vrijdag 29 oktober 2021

Het allerbelangrijkste

 


 














Opening

Hoofd, hart en handen

Op de tafel ligt een groen kleed en hierop staat de kaars. 
Op tafel liggen ook meerdere afbeeldingen van hoofd, hart en handen. U vindt ze hieronder.

Steek de kaars aan en laat om de beurt een afbeelding zien en vraag aan de kinderen wat zij op de afbeelding zien. Wat denken ze bij deze afbeelding?
Vertel dat het juist over deze drie dingen zal gaan in deze kinderwoorddienst. 

Hierna kunt u het gebed bidden en het Evangelie van deze dag lezen.

hoofdharthanden3hoofdharthanden4hoofdharthanden

Bijbel
Het allerbelangrijkste

De evangelielezing van vandaag is Marcus 12,28b-34, een gesprek tussen Jezus en een Farizeeër. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Het allerbelangrijkste

In Jeruzalem woonden veel Schriftgeleerden. Zij studeerden vele uren in de Bijbel. Op een dag kwam er eentje bij Jezus en vroeg Hem: “Wat is het allerbelangrijkste dat in de Bijbel staat?” En Jezus antwoordde: “Luister goed!” En Hij keek de Schriftgeleerde diep in de ogen. Daarna keek Jezus naar alle mensen om Hem heen.
houd van god fano1 marcos“Er is maar één God”, zei Hij. “en God is het allerbelangrijkste! Je moet je goed inspannen om van God te houden. Je hart moet erbij betrokken zijn, je verstand moet je ervoor gebruiken, je handen en je voeten moeten meedoen, kortom alles wat je bent moet meedoen. 
Daarnaast is bijna net zo belangrijk dat je van je medemensen houdt zoals je van jezelf houdt. Deze twee dingen zijn het belangrijkste.“

De Schriftgeleerde knikte en zei tegen Jezus: “Mee eens, meester. Ik zou ook zeggen dat God het allerbelangrijkste is; er is niets belangrijker dan God. Wij moeten van God houden. Ons hart moet erbij betrokken zijn, ons verstand moeten we ervoor gebruiken, onze handen en voeten moeten meedoen, kortom alles wat we zijn moet meedoen. Dat is veel belangrijker dan geld weggeven of naar de kerk gaan.” 
En de Schriftgeleerde wees op zijn hart, raakte zijn hoofd aan en liet zijn open handen zien.
Jezus en de Schriftgeleerde waren het helemaal eens met elkaar. Daarom zei Jezus: “U begrijpt hoe de Nieuwe Wereld eruit gaat zien!”
En iedereen hield z’n mond dicht. Ze dachten na over wat Jezus gezegd had. En ze durfden Hem geen moeilijke vragen meer te stellen.

Gebed
Gebed om met hoofd, hart en handen lief te hebben

Goede God,

Als je houdt van iemand
dan doet je hele lichaam mee.
Je denkt aan elkaar,
je omarmt elkaar,
je doet aardige dingen voor elkaar.
Ons hoofd, ons hart, onze handen, onze ogen,
ze kunnen ieder op een eigen manier vertellen
dat er liefde is.
Ook van God houden wij.
We laten dat zien
door goed te zijn voor Gods schepping,
voor mensen en dieren,
voor al wat er leeft.
Help ons om
om elke dag het goede te doen
dat vragen wij U in Jezus' naam.

Amen

Verwerking
Gesprek met de kinderen

Vraag aan de kinderen of zij het ook eens zijn met de Schriftgeleerde? Is God het allerbelangrijkste?
i love godVraag vervolgens aan de kinderen: Hoe laten jullie zien dat je van God houdt?
Bedenk dit met elkaar. Je kan het bijvoorbeeld laten zien door te zingen voor God, geld in een collecte te gooien, te bidden, dank je wel te zeggen.
Vraag daarna aan de kinderen: Hoe laten jullie zien dat je van je vader, moeder, vriendje, zusje/ broertje, buurmeisje, de meester of juf houdt? Vertel aan de kinderen dat er verschillende manieren zijn om te laten zien dat je van iemand houdt. Dit heeft te maken met jezelf en met de ander. Als jij het fijn vindt om te knuffelen zal je eerder iemand van wie je houdt een knuffel geven of aanraken. Wanneer je het prettig vindt om cadeautjes te ontvangen, zal je misschien eerder iets voor een ander meenemen.
Vertel ook zelf hoe u laat zien dat u heel veel van God houdt en van andere mensen. Bijvoorbeeld door ergens op bezoek te gaan, door goed voor de natuur te zorgen, door tijd voor God te maken, Bijbel te lezen of naar de kerk te gaan.

Maak de overgang naar het hart uit de 5 manieren om te laten zien hoe je van iemand houdt. Zie hiervoor de Extra's.

Extra's

Vijf manieren om te laten zien dat je van iemand houdt


vijf talen van liefdeGary Chapman en Ross Champbell hebben een boek geschreven – ‘De vijf talen van liefde van kinderen.’ In dit boek onderscheiden Chapman en Champbell vijf verschillende manieren om te laten zien dat je van iemand houdt. Ze noemen dit de vijf liefdestalen. Kinderen, maar ook volwassenen hebben vaak een voorkeur voor één of twee van deze manieren en herkennen niet altijd de liefdestaal van iemand anders. Daarom deze vijf talen een keer op een rijtje.

hart

Liefdestaal een: Lichamelijke aanraking
Liefdestaal twee: Positieve woorden
Liefdestaal drie: Tijd en aandacht
Liefdestaal vier: Cadeaus
Liefdestaal vijf: Dienstbaarheid

Geef ieder kind een hart (zie afbeelding) en laat de kinderen hierin zelf tekenen en/of opschrijven op welke manier zij laten zien dat zij van iemand houden.


 














Elkaar het goede wensen

Hoe leuk is het om elkaar het goede toe te wensen. En zelf ontvang je natuurlijk ook zo'n goede wens. 

Nodig:goede wensen2
Papiertjes
Pennen
Een grote schaal

Uitvoering:
Laat de kinderen positieve woorden op kleine briefjes schrijven, verzamel deze in een schaal en laat een van de kinderen deze uitdelen in de kerk of aan elkaar. Bedenk als dat nodig is eerst samen wat er op de briefjes zou kunnen komen.


Onze Vader met gebaren

Een kleurplaat van de blinde Bartimeüs die door Jezus gezien wordt, en genezen wordt.

De woorden van het Onze Vader sluiten goed aan bij de boodschap van vandaag. Bid ze eens met gebaren erbij. 

U kunt het de kinderen leren vanaf het papier hieronder (met de woorden van het nieuwe RK Onze Vader) of samen meedoen met het filmpje van Elly & Rikkert, waarbij een gebarentolk laat zien hoe dat er uit ziet in gebarentaal.

 

 

onze vader gebaren

Acclamatie na de lezing

De Schriftgeleerde wees op zijn hart, raakte zijn hoofd aan en liet zijn open handen zien. Doe dit tot slot van de lezing samen in de kring, met woorden en gebaren.

U zegt hardop:
God is het allerbelangrijkste en u wijst wijst op uw hart. 
U zegt: God is het allerbelangrijkste en u raakt dan uw hoofd aan.
U zegt: God is het allerbelangrijkste en u laat uw open handen zien.
De kinderen zeggen u na en doen mee met de gebaren.

hoofd aanwijzen

open handenhart aanwijzen

Achtergrond

Discussie met schriftgeleerden

Schriftgeleerden
Voor de Joden in de tijd van Jezus was het erg belangrijk om zich goed aan Gods geboden te houden. Veel mensen studeerden daarom dagelijks in de Bijbel om te ontdekken wat ze moesten doen om zo te leven dat God daarover tevreden was. Ze werden Schriftgeleerden genoemd. Je had ze in soorten en maten. Al dat studeren in de Bijbel had veel goede kanten. Mensen kenden hun Bijbel heel goed. Ze deden ook erg hun best om er naar te leven. Maar het nadeel was, dat sommigen, om er zeker van te zijn dat ze het goed deden, de geboden zo verfijnden en uitbreidden, dat je door de bomen het bos niet meer kon zien. Wat was nu Gods wil en wat hadden mensen ervan gemaakt? Wat was nu belangrijk en wat was eigenlijk bijzaak? Dat was voor gewone mensen heel erg moeilijk te ontdekken, maar ook de Schriftgeleerden konden daar hevig over twisten. Regelmatig betrokken ze Jezus, die ze ook beschouwden als een Schriftgeleerden, bij hun discussies. Soms waren ze het hartgrondig oneens. Maar even zo vaak hadden Jezus en de geleerden uit zijn tijd dezelfde opvattingen. Dat blijkt ook vandaag.

Enige God
Voor ons is het zo gewoon, wij geloven dat er slechts één God is. Dat hebben we gemeen met het Jodendom en de Islam. Maar in de tijd van Jezus was een geloof in één God juist heel uitzonderlijk. Alleen de Joden geloofden dat er slechts één God was. Al de hun omringende volkeren geloofden in meerdere goden. Denk maar aan alle Romeinse goden, alle Griekse of alle Egyptisch goden. Dit bracht de Joden vaak in conflicten waarbij ze niet begrepen werden. Voor een Romein was het geen enkel probleem om een plaatselijke godheid toe te voegen aan het hele scala goden dat hij al aanbad. Hij snapte niet waar de Joden zo moeilijk over deden als ze zich verzetten tegen godenbeelden in hun tempel of de beeltenis van de keizer op de munten. Om die reden werden de Joden vaak beticht van arrogantie.

gijzultdeheeruwgodliefhebbenCitaten
Jezus gebruikt twee teksten uit de Thora om de Schriftgeleerde te antwoorden. Het eerste deel van zijn antwoord komt uit het boek Deuteronomium (6,4-5) en het tweede deel uit Leviticus (19,18) Ze staan dus niet bij elkaar.

De gulden regel
Met de gulden regel wordt een principe uit de praktische ethiek aangeduid:
‘Behandel anderen zoals jij door hen behandeld zou willen worden.’
Velen geloven dat deze regel terug te vinden is in alle religies. Ook vandaag horen we in de woorden van Jezus en de Schriftgeleerde een echo van deze regel. Eigen aan het Jodendom en het Christendom is natuurlijk dat de regel vooraf gegaan wordt door het gebod om God lief te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten