vrijdag 22 juli 2022

Hoe kunnen we bidden?

 

jezus leert ovfra angelicoBidden kun je leren. Jezus leerde het aan zijn leerlingen, en wij leren het weer aan de kinderen. Bidden is praten met God, en volgens Jezus kun je daar heel goed vaste woorden voor gebruiken, zoals het Onze Vader. 
Jezus leert zijn leerlingen veel en vrijmoedig te bidden, en geeft als voorbeeld een parabel om te laten zien dat gebeden verhoord worden. Praten met God wordt in Jezus' parabel: vragen aan God, waarbij je altijd antwoord krijgt!

Vandaag denken we met de kinderen na over hoe zij zelf bidden, en hoe het zit met het verhoren van onze gebeden door God. Vaak geeft God niet rechtstreeks antwoord, maar door mensen, door jouzelf.
Het is mooi als de kinderen ontdekken dat zij iets voor een ander kunnen doen, niet alleen door voor die persoon te bidden, maar doordat ze van God de kracht krijgen om ook zelf daadwerkelijk uit Gods naam te helpen. 


Opening

Waar bid je voor?

Leg een groen kleed op tafel, en zet daar de kaars op. Wanneer de kinderen rondom de kaars verzameld zijn, vraag ze dan of ze weten hoe bidden er uitziet? Kunnen ze het voordoen? De kans is groot dat de kinderen op deze manier gaan zitten:

kindergebed

 Vraag de kinderen hoe zij zelf bidden. En waar dan? Doen ze dat alleen of met anderen samen? 
Bedenken ze zelf de woorden, of bidden ze een gebed dat ze geleerd hebben?

Daarna kunt u vragen waar de kinderen zoal voor bidden? Als ze dat moeilijk vinden om te zeggen, kunt u wat voorbeelden geven:

- bidden ze wel eens voor iemand die ziek is?
- bidden ze wel eens voor zichzelf?
- bidden ze om een goed cijfer op school?
- bidden ze wel eens om iets te krijgen?
- bidden ze wel eens om kracht te krijgen, zodat ze iets kunnen doen wat ze heel moeilijk vinden?

Vraag tenslotte aan de kinderen of ze wel eens antwoord gekregen hebben.
Daarna leest u het verhaal van Jezus die zijn leerlingen leert bidden.

Bijbel

Navertelling Lucas 11,1-13

De evangelielezing van vandaag is uit Lucas 11,1-13. Voor de oudere kinderen is de vertaling uit het Evangelieboek voor kinderen geschikt, omdat de tekst van het Onze Vader dan aansluit bij de tekst die ze in de kerk horen en thuis gewend zijn. Voor kleinere kinderen is er de navertelling. Daarbij kunt u kiezen uit een naverteld Onze Vader, of de officiële woorden.

Jezus leert de leerlingen bidden

Op een dag was Jezus aan het bidden. Een van zijn leerlingen zag dat. Zo wilde hij ook wel bidden. Daarom zei hij tegen Jezus: "Heer, wilt U ons ook leren hoe we moeten bidden?"
Natuurlijk wilde Jezus dat. Hij zei: "Zo moeten jullie bidden:

Vader,jezus leert bidden
laat iedereen U eren,
laat uw Koninkrijk op aarde komen.
Geef ons elke dag het brood dat we nodig hebben.
Vergeef ons wat we fout gedaan hebben,
want wij vergeven ook andere mensen wat zij fout deden.
En help ons altijd het goede te kiezen." *

De leerlingen luisterden goed naar Jezus. Ze zeiden de woorden na, maar Jezus zag aan hen dat ze het moeilijk vonden. "Jullie moeten veel bidden", zei Jezus "want als je iets aan God vraagt, zul je antwoord krijgen."
"Altijd?", vroegen de leerlingen. "Altijd!", zei Jezus. "Stel je voor dat je midden in de nacht naar het huis van een vriend gaat, omdat je bezoek hebt gekregen. Je vraagt je vriend om drie broden, omdat je geen eten voor je bezoek hebt. Zal die vriend je dan wegsturen? Natuurlijk niet. Hij helpt je, niet alleen omdat je zijn vriend bent, maar ook omdat je het durft te vragen.
Zo is het met bidden ook. Geef daarom nooit op! Als je iets vraagt zul je het krijgen. Als je iets zoekt, zul je het vinden. Als je bij God aan de deur klopt, zal Hij altijd opendoen." 

* U kunt in plaats van deze navertelling van het Onze Vader ook de voor kinderen bekende tekst nemen.
Onze Vader,
die in de hemel zijt,
uw naam worde geheiligd,
uw Rijk kome, 
op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren.
En breng ons niet in beproeving,
maar verlos ons van het kwade.

Gebed

Gebed om Gods hulp

Goede God,
we kunnen het niet altijd alleen.
Sommige dingen wel, andere dingen echt niet.
Soms hebben we steun nodig.
Daar mogen we U altijd om vragen.

Wij danken U, dat wij U daar altijd om kunnen vragen.
Zo bidden wij uit dankbaarheid.
En als het moeilijk gaat, dan bidden wij
om de kracht van uw heilige Geest.
Wij kunnen het niet alleen, God.
Wij vragen om die kracht om onszelf te helpen
en om anderen te helpen,
die het niet alleen redden.

Goede God,
wanneer we het 'Onze Vader' bidden
dan eren wij uw Naam
en bidden wij om brood, iedere dag, voor iedereen.
En vragen wij om vergeving wanneer wij verkeerds hebben gedaan,
en om uw hulp om anderen ook te vergeven.
Ook bidden wij dat het kwaad weg mag gaan uit deze wereld.

Daarom bidden we nu samen:

Onze Vader,onze vader2
die in de hemel zijt,
uw Naam worde geheiligd,
uw Rijk kome,
uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood,
en vergeef ons onze schulden
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren.
En breng ons niet in beproeving,
maar verlos ons van het kwade.
Amen

Gesprek met de kinderen

Bidden is misschien meer iets om te doen, dan om over te praten. Toch is het goed er eens met de kinderen over na te denken.

Pak het gesprek van voor de bijbellezing weer op: Waar was het gebed van de kinderen zoal voor?
Denk nu verder met de kinderen na over het antwoord dat God gaf, op hun gebed. In de navertelling staat: 
   'Als je iets vraagt zal je het krijgen, als je iets zoekt, zal je het vinden.
    Als je bij God aan de deur klopt, zal Hij altijd open doen.'
Hebben de kinderen daar ervaring mee? Laat ze vertellen. Vraag ev. door aan de hand van een voorbeeld: Als je vraagt om een hoog cijfer op school, krijg je dat dan ook? Of moet je daar zelf nog iets voor doen?

Vertel de kinderen dat God niet altijd geeft wat wij willen, maar geeft wat we nodig hebben. God zendt ons zijn heilige Geest, dat betekent dat wij kracht krijgen om bijvoorbeeld goed te kunnen leren, of voor school te werken, of ook om te kunnen helpen. Bidden en doen gaan samen, zodat we de kracht krijgen om zelf of samen met anderen te werken aan wat we graag willen.

kaarsAls mensen bidden om iets of voor iemand die ziek is bijvoorbeeld, dan is het alsof ze God zichtbaar maken. Als je vraagt om de genezing van een zieke moeder of van je huisdier dan ga je ook iets doen om te helpen.Wij moeten meewerken om uit te laten komen waar we om vragen.
God stuurt ons de heilige Geest die ons helpt om zelf dat voor elkaar te krijgen waar we in ons gebed om vragen.

Denk eens met de kinderen na over bidden voor anderen waar het niet zo goed mee gaat. Doen ze dat? Hebben ze wel eens gebeden voor iemand die gepest wordt of die verdriet heeft? Is bidden dan het enige wat je doet?
Natuurlijk ga je ook troosten, of je neemt het op voor een kind dat gepest wordt. Dat kun je omdat God je daar door de heilige Geest kracht voor geeft. Zo help je God om jouw gebed te verhoren.

Een laatste vraag aan de kinderen: Weet je altijd de juiste woorden te vinden voor je gebed? God begrijpt het ook wel zonder woorden, maar je kunt altijd het gebed dat Jezus zijn leerlingen leerde, het Onze Vader, bidden.

Sluit het gesprek af met het gebed en het Onze Vader, of leer de kinderen het Onze Vader met gebaren.

Onze Vader bidden met gebaren

Er bestaan versies van gebaren bij het Onze Vader. Bij de Extra's vindt u een versie bij de tekst van het RK Onze Vader.

onze vader bidden met handenGa tegenover de kinderen staan, en bid hardop terwijl u de bebaren maakt. Laat de kinderen opstaan en meedoen. Herhaal een paar keer om de gebaren te leren.

Om het nog leuker te maken kunt u ook een eigen versie maken. Vraag de kinderen mee te denken over de gebaren: Hoe beeld je de verschillende zinnen uit telkens in één gebaar? Als het te moeilijk is, gebruikt u de bestaande versie als hulplijn.

De kinderen kunnen in de kerk het Onze Vader samen op deze manier meebidden. 

Extra's

Onze Vader met gebaren

U kunt de kinderen het Onze Vader met gebaren leren. Zie hiervoor bij de Verwerking. Wanneer u gebruikt wilt maken van de bekende gebaren, vindt u als handleiding hier een blad om af te drukken.









Wanneer kun je bidden?

Overgenomen uit Wonderwel, 2012, jaargang 24, nr 3, 
Tekst: Jack Visker, Illustratie: Marcel Jurriëns

bidden kan  op zoveel manieren
















Kleurplaat: ook jij kunt bidden

Voor de jongsten: een kleurplaat over hoe en wanneer kinderen bidden.

 

 

Achtergrond

Bidden volgens Jezus

bidden bijbel

Lucas is de enige evangelist die zoveel aandacht besteedt aan het bidden van Jezus. In vers 13 schrijft Lucas dat de Vader de heilige Geest geeft aan wie erom vragen, ook dit is karakteristiek voor Lucas. Bidden om de heilige Geest is volgens Lucas het meest essentiële van ons gebed.
Over het bidden zegt Jezus in deze perikoop: "Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden". Als voorbeeld vertelt Jezus een parabel van een man die midden in de nacht brood vraagt aan een vriend. Die zal hem dat geven, zeker als hij herhaaldelijk vraagt. Vrijmoedig vragen wordt beloond, en zelfs aangemoedigd. God is als een Vader die zijn kind niet in de kou zal laten staan.
Een mooi voorbeeld in deze lijn is Abraham, die in de eerste lezing van deze zondag in aanhoudend gebed vraagt om het sparen van de onschuldigen uit Sodom en Gomorra. Tenslotte verhoort God zijn gebed.

Aan het begin van de evangelielezing vinden we het Onze Vader, dat hier door Jezus aan zijn leerlingen wordt gegeven. Het is het meest dierbare en bekende gebed van al zijn volgelingen geworden. Juist in dit gebed komt heel duidelijk aan het licht dat ons gebed niet alleen een appèl is aan God, maar juist ook altijd aan onszelf. We vragen om vergeving, en vergeven zelf ook, we vragen om brood, en delen ons brood. We bidden om Gods Rijk, en brengen het nabij door ons vrij en moedig leven. (Jean Bastiaens, Het woord is mens geworden, Halewijn, 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten