te leven. Ook voor de mensen in de woestijn. Kunnen de kinderen zich dat nog herinneren? De uittocht uit Egypte? Toen kwam er ook een soort van brood uit de hemel. Dat brood was gewoon om te overleven.
Er werd toen brood beloofd waar mee je eeuwig zou kunnen leven. Dit brood is dus geen letterlijk brood. Dit brood is Jezus. Jezus vertelt in dit verhaal dus dat Hij het brood is. Dat Hij eeuwig leven geeft. Als je voor Jezus kiest, dan kun je dus voor eeuwig leven. Niet hier op aarde, maar wel in de hemel. 

Extra's
Knutselen: bijzonder eten maken

Het brood van Jezus is heel erg bijzonder, en de priester deelt dat bij de eucharistie uit. Het is meer dan brood.
Maar wij kunnen op een andere manier ook wel bijzonder eten maken.
Om na de kerkdienst of tijdens het knutselen samen van te smullen.

Nodig:
fruit flower

  • Saté prikkers
  • Koekjes vormen
  • Fruit

Snijd een appel (of ander fruit) in platte plakken en druk met koekjesvormen leuke figuren uit. Rangschik ze op een bordje en deel uit!

of

Schuif een saté prikker vol met witte druiven en haal uit twee van de druiven de pitjes. Maak met een prikker twee inkepingen in de voorste druif en steek die pitjes daarin. Nu heeft u een druivenrups. Maak er een heleboel en deel uit!

fruit druivenslang

 

of

Zoek op fruittraktaties op het internet van bijzonder eten (of bedenk zelf iets) en stuur ons dan een foto van het resultaat zodat wij al uw goede ideeën later hier nog kunnen toevoegen!

 


Knutselen: Jezus die uit de hemel komt

‘Jezus komt niet uit de hemel, want wij kennen zijn ouders’, dachten de mensen. 
Hoe stellen de kinderen zich voor dat Jezus uit de hemel had moeten komen, zodat de mensen Hem zouden geloven? Zoals Hij wegging misschien? (Hoe was dat dan?)
We maken er een voorstelling van.


Benodigdheden:jezus uit de hemel

- Bekertje
- Witte watten
- Touwtje
- Plakband
- Plaatje van Jezus

Beplak het plastic bekertje met watten tot het op een wolk gaat lijken. Zorg ook voor wol aan de onderkant, maar laat een opening, zodat Jezus in de wolk kan verdwijnen, en er uit tevoorschijn kan komen.
Maak een gaatje in de bovenkant van het bekertje.
Plak het plaatje van Jezus onder aan het touwtje. 
Doe dan de bovenkant van het touwtje door het bekertje en haal het plaatje van Jezus op tot in het bekertje.
Laat het dan aan de onderkant uit de wolken komen door het touwtje te laten zakken. Zo komt Jezus van de hemel naar de aarde.

jezus op wolk2 jezus open armen

Of laat de kinderen zelf het plaatje inkleuren en uitknippen.

jezus op wolk

 

 

 

 

Achtergrond
Ik ben het brood des levens

In de Johannesevangelie wordt in het hele hoofdstuk 6 gesproken over het brood uit de hemel, dat Jezus is. Telkens wordt de verbinding met de Vader benadrukt, en steeds spreekt Jezus over het brood dat leven geeft, voor altijd. Dat brood is Hij zelf.
Lees daarom ook de achtergrondinformatie bij de vorige en de volgende zondagen. 

Brood
Dit verhaal zit vol met verwijzingen naar verhalen die we waarschijnlijk beter kennen dan dit verhaal. Het belangrijkste uit dit verhaal is het brood. Dit brood komt door de hele Bijbel heen terug. Brood was in deze tijd een van de belangrijkste manieren om te overleven tijdens lange tochten. Houdbaar voedsel is in die tijd nog schaars. Zeker als je brood niet laat rijzen is het heel lang houdbaar en erg voedzaam. Hierdoor is het een mooie vergelijking met overleven, en voor eeuwig leven. Mensen overleven in deze tijd op brood. Jezus sluit bij die kennis van de mensen aan. Hij voegt er nog iets aan toe: Op Jezus’ brood kun je zelfs eeuwig leven! 

Toch is wat Jezus hier verkondigt ook in zijn tijd ontstellend en verwarrend. De Joodse leiders komen er tegen in opstand, en ook veel van Jezus' volgers zullen door zijn woorden afhaken. Wat Hij zegt past niet binnen hun denkwereld. Dat is niet verrassend, want ook binnen onze tijd zijn de woorden van Jezus niet vanzelfsprekend en gemakkelijk te begrijpen. 

eucharistie broodDit is mijn Lichaam
De laatste zin van de lezing van vandaag (Johannes 6,51) doet sterk denken aan het Laatste Avondmaal. 'Het brood dat ik zal geven is mijn Lichaam.' Zo loopt Johannes vast vooruit op wat komen gaat.
Dat Jezus zegt dat het brood zijn Lichaam is, horen wij nog elke zondag in de Eucharistieviering bij de consecratie. 

Johannes gebruikt hier de woorden vooral om de sterke band tussen Jezus en zijn volgelingen aan te duiden. In de tijd van Jezus volgden leerlingen een leraar tot ze uitgeleerd waren, en dat was meestal een lange tijd van hun leven, misschien wel hun hele leven. Of het leven van de leraar. 
Wij volgen Jezus nog tot op de dag van vandaag. Ook voor ons is Hij een leraar, die ons hemels brood te eten geeft. Pas wanneer het Rijk van God er is, zullen we als mens uitgeleerd zijn. Dan hoeven we niet meer te volgen. Dan zullen we kunnen zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten