donderdag 2 december 2021

Binnenstebuiten


















Opening

Binnenstebuiten

Zorg voorafgaand aan de kinderwoorddienst dat er op een paars kleed een adventskrans in het midden staat/ligt. Leg het hartje erbij (zie bij Extra’s om te downloaden).
Zorg voor een waslijn waar de poster behorende bij de zondag opgehangen kan worden (of plakband om te plakken op een deur of bord).

Neem met de kinderen plaats in een kring.
Leg of hang de jute zak / vacht op een centrale plaats in de ruimte of in de kring.

Steek de eerste en tweede kaars van de adventskrans aan.
De tweede Advent kunnen het eerste en het tweede couplet gezongen of voorgelezen worden van het adventsliedje ‘Gouden vlam’ (zie bij Extra’s)

adv 2 beroepskleding jumboVraag aan de kinderen of hun ouders speciale kleding voor op hun werk hebben. Trekken ze extra nette kleren aan, een colbertje, een rok, hebben ze een jasje over hun kleding als ze werken, een uniform misschien? Waarom zouden ze andere kleren op hun werk aan hebben dan thuis?
Er zijn vele redenen te bedenken: kleding kan beschermend zijn, denk aan werkschoenen, helmen, kleding kan voorkomen dat je vies wordt, denk aan overals, kleding kan voorkomen dat je iets op je werk vies maakt, denk aan een haarnetje of een koksmuts, kleding maakt duidelijk welke positie je hebt, denk aan uniformen, kleding kan status geven of het bedrijf een bepaalde uitstraling geven.
Als het gesprek niet op gang komt kan je de kinderen een zetje geven met afbeeldingen van beroepskleding. Maar keer dan zo mogelijk toch terug naar de ouders. Want daar zien ze ‘het’ gebeuren.

Ga dan naar de juten mantel / vacht. In de tijd van Jezus hadden mensen ook speciale kleding aan die paste bij hun beroep. Een daarvan is de profetenmantel. Een profeet trok een speciale profetenmantel aan. 

poster 2e advent johannes kleinDit is een profetenmantel. Wat zie je aan deze profetenmantel? Zou jij hem graag aan trekken? Waarom niet? Hij is niet mooi, een beetje armoedig, hij is niet comfortabel, hij past niet echt goed, hij stinkt…
Als je deze mantel ziet, wat voor een mens denk je dat die draagt? Iemand die een beetje raar is waarschijnlijk, een buitenbeentje. Dat klopt precies. Een profeet is een buitenbeentje. Hij of zij kijkt kritisch naar wat er in de wereld gebeurt en geeft daar commentaar bij. Zegt en roept desnoods dat dingen moeten veranderen. In onze tijd kan je denken aan Greta Thurnberg.
Zij is ook geen gewoon schoolmeisje. Toch ziet zij juist heel scherp dat er dingen fout gaan in deze wereld.
In Jezus tijd was er ook zo iemand. Vandaag maken wij kennis met hem. Zijn naam is Johannes de Doper. Luister maar.

Bid het gebed en lees de navertelling.

Bijbel
Johannes begint met zijn werk

Toen Johannes aan het werk ging, telden we de jaren nog niet. De mensen vertelden elkaar wie er de baas was in het land en dan wisten ze in welke tijd iets gebeurde. Zo was Keizer Tiberius al vijftien jaar de baas toen Johannes voor het eerst aan het werk ging. En Pontius Pilatus was de baas in de provincie Judea, waar de joden woonden. Herodes was koning in het land ernaast, Galilea. En in de tempel waren Annas en Kajafas de hogepriesters.

johannes de doperToen al deze mensen de baas waren werd Johannes, zoon van Zacharias, door God geroepen. God had een boodschap voor hem. Johannes woonde in zijn eentje in de woestijn. Hij zag er vreemd uit. Hij had een mantel aan van kameelhaar. En hij at sprinkhanen en wilde honing.
Maar hij mocht niet in de woestijn blijven. God wilde dat hij naar de mensen ging. Daarom reisde Johannes uit de woestijn naar een plek bij de rivier de Jordaan. Daar begon hij te spreken tegen de mensen. Hij zei: “Begin een nieuw leven en laat je dopen! Wanneer je dat doet, dan zal God je zonden vergeven.”

Nadat Johannes geroepen was door God, vertrok hij uit de woestijn naar het gebied van de rivier de Jordaan. Daar begon hij te spreken tegen de mensen. Hij zei: “Begin een nieuw leven en laat je dopen! Wanneer je dat doet, dan zal God je zonden vergeven.”

In het Oude Testament stond al iets geschreven dat precies paste bij wat Johannes deed. De profeet Jesaja schreef namelijk:

Er komt iemand die luid roept uit de woestijn. Hij zal luid en duidelijk tegen de mensen zeggen: ‘Maak de weg klaar voor de Heer. Maak zijn paden recht, niet kronkelig. Maak zijn weg vlak, zonder kuilen en bergen. Ja, alle bochten in de weg zullen worden rechtgetrokken en alle paden zullen worden gladgemaakt. En iedereen zal zien dat God redding brengt.’

Gebed
Gebed op tweede Advent

Goede God,

Op weg naar Kerstmis
willen wij ons voorbereiden op de komst van Jezus.
Het kleine kindje in de kribbe
vraagt van ons een nieuw begin.
Help ons, om ons hart te richten op wat God wil
en samen te werken aan een wereld
waarin het goed leven is voor iedereen.

Amen

Verwerking
Gesprek met de kinderen

adv 2 beroepskleding politiepetAls je een bepaald beroep hebt, dan is het fijn als je hart er ook bij is. Wanneer je bij de politie werkt dan is het goed als je ook in je hart vindt dat Nederland een veilig land moet zijn.
En als je achter de kassa zit dan is het handig als je van jezelf al een beetje klantvriendelijk bent.
Werk je in het ziekenhuis dan is zorgzaamheid een goede eigenschap.

 

Welke eigenschappen zou een profeet, iemand die mensen wil waarschuwen, wil bekeren, eigenlijk moeten hebben?
Denk aan:
Grote liefde voor de waarheid.
Dapperheid/ moed
Onafhankelijkheid

Pak de poster van Johannes erbij en hang deze op. Wat vinden ze een goede eigenschap van deze profeet?
Pak het hartje erbij en beslis samen met de kinderen welk woord jullie op dit hartje gaan schrijven als belangrijk voor de binnenkant van een profeet.
Plak dit hartje op de poster.

In dit verhaal horen we nog niet zoveel over de boodschap van Johannes. Wij horen vooral hoe we hem kunnen herkennen. Hij had zijn speciale profetenmantel aan van kameelhaar en hij at ook anders als gewone mensen: sprinkhanen en honing. Hij is vooral bezig met roepen dat mensen een nieuw begin moeten maken.

Als jij in onze tijd een profeet was, waar zouden mensen dan nieuw mee moeten beginnen? Wat zouden ze anders moeten doen? (Schrijf dit op een flap)

Maak met de kinderen een spandoek met de oproep om een nieuw begin te maken en neem dat mee de kerk in. (zie bij de Extra’s)

Extra's

Materialen 2e zondag Adventsproject

Voor elke kinderwoorddienst is er een poster met een tekening die gekoppeld is aan de evangelielezing. En er is een hart dat op de poster geplakt wordt. Elke zondag is er ook kleding, want kleding toont immers onze buitenkant.

De poster kan naar gewenste grootte worden geprint of gekopieerd en wordt opgehangen in de kinderwoorddienstruimte. Er kan ook een kleine versie afgedrukt worden om aan de kinderen mee te geven naar huis.

De kleding wordt opgehangen of neergelegd in de kerk, bijvoorbeeld aan een kapstok of kledingrek, of uitpuilend uit een koffer. De voorganger kan de kleding aan de kinderen meegeven wanneer zij naar hun eigen ruimte vertrekken.

Poster 

Benodigdheden

Eerste Advent

Jezus met koningsmantel

Koningsmantel

Tweede Advent

Johannes met kamelenharen mantel

Vacht of mantel van jute

Derde Advent

Modern mens met veel kleren

Dubbele set kleren bijvoorbeeld jurkje met prijskaartje, T-shirt, Pyjama in verpakking

Vierde advent

Zwangere Elisabeth en Maria

Zwangersschapskleding

Kerstmis

Baby Jezus

Baby kleding, hydrofiele luiers

Projectversje Binnenstebuiten

Refrein:
Kijk toch goed - door alles heen,
het echte zie je niet meteen.
Leer ons zien in de Advent
waar U, God, verborgen bent!

Week 1
Is Jezus een koning? Hij lijkt zo gewoon,
geen goud en geen mantel, geen wapens, geen kroon,
maar ogen als edelstenen en een hart van goud,
je ziet pas een koning … als je van Hem houdt. Refrein…

Week 2poster 2e advent johannes klein
Johannes de Doper, hij was een profeet,
hij preekte en doopte, in kameelhaar gekleed:
‘Mensen, bekeer je, met heel je hart en verstand!
God hoort je bidden … niet je buitenkant.’ Refrein…

Week 3
Kijk naar de rijkdom waarin jij geboren wordt.
‘Wat heb ik veel dubbel … een ander komt tekort.’
Leer danken en delen, jij, ik, wij allemaal,
Er is overvloed voor velen, als we geven, royaal. Refrein…

Week 4
Maria uit Nazaret zoekt Elizabeth op,
allebei in verwachting, vol blijdschap, vol hoop.
‘Zomaar twee vrouwen’, maar vergis je toch niet:
op hen kan God bouwen, ze zijn méér dan je ziet! Refrein…

Kerstmis
Een kind pasgeboren in een stal, in de kou,
zorgzaam gekoesterd door een man en een vrouw,
Dit kindje is Jezus, klein en kwetsbaar misschien,
maar gróót in zijn wezen, Hij zal God laten zien!

Oefen samen met de kinderen het liedje Ik wens je vrede van God.
Als de kinderen het liedje goed door hebben vraagt u of ze er samen op willen dansen. Ze mogen zo vrolijk dansen als ze willen.

Vraag de kinderen vervolgens of ze het voor willen doen in kerk en aan de volwassenen willen leren dat het goed is om te dansen en te bewegen. Als dat gelukt is vraag dan aan de volwassenen of zij ook iets aan de kinderen willen laten zien.
Zing dan samen het liedje in een andere taal, en de kinderen blijven natuurlijk dansen!!
(Wanneer Ik wens je vrede van God niet zo bekend is in andere talen, kunt u de muziek met noten toevoegen aan het liturgieboekje, of voor de viering uitdelen aan de mensen.)

Adventsliedje: Gouden vlam

1e kaars
Gouden vlam, eerste kaars,gouden vlam eerste kaars muziek
licht, jij bent een hoopvol teken.
Hand in hand, hand in hand
vieren wij de adventsweken.
Kom, ga mee, kom, ga mee,
kom, ga mee naar Bethlehem.

2e kaars
Ga ons voor, tweede kaars,
en wil ons de wegen wijzen.
Hand in hand, hand in hand
gaan we samen verder reizen.
Kom, ga mee, kom, ga mee,
kom, ga mee naar Bethlehem.

3e kaars
Geef ons moed, derde kaars,
help de duisternis verjagen.
Hand in hand, hand in hand
gaan wij het er nu op wagen.
Kom, ga mee, kom, ga mee,
kom, ga mee naar Bethlehem.

4e kaars
Held’re ster, vierde kaars,
laat jouw licht de stal nu wijzen.
Hand in hand, hand in hand,
Heel nabij, nog even reizen!
Kom, ga mee, kom, ga mee,
kom, ga mee naar Bethlehem.

Kerst
Levend Licht, stralend Licht!
Zo is God hier in ons midden.
Hand in hand, hand in hand
mogen wij Hem hier aanbidden.
Kind, jij geeft ons klank en stem
om te zingen in Bethlehem.

Tekst: Josef Guggenmos
Vertaling: Gerard van Midden
Melodie: Martin G. Schneider

 Het Adventsliedje is overgenomen uit Kom en zing, geloofsliederen voor kinderen, lied nr. 21, Baarn, Adveniat, 2015, bladzijde 42-43

Schrijf het op het hart

Afbeelding van een hart, om elke bijeenkomst een woord voor de binnenkant op te schrijven.

Druk de afbeelding  af, knip het grote of een klein hartje uit en schrijf jullie woord er met een dikke zwarte stift op.

 hart

Beroepenspel

Laat de kinderen in een grote kring zitten.

adv 2 beroepskleding politiepetEen voor een noemen ze een beroep. Die beroepen worden opgeschreven op een flapover. Kinderen die geen beroep meer kunnen bedenken schuiven een stukje naar voren en vormen een tweede kring, een binnenkring.

adv 2 beroepskleiding zorg

Als de binnenkring groter is dan de buitenkring, vraagt u aan een kind van de binnenkring of hij of zij een eigenschap van het hart weet dat past bij een beroep. (zo zal een verpleegster bijvoorbeeld lief voor mensen zijn) 

Schrijf die eigenschap bij het beroep en laat het kind weer in de buitenkring gaan zitten. Ga zo rond in de binnenkring, totdat er niets meer klinkt.

Ga dan weer terug naar de buitenkring. En ga weer verder met de beroepen. Ga zo voort tot de tijd om is. 

Liedje: Een stem in de woestijn

Er roept een man in de woestijn,
wie zou dat zijn, wie zou dat zijn?
Die man in vreemde kleren is de profeet des Heren!
De mensen, overal vandaan, doopt hij in de Jordaan.

2 advent kleur

Een stem roept in de wildernis:
dat ’t rijk van God in aantocht is!
Breek daarom met het kwade,
God let op onze daden.
Maak voor Hem uit een rechte baan,
een weg die Hij kan gaan.

Ook Jezus komt naar de Jordaan,
tussen de mensen gaat Hij staan,
en als Hij zich laat dopen,
zet God de hemel open:
een duif daalt uit de hoge neer
op Jezus onze Heer.

Dit lied is overgenomen uit Alles wordt nieuw, deel II, Nijkerk, Hanna Lam en Wim ter Brug, 1979, blz. 30-31

Spandoek maken

We maken een spandoek met de oproep om een nieuw begin te maken. Wat moet er anders?

spandoek.kartonEen spandoek kan je heel eenvoudig maken van een vel van de flapover, dat door twee kinderen wordt vastgehouden.
Iets realistischer ziet het eruit als je witte lakens, behang of grote stukken karton gebruikt en daar met Duck tape een stok of een bezemsteel achter plakt.

Benodigdheden
• Witte lakens, behang of rol papier
• Stokken - bezemstelen (eventueel)
• Ducktape (eventueel) of een nietpistool
• Dikke stiften, gekleurde stiften of verf

Laat de kinderen eerst de tekst schrijven, en plak het laken of de strook papier daarna aan twee stokken. Karton heeft genoeg aan één stok.

Surprises maken voor de kerk

advent 2 hartsnoepjes5 december is een mooie dag voor surprises. Maar dan wel in de stijl van Johannes de Doper.

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • Jute zakken (al voorgeknipt in stukken die rond de rolletjes kunnen) jute surprise
  • WC-rolletjes
  • Touwtjes (al voorgeknipt in korte stukjes)
  • Lijm
  • Snoepjes in hartjesvorm met teksten erop
    (Of als je meer tijd hebt:
    Papieren hartjes waarop kinderen een mooie wens schrijven)

Zo maak je ze
Doe in elk wc rolletje wat hartjes.
Vouw de rolletjes aan beide zijden dicht.
Omwikkel de rolletjes met een stukje jute.
Lijm de jute vast en bind aan ieder uiteinde een touwtje.

jute surprise 2





Achtergrond
Johannes de Doper

johannes de doper2Johannes is een veel voorkomende naam in het Nieuwe Testament. De naam betekent ‘God is genadig’. Naast Johannes de Doper, een neef van Jezus volgens het Evangelie van Lucas, is daar ook de geliefde leerling van Jezus, die Johannes heet, is er een Evangelie volgens Johannes, zijn er brieven geschreven door Johannes, wordt het boek Openbaringen aan Johannes toegeschreven en is er een Johannes de zoon van Zebedeus. Soms zal het over dezelfde Johannes gaan, dat is niet altijd duidelijk. Maar Johannes de Doper is zeker een andere persoon dan Johannes de geliefde leerling van Jezus. Voor de duidelijkheid is het daarom gewenst om consequent te spreken over Johannes de Doper.

Johannes de Doper was een profetisch figuur. Hij leefde in de woestijn en was gekleed in een kameelharen mantel. Sommigen zagen hem als de teruggekeerde profeet Elia, mede omdat ook Elia gekleed was in een kameelharen mantel. Johannes preekte aan de rand van de woestijn bij de rivier de Jordaan en riep de mensen op zich te bekeren met een verwijzing naar het komende oordeel.
In het Nieuwe Testament is Johannes een belangrijke stem. Hij komt uiteindelijk om het leven doordat hij de leefwijze van koning Herodes bekritiseert. De koning houdt het namelijk met de vrouw van zijn broer. Herodes gooit Johannes in de gevangenis als hij hier iets van zegt. Op een uit de hand gelopen feestje laat de koning Johannes onthoofden. Dit alles staat uitgebreid beschreven in de evangeliën, een teken dat men Johannes een belangrijk man vond. Ook in buiten-Bijbelse bronnen komen we Johannes tegen.

Johannes de Doper op het Isenheimer altaar 
adv 2 isenheimer altaarMatthias Grünewald maakte voor een klooster in Isenheim een heel bijzonder altaar. Dit altaar, geschilderd tussen 1510 en 1515, toonde de gekruisigde Jezus als iemand die aan de pest leed. Jezus was op het de schildering overdekt met pestbuilen. De kloosterlingen hoopten dat als de zieken die aan de pest leden zagen dat Jezus deelde in hun lijden, zij getroost en gesterkt zouden worden.

adv 2 johannes de doperOp dit altaar is ook Johannes de Doper afgebeeld, wijzend naar Jezus. Hij is gekleed in zijn kamelenharen mantel en ziet er een beetje woest uit. Aan zijn voeten zien we een lam met een kruis. “Zie het lam Gods”, had hij immers gezegd toen Jezus passeerde.

 

Sint Nicolaas
Het is vandaag 5 december, de feestdag van Sint Nicolaas.
Van de heilige Nicolaas weten wij weinig. Hij is geboren in Patara in Lycië, een vroegere provincie van Klein-Azie en verloor op jeugdige leeftijd zijn ouders. Hij was rond het jaar 300 bisschop van Myra in Klein-Azie en nam als zodanig deel aan het Concilie van Nicea (325). In deze periode begon de christenvervolging weer onder keizer Calerius Valerius Maximus. De heilige Nicolaas kwam ook in de gevangenis terecht en werd zwaar gefolterd. Toch wist hij onder erbarmelijke omstandigheden en met veel pijn deel te nemen aan het Concilie van Nicea.
Op een zeereis stilde hij, door gebed, een zware storm; daarom wordt hij als patroon van de zeelieden vereerd. In het oosten wordt de heilige Nicolaas buitengewoon vereerd als grote wonderdoener en als verkondiger van Gods Woord. Hij stierf in het jaar 341. In 1087 werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden gestolen en overgebracht van Myra naar Bari in Italië. Vanaf die tijd is zijn verering in het westen verder uitgebreid. Hollandse koopvaarders hebben de populariteit van Sint Nicolaas overgebracht naar de stad Amsterdam, waarvan 'Sinterklaas' de patroon is.
Veel legendes worden over hem verteld: het uitdelen van de bruidsschat voor drie dochters die, door geldgebrek, verkocht zouden worden om de bruidsschat te kunnen opbrengen; het redden van drie studenten tijdens een hongersnood, die vermoord waren en in een vat ingepekeld lagen; het redden van mensen die ter dood veroordeeld waren, door hun onschuld te bewijzen. Op heiligennet.nl kan je deze en vele andere legendes vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten