zaterdag 1 oktober 2022

Wereldmissiedag van de kinderen

 

De kracht van het kleine

Het is niet eerlijk verdeeld in de wereld. Niet in de grote wereld en ook niet in de eigen leefwereld van kinderen. Sommige kinderen hebben honger of kunnen niet naar school om iets te leren voor later. Andere kinderen leven in een land waar het steeds maar oorlog is. Of moeten werken en kunnen nooit spelen. En andere kinderen hebben juist alles wat ze maar kunnen wensen.
In de Bijbel wordt verteld dat de wereld er is voor iedereen en dat niemand honger zou moeten lijden. Jezus laat ook vaak in die verhalen zien wat we kunnen doen om de wereld een beetje mooier te maken. In het evangelie van deze zondag zegt Hij tegen zijn leerlingen, dat het helemaal geen grote dingen hoeven te zijn. Een klein beetje geloof heeft al zoveel kracht dat het wondertjes mogelijk kan maken. Zelfs een heel klein beetje geloof, zo klein als een mosterdzaadje.

missio119 banner 1 95x38 kinderenVandaag is het ook Wereldmissiedag van de kinderen, waarin de sloppenwijk Kibera centraal staat. Kibera is een wijk van Nairobi, de hoofdstad van Kenia. We gaan met de kinderen verkennen wat dat betekent en wat zij zelf kunnen doen om de wereld een beetje mooier te maken.



Opening

Wereldmissiedag van de kinderen

Vooraf kleed u de ruimte aan:
kinderkrant 2019U kunt een kijktafel maken, die laat zien dat het vandaag Wereldmissiedag van de kinderen is. En dat het gaat over alle kinderen van de hele wereld.

U kunt de poster van Missio ophangen, met daarbij een grote wereldkaart. U zet er een waxinelichtje bij en een spaarpotje met het spaarzakje van Missio. Leg er ook de Kinderkrant van Missio bij. (De poster, kinderkrant en het spaarzakje zijn gratis te bestellen bij Missio: tel. 070-3047444 of missio@missio.nl). De link naar de kinderkrant als pdf vindt u bij het gesprek met de kinderen. 

Als verwijzing naar het evangelieverhaal over het mosterdzaadje kunt u enkele zaadjes neerleggen. 

U gaat met de kinderen bij of rond de kijktafel staan en laat de kinderen vertellen wat ze zien. U vertelt daarbij dat het vandaag Wereldmissiedag van de kinderen is. Wij denken dan aan alle kinderen van de hele wereld, dichtbij en ver weg. Vraag de kinderen of ze weleens van Kenia gehoord hebben. Misschien kan iemand het zelfs wel aanwijzen op de wereldkaart. Het is een heel groot land en daarom kijken we naar de hoofdstad Nairobi. Die stad is zo groot dat we naar een wijk gaan waar veel arme mensen wonen: Kibera. Kibera is een sloppenwijk. Weet iemand wat een sloppenwijk is?

Bijbel

Navertelling Lucas 17,5-10

De evangelielezing van vandaag is Lucas 17,5-10. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Omdat we in de evangelielezing de nadruk leggen op het gedeelte over het mosterdzaadje (verzen 5 en 6), worden alleen deze verzen naverteld. Er is gebruik gemaakt van de kinderbijbel Woord voor Woord, Karel Eykman (Ede, 1987).

De kracht van het kleine

Op een keer zaten Jezus en de apostelen te praten. Een van de apostelen keek de kring eens rond en telde met hoeveel ze waren. Hij vroeg aan Jezus: “We zijn maar met 12 mensen. Dat is niet veel. Hoe moeten wij nu alle mensen van de hele wereld gaan vertellen over Gods koninkrijk? Dat kan toch niet. Wilt U ons niet wat meer geloof geven, zodat de mensen naar ons zullen luisteren?”
mosterdzaadjeJezus liet daarop aan de apostelen een mosterdzaadje zien. Dat is piepklein. Het is het zaadje van de mosterdplant. Maar dit kleine zaadje kan ervoor zorgen dat een grote sterke muur helemaal instort. mosterdplantWant het zaadje groeit tegen de muur omhoog en er komen scheuren in de muur. En langzaam komen er meer en meer scheuren, want het plantje wordt groter en groter. En er komen meer plantjes van dat ene zaadje. Uiteindelijk zal de muur omvallen.
Jezus zei tegen de apostelen: “Zo is het ook met jullie geloof. Dat hoeft niet veel te zijn, maar wel sterk. Dan kunnen de muren tussen mensen afgebroken worden en zullen ze luisteren naar de verhalen over Gods koninkrijk.” 

Gebed

Gebed voor alle kinderen

Goede God,
wij vieren met elkaar Wereldmissiedag van de kinderen.
Wij voelen ons verbonden met alle kinderen
op de hele wereld.
Wij denken speciaal aan de kinderen
die het moeilijk hebben,
hier in ons eigen land en
in Kibera
Wij bidden U: help ons
om er samen een mooie wereld van te maken.
Amen

Verwerking

Gesprek met de kinderen

In het gesprek met de kinderen probeert u de verschillende lijnen van deze zondag bij elkaar te brengen. Het gaat erom de kinderen bewust te maken van de levenssituatie van kinderen elders in deze wereld, specifiek in het noordoosten van India. En wat zij binnen hun eigen kleine mogelijkheden kunnen bijdragen aan een betere wereld. Voorkomen moet worden dat de kinderen zich machteloos gaan voelen.

kinderkrant 2019Als opstapje tot het gesprek kunt u samen met de kinderen de Missio Kinderkrant over de Kibera bekijken. Deze Kinderkrant is in elk gewenst aantal gratis te verkrijgen bij Missio (tel. 070-3047444 en email: missio@missio.nl).

Of open de kinderkrant via deze link.

Bekijk eerst de foto’s. Wat zien de kinderen op de foto’s? Wat voelen ze als dit zien? Lees daarna samen de teksten bij de foto’s. Laat de kinderen reageren.

Vervolgens brengt u het gesprek naar wat de kinderen zouden kunnen doen voor kinderen in Kibera. Het is niet de bedoeling van dit gesprek dat er een actie op touw wordt gezet. Het gesprek moet er ook niet naar toe werken dat geld geven in het spaarzakje het enige juiste is om te doen. Het is een belangrijk deel van de hulp. Als u geld geven en het spaarzakje van Missio ter sprake brengt, vraag dan vooral door wat de kinderen denken dat er met dit geld gedaan kan worden. Maak het concreet.

Extra's

Knutsel: Een slinger van kinderen

Maak met elkaar een grote slinger van kinderen.
Daarvoor is nodig:
* stroken gekleurd papier 
* schaar 
* stiften of kleurpotloden
* plakband
missio slinger

Neem een strook papier en vouw deze in harmonicavorm op.
mensenslingerstap1

Op de bovenkant, aan de zijde van de vouw, tekent u de helft van een eenvoudige mensen/kinderfiguur. Of een heel popje in het midden van het blad, waarbij de armen doorlopen tot op de randen.

missio slingerpopjeDe kinderen knippen deze figuur uit en als ze de strook papier uitvouwen heeft ieder kind een slinger van kinderen.

Zorg ervoor dat de strook lang genoeg is voor zo’n vijf figuurtjes.

Laat de kinderen deze figuurtjes intekenen en kleuren. Daarna plakt u alle slingers aan elkaar tot één grote slinger van kinderen die de hele wereld representeren.

Daarnaast kunt u de kinderen een wens laten schrijven of tekenen op de slinger voor de kinderen in Kibera. 

Deze wensen kunt u meenemen in het afsluitende gebed. Als de kinderen terugkomen in de viering, zouden deze wensen genoemd kunnen worden.

Liedje: Wil je wel geloven


Dit liedje, geschreven bij Lucas 13, 18-19 verhaalt van het kleine mosterdzaadje waar Jezus het ook in zijn toespraak tegen de leerlingen over heeft.

muziek wil je wel gelovenAfkomstig uit Alles wordt nieuw, bijbelliederen voor de jeugd, III,9 Callenbach, Nijkerk

 

 
 

 

Een mooie wereld tekenen in een mandala

Jonge kinderen kunnen een tekening maken van een mooie en eerlijke wereld. U kunt hiervoor de vorm van een voorgetekende mandala nemen. De ronde mandala kan de wereld verbeelden. De kinderen kunnen er zelf verder in tekenen of de verschillende vakjes inkleuren. U kun took een van de kleurplaten afdrukken en vragen of de kinderen iets in de wereld willen tekenen wat maakt dat de wereld nog mooier wordt.

mandala wereld


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mandala wereld2

 

Knutselen: een collage van een betere wereld

Oudere kinderen kunnen samen een collage maken van een mooie en eerlijke wereld.

colage do more 40 56 cmjpgNodig:

* Flapover vel per groepje kinderen 
* Voldoende tijdschriften waar de kinderen plaatjes uit kunnen halen
* Scharen
* Lijm


Geef de kinderen enkele aanwijzingen door te vragen naar dingen die niet eerlijk zijn in de wereld, dingen die niet goed zijn.
Laat ze vertellen hoe een goede wereld zoals God die zou willen eruit ziet. Kunnen zij daar ook iets aan bijdragen?
Laat ze dan afbeeldignen zoeken en een collage maken, bijvoorbeeld in de vorm van een wereldbol.

Schrijf erboven: Onze betere/goede/eerlijke etc. wereld.

Achtergrond

De kracht van het kleine

Bij de lezingen
De profeet Habakuk schreeuwt het uit naar God over de ellende die hij om zich heen ziet. Hoe lang moet het nog duren voordat God te hulp schiet en redding brengt? Waarom luistert God niet?
Toch geeft God een antwoord: schrijf het visioen op. Houd vast aan het visioen dat de rechtvaardige zal leven door zijn trouw. Wacht maar, het visioen wordt werkelijkheid.
Kernthema’s in de lezing zijn volharding, doorzettingsvermogen, vasthouden aan je droom van een betere wereld. Blijven geloven dat het mogelijk is. Bij het zien van de ellende om hem heen ervaart Habakuk zo’n machteloosheid dat hij het uitschreeuwt naar God.
De leerlingen ervaren ook een machteloosheid als ze van Jezus horen wat hen nog te wachten staat. En zij roepen tot Jezus: ‘Geef ons meer geloof’. Het antwoord van Jezus laat zien dat het niet om meer in de zin van kwantiteit gaat, maar dat het gaat om de kwaliteit van het geloof. Het hoeft helemaal niet veel en groot te zijn, dat geloof kan zelfs zo onooglijk klein zijn als een mosterdzaadje, maar als het die kracht heeft dan kunnen er wonderen gebeuren. Geloof en houd vast aan dat geloof, geef niet op, het geloof heeft en geeft kracht.

De kracht van het kleine
mosterdzaad handHet gaat er niet om dat alleen grote en machtige mensen iets goeds kunnen doen. Je hoeft er ook niet rijk of heilig voor te zijn of president van een land. Het gaat niet om groot en meer. Het gaat om de intentie van waaruit je de dingen doet. De kwaliteit van je geloof en je overtuiging. En die kwaliteit vergelijkt Jezus met een mosterdzaadje. Zo klein dat het bijna niet te zien is. Maar zo krachtig dat het de stevigste en sterkste van alle bomen kan ontwortelen en verplaatsen. We zeggen wel dat geloof bergen kan verzetten. Je kunt ook denken aan de kracht van een enkele waterdruppel, die kan een steen uithollen. Als het maar lang genoeg duurt, als je maar volhoudt, als je er maar in blijft geloven. Dat geloof wordt gevoed door het visioen, die droom die je voor ogen hebt, van een wereld waar de dingen eerlijk verdeeld zijn.

Missio en Wereldmissiedag van de kinderen
MISSIO is het katholieke solidariteitsfonds van de wereldkerk. MISSIO Nederland is onderdeel van de internationale Pauselijke Missiewerken en steunt wereldwijd kinderen in nood, het pastorale werk van parochies en bisdommen en de opleiding van priesters, diakens, pastorale werkers en catechisten.
Dit jaar schenkt Missio aandacht aan de katholieke kerk in Noordoost-India. Wereldmissiedag van de kinderen heeft als motto: kinderen helpen kinderen. Het doel is kinderen ervan bewust maken dat zij zelf iets kunnen bijdragen aan een betere wereld. Dat is niet alleen iets voor volwassenen of rijke mensen. Alle kinderen ter wereld in de katholieke kerk zamelen geld in, ook de zogenaamd arme kinderen in Afrika en Azië. Het gaat niet om de hoeveelheid die je geeft, maar om de intentie: vanuit je hart iets voor anderen over hebben. Dat is solidariteit. Iedereen kan meedoen.

Websites: www.missiokids.nl en www.missio.nl

Kibera, Nairobi
De grootste sloppenwijk van Nairobi heet Kibera, Kiswahili voor jungle. Op slechts zes procent van de oppervlakte van de metropool Nairobi leeft zo’n 60 procent van de stadsbevolking. Dagelijks stromen mensen vanuit het omliggende gebied de stad binnen in de hoop op werk en een betere toekomst. Naar schatting een half miljoen mensen woont hier dicht opeen gepakt. Slechts een vijfde deel van de huizen heeft stroom; drinkwater moet bij waterstations gehaald worden. Hygiëne is een groot probleem. De ellende en uitzichtloosheid in de slum zijn echter slechts een kant van de medaille. Er is nog een andere kant: saamhorigheid, elkaar helpen waar het nodig is.

“Kibera is mijn thuis”
Dat zijn de woorden van Linet Mboya, een alleenstaande moeder van drie kinderen. Naast de zorg voor haar eigen kinderen heeft Linet ook de zorg op zich genomen voor zes straatkinderen. Dat begon ooit met een dertienjarige jongen die haar naar huis volgde en niet meer weg wilde gaan. Linet leeft van losse baantjes, zoals poetsvrouw, wasvrouw, receptioniste. Elke dag ziet ze kinderen aan de rand van de straat. Velen zijn blootsvoets en hebben al dagen niet gegeten. Linet: “Ik vraag me altijd af wat er van de kinderen terecht zou komen, als ik hen met het weinige dat ik heb, niet kan helpen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten